Ian Campbell (* 22. marec 1965, Nottingham, Spojené kráľovstvo), známy najmä pod umeleckým menom Ice MC, je raper a hudobník, ktorého kariéra dosiahla najväčší úspech v druhej polovici deväťdesiatych rokov.

Ice MC

Základné informácie
Rodné meno Ian Campbell
Umelecké mená Ice MC
Narodenie 22. marec 1965 (58 rokov)
Nottingham, Spojené kráľovstvo
Bydlisko Taliansko
Pôsobenie spevák, rapper, hudobník, maliar
Žáner eurodance, hip house, hip-hop
Roky pôsob. 1989 – súčasnosť
Vydavateľstvá DWA Records
Polydor Records
Súvisiace
články
Alexia
Webstránka icemc.co.uk

Biografia upraviť

Campbellovi rodičia pochádzajú z Jamajky, zatiaľ čo on vyrastal v Hyson Green v Nottinghame. Počas štúdia na vysokej škole dostal prezývku ICE ktorá sa stala súčasťou jeho kariéry.

Kariéra upraviť

Prvé albumy upraviť

V roku 1989 v Taliansku, stretol speváka a producenta Roberta Zanettiho, (známeho zo skupiny Savage). Ich prvý singel z roku 1989 vyšiel pod názvom „Easy“ a bol komponovaný v hip house štýle. Stal sa úspešným takmer v celej Európe, kde dosahoval rebríček TOP 5 v Taliansku a TOP 3 v Nemecku. Ďalšie dve single, „Cinema“ a „Scream“ z albumu Cinema ktorý bol vydaný v druhej polovici roku 1990, boli taktiež úspešné. Jeho druhý album My World z roku 1991 ale už nebol taký úspešný.

Najväčšie hity a úspech upraviť

Jeho tretí album, Ice'n'Green, bol vydaný v roku 1994 na čele zo speváčkou Alexiou. Obsahoval 3 najúspešnejšie skladby jeho kariéry a to „Think About the Way“, „It's a Rainy Day“ a „Take Away the Colour“, ktoré zdolávali rekordné rebríčky po celom svete. Campbell prezentoval nový vzhľad a nový štýl pod ktorým vystupoval, išlo o takzvaný raggamuffin štýl. O rok neskôr vyšiel v poradí jeho štvrtý album, Ice'n'Green - The Remix Album ktorý v podstate obsahoval len rôzne remixy skladieb z predchádzajúceho albumu.

Spolupráca s Masterboyom upraviť

V roku 1996, Ice MC opustil Zanettiho a Alexiu z dôvodu nezhôd medzi nimi. Krátko na to vydal nový album pod názvom Dreadatour, ktorý produkoval spoločne s Masterboyom. Hlavným hitom tohto albumu bola skladba „Give Me the Light“, ale album nemal moc vysokú úspešnosť. Medzi týmto obdobím, Ice MC pracoval spoločne s Masterboyom na ich nevydanej skladbe „Busy Body“. Neskôr v roku 1997 ale spoločne vydali skladbu „Energy“.

Koncom roka 2002, sa rozhodol vrátiť sa do Talianska a opäť kontaktovať Zanettiho. Spoločne začali tvoriť a pripravovať nový album Cold Skool, ktorý bol vydaný na začiatku roka 2004.[1]

Campbell je taktiež maliar, svoje diela predáva cez svoju osobnú webstránku.

Diskografia upraviť

Albumy upraviť

  • 1990 Cinema – DWA (Dance World Attack), CD, LP, MC
  • 1991 My World – Polydor CD, LP, MC
  • 1994 Ice'n'Green – DWA (Dance World Attack), Polydor, CD, LP, MC
  • 1995 Ice'n'Green – The Remix Album“ – DWA (Dance World Attack), Polydor, CD, LP, MC
  • 1996 Dreadatour – Club Zone, CD, MC
  • 2004 Cold Skool – DWA (Dance World Attack), CD

Single upraviť

  • 1989 „Easy“
  • 1990 „Scream“
  • 1990 „Cinema“
  • 1990 „OK Corral!“
  • 1991 „People“
  • 1991 „Happy Weekend“
  • 1992 „Rainy Days“
  • 1993 „Take Away the Colour“
  • 1994 „Think About the Way“
  • 1994 „It's a Rainy Day“
  • 1995 „Take Away the Colour ('95 Reconstruction)“
  • 1996 „Give Me the Light“
  • 1996 „Music for Money“
  • 1997 „Let's Take It Easy“
  • 2004 „It's a Miracle“

Referencie upraviť

Zdroj upraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ian Campbell (artist) na anglickej Wikipédii.