Otvoriť hlavné menu

James Dewitt Yancey (* 7. február 1974, Detroit, Michigan, USA – † 10. február 2006, Los Angeles, Kalifornia, USA), tiež známy ako J Dilla a Jay Dee, bol americký hudobný producent.

J Dilla
Základné informácie
Rodné meno James Dewitt Yancey
Narodenie 7. február 1974
Detroit, Michigan, USA
Úmrtie 10. február 2006 (32 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Žáner hip-hop, soul, elektronická hudba
Hrá na nástroje bicie, basová gitara, spev. klávesy, violončelo
Webstránka http://www.stonesthrow.com/jdilla/ j-dilla.com

Na hip-hopovej scéne sa prvýkrát objavil v polovici 90. rokov 20. storočia rokov v Detroite. Zomrel v roku 2006 na komplikáciu autoimunitného ochorenia lupus erytematodes.

ŽivotUpraviť

James Yancey bol druhý najstarší zo štyroch detí. Ako dvojročný(?) začal zbierať platne a hrať z nich v parku. Spolu so spolužiakmi Baatin-om a T3 z Pershing High School vystupoval v skupine Slum Village. V roku 2001 začal používať meno "J Dilla" (aby sa odlíšil od Jermaine Dupriho, ktorého iniciály boli taktiež "J.D."), opustil Slum Village, aby sa venoval sólovej kariére.

DiskografiaUpraviť

Rok Umelec Album Vydavateľstvo
1997 Slum Village Fan-Tas-Tic (Vol. 1) Donut Boy Recordings/2006 re-release: Counterflow
2000 Slum Village Fantastic, Vol. 2 Goodvibe
2000 Slum Village (as J-88) Best Kept Secret EP Groove Attack
2000 Jay Dee F—k the Police b/w Move 12" Up Above Records
2001 Jay Dee Welcome 2 Detroit Barely Breaking Even
2003 Jay Dee Ruff Draft Mummy/Groove Attack, Stones Throw
2003 Jaylib Champion Sound Stones Throw
2006 J Dilla Donuts Stones Throw
2006 J Dilla The Shining Barely Breaking Even
2008 J Dilla Jay Love Japan Operation Unknown, official release uncertain
2009 J Dilla Jay Stay Paid Nature Sounds

Externé odkazyUpraviť