Jerry Goldsmith

Jerry Goldsmith (* 10. február 1929, Los Angeles, Kalifornia, USA – † 21. júl 2004, Beverly Hills) bol americký skladateľ filmovej hudby. Zložil hudbu k takmer 200 filmom.[1]

Jerry Goldsmith
americký skladateľ filmovej hudby
Jerry Goldsmith
Základné informácie
Narodenie10. február 1929
Los Angeles, Kalifornia, USA
Úmrtie21. júl 2004 (75 rokov)
Beverly Hills, Kalifornia, USA
Obdobie tvorby1951 – 2004
Dielo
Ťažiskové žánrefilmová hudba, experimentálna hudba
Doplnkové informácie
Významné ocenenia
Odkazy
Spolupracuj na Commons Jerry Goldsmith
multimediálny obsah na commons

Výrazne zasiahol do vývoja experimentálnej hudby a zaslúžil sa o jej využitie a presadenie v komerčných filmoch ako Planéta opíc a Votrelec. Sedemnásťkrát bol nominovaný na Oscara, jedného získal za film Prichádza Satan! (po anglicky The Omen) a päťkrát vyhral Emmy.[2] Nezabudnuteľná je jeho hudba k filmu Total Recall z roku 1990.

Filmografia (výber)Upraviť

  • 1976: The Omen - Cena Akadémie za najlepšiu filmovú pieseň
  • 1990: Total Recall
  • 1996: Star Trek: First Contact
  • 1997: L.A.Confidential
  • 1999: The Mummy
  • 2000: Hollow Man
  • 2002: Star Trek: Nemesis
  • 2003: Looney Tunes: Back in Action

ReferencieUpraviť

  1. REED, Christopher. Obituary: Jerry Goldsmith. the Guardian. Dostupné online [cit. 2018-06-01]. (anglicky)
  2. Zomrel hudobný skladateľ Jerry Goldsmith. sme.sk (Bratislava: Petit Press), 2004-07-24. Dostupné online [cit. 2020-07-21]. ISSN 1335-4418.

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť