Jude Law (* 29. december 1972, Lewisham, Spojené kráľovstvo) je britský filmový a divadelný herec, producent a režisér. V roku 2010 bol hosťom Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.[1]

Jude Law
britský herec, producent a režisér
Jude Law
Rod. menoDavid Jude Law
Narodenie29. december 1972 (47 rokov)
Lewisham, Spojené kráľovstvo
RodičiaPeter Law, Maggie Law
ManželkaSadie Frost (1997-2003)
PartnerkaSienna Miller (2003–2006)
Sienna Miller (2009–2011)
Ruth Wilson (2012–2014)
Deti4
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jude Law

Meno Jude dostal podľa pesničky Hey Jude od Beatles. Jeho rodičia milovali divadlo a možno preto začal študovať herectvo už od 12 rokov. V roku 2004 bol vyhlásený najviac sexy mužom. Bol tiež dvakrát nominovaný na Oscara za filmy Talent pána Ripleyho a Návrat do Cold Mountain.

Osobný životUpraviť

Bol ženatý so Sadie Frost, svadba sa konala 2. septembra 1997, manželstvo skončil rozvodom 29. októbra 2003, majú spolu tri deti, syna Raffertyho, dcéru Iris a syna Rudyho. V roku 2009 sa stal otcom štvrtýkrát, kedy sa z krátkeho romániku so Samanthou Burke narodila dcéra Sophia.

Mal opakovaný vzťah so Siennou Miller, dvakrát sa pár rozišiel pred svadbou, prvýkrát v roku 2006, druhýkrát na začiatku roka 2011.[2]

Filmografia (výber)Upraviť

  • 1989 The Tailor of Gloucester (TV)
  • 1991 Na starom zámku Shoscomboe (TV)
  • 1993 The Marshal (TV)
  • 1994 The Crane
  • 1994 Shopping
  • 1996 Ľúbim ťa, neľúbim ťa
  • 1997 Bent
  • 1997 Gattaca
  • 1997 Wilde
  • 1998 Final Cut
  • 1999 eXistenZ
  • 1999 Talent pána Ripleyho
  • 2001 A. I. Umelá inteligencia
  • 2001 Nepriateľ pred bránami
  • 2002 Cesta do zatratenia
  • 2003 Návrat do Cold Mountain
  • 2004 Rad nešťastných príhod
  • 2004 Letec
  • 2004 Na dotyk
  • 2006 Prázdniny
  • 2007 Moje čučoriedkové noci
  • 2009 Imaginarium dr. Parnassa
  • 2009 Sherlock Holmes
  • 2011 Hugo a jeho veľký objav
  • 2011 Sherlock Holmes: Hra tieňov
  • 2012 Anna Karenina
  • 2013 Vedľajšie účinky
  • 2014 Grandhotel Budapešť
  • 2016 Genius
  • 2017 Kráľ Artuš: Legenda o meči

ReferencieUpraviť

  1. http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/britsky-herec-jude-law-prijel-do-karlovych-varu/499831
  2. http://revue.idnes.cz/jude-law-a-sienna-millerova-oznamili-dalsi-rozchod-fs9-/sex.aspx? c = A110209_094400_sex_nh

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Jude Law

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jude Law na českej Wikipédii.