Juraj Bindzár

slovenský režisér, scenárista, publicista, pesničkár a básnik

Juraj Bindzár (* 24. február 1943, Pezinok – † 24. jún 2019, Banská Bystrica)[1] bol slovenský divadelný, televízny a filmový režisér a scenárista, autor rozhlasových a divadelných hier, publicista, pesničkár a básnik.

Juraj Bindzár
slovenský režisér a scenárista, autor rozhlasových a divadelných hier, publicista, pesničkár a básnik
Narodenie24. február 1943
Pezinok, Slovensko
Úmrtie24. jún 2019 (76 rokov)
Banská Bystrica, Slovensko

Študoval estetiku a divadelnú vedu na FF UK v Prahe (1965-67) a vyštudoval divadelnú réžiu na VŠMU v Bratislave (1972). Režisér dabingu (1975-1989), napísal dialógy a režíroval asi dvesto slovenských verzií svetových filmov. Inicioval a zakladal štúdio LUDUS, pre ktoré napísal a režíroval nosné tituly - Modrý vták, Robinson, Krava, Skaza akadémiu, Turandot, atď. Bol dve sezóny dramaturgom Poetického súboru Novej scény a režisérom ČST v Bratislave i poradcom námestníka pre program. V roku 1967 natočil animovaný film Oko, ktorý sa zúčastnil na festivale v Bochumi (1968) a následne (1969) bol uložený na dvadsať rokov do trezoru. Výroba ďalšej animovanej snímky Aplauz bola z politických dôvodov zastavená. Vo filmovom štúdiu Bratislava Koliba nakrútil kinematografický hraný film Okresné blues, podľa vlastného scenára a s autorskými piesňami. Bol zakladateľom firmy SEZAM FILM/VIDEO, kde nakrútil autorský videoexperiment Madeline-sestričky smrť, podľa E. A. Poea. Ako spoluautor sa podieľal na televíznom filme Oči plné snehu. Viedol letné divadelné tábory a divadelný záujmový krúžok pre mládež.

Juraj Bindzár je aj autorom viacerých rozhlasových hier a adaptácií. V roku 2001 debutoval knihou veršov Krajina nespavosti (2001). Po nej ešte publikoval výbery poviedok Zabi ma nežne a Šibenica pre malého muža (2002), Prázdny hrob (2003). Tanec s mŕtvou slúžkou vychádza v roku 2004, v roku 2011 „plebejský“ román Bez dúhy, nominovaný na cenu Anasoft Litera. V roku 2012 vydal divadelný román Hekuba, román herečky. Románom Mlčky a krátko sa stal finalistom Anasoft Litera. V 2018 mu vyšlo Spiknutie nenáročných, kniha kultúrnej publicistiky 1996-2015 a výber z poézie a pesničkárskej tvorby V bruchu zimy. V roku 2019 sa opätovne dostal do desiatky Anasoft Litera románom Zvon.

Juraj Bindzár je držiteľom Ceny mesta Pezinok za umeleckú tvorbu, šesťkrát (1998, 2000, 2003, 2005, 2008, 2011) mu udelili Cenu Slovenských pohľadov za kultúrnu publicistiku. V Slovenských pohľadoch mal svoju pravidelnú publicisticko-kritickú rubriku Rozhľadňa. Pre rozhlas napísal viacero hier a rozhlasových adaptácií: Vianočné divadlo H.Ch.Andersena, Haydnova hlava, Nanebovstúpenie grófky Báthory, Urban Grandiér - záletný kňaz, Hry so smrťou, Horiaci chlapec; Natali, Natali!; Liselotte, komtesa opica; Rytier Etien; Piata sirota; Vianočná ryba princeznej Johany; Spasiba Wolfi; Pochovávanie vrabca; Hodina psa atď. Pre firmu Elán-Mebara nakrútil v roku 1992 štyri audio rozprávky s pôvodnými pesničkami (Ako Winetou Jánošíka ratoval, Tri strigy, Robinson, Modrý vták).

Ako pesničkár bol aktívny približne od polovice šesťdesiatych rokov, kedy začal skladať vlastné piesne a otextovávať piesne z repertoáru zahraničných folkových pesničkárov, najmä Boba Dylana. Texty písal a piesne spieval prevažne v pezinskom dialekte.

Stal sa laureátom festivalu Martinské folkfórum 1986, český časopis Melodie ho v roku 1988 označil za jeden z objavov roka. Koncertne hrával najmä v osemdesiatych rokoch, kedy v rámci rôznych svojich filmových a televíznych projektov spolupracoval aj s pesničkárskym združením Slnovrat.

Po roku 2005 žil v Pezinku a neskôr aj v Banskej Bystrici.

FilmografiaUpraviť

  • 1967: OKO (animovaný film)
  • 1983: Filmári
  • 1983: Saša - scenár, réžia
  • 1986: Plachý havraní tieň (tv. film) - scenár, réžia
  • 1986: Divadlo bez tmy (tv. dokument) - scenár, réžia
  • 1988: Fašírka (6 dielny tv. seriál pre deti) - scenár, réžia
  • 1988: Grimasa 1.-6 (cyklus filmových tv. bájok) - scenár, réžia
  • 1987: Divadlo predmet nepovinný (1.-4) tv. dokument,
  • 1989: Vínečko krvavé, fijalkový koreň (tv.film) filmové balady - piesne, scenár, réžia
  • 1990: Okresné blues - námet, scenár, piesne, réžia
  • 1991: Madeline, sestrička smrť, tv. videofilm - scenár, réžia
  • 1992: Duo Zemganno I., II. - scenár, réžia
  • 1999: Až sa kameň zahojí (filmový scenár podľa románu Š. Moravčíka Sedláci)
  • 2008: Pohřbívaní vrabce, scénaristická súťaž Český lev, finále - námet, scenár
Hudobné dokumenty o Jurajovi Bindzárovi
  • 1974 Ze strnyska vetr píska (r. Ján Fajnor)
  • 1974 Zostalo len slovo (r. Ján Fajnor)
  • 1991 Pesničkári slovenskí: Juraj Bindzár (r. Milan Homolka)
  • 1996 Pesničkári slovenskí – Juraj Bindzár II: Lynčujte ma , prosím, jemne... (r. Milan Homolka)
Piesne J. Bindzára vo filmoch
  • 1978 Víťaz (r. Dušan Trančín) – pieseň Po štreke lásky večne musím mašírovat dál
  • 1981 Vlasto (r. Ján Fajnor) – pieseň Mój bicykel má krídla jako fták
  • 1983 Filmári (r. Juraj Bindzár) – pieseň Správny chalan
CD
  • Pesničkári slovenskí (CD príloha ku knihe Folk na Slovensku – Hudobné centrum 2006)
  • Juraj B. Jakub: Malý spevnýček pezinských pesnyček (CD príloha ku knihe Malý spevnýček pezinských pesnyček – Divis-SLOVAKIA 2014)

KnihyUpraviť

  • 2002 Zabi ma nežne alebo Šibenica pre malého muža. (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov)
  • 2003 Prázdny hrob (Ikar)
  • 2004 Tanec s mŕtvou slúžkou (ORMAN 2004)
  • 2011 Bez dúhy (ORMAN)
  • 2012 Hekuba, román herečky (ORMAN)
  • 2016 Mlčky a krátko (ORMAN)
  • 2018 V bruchu zimy (ORMAN)
  • 2018 Zvon. Vidiecky román so zlým koncom (ORMAN)

Ocenenia (výber)Upraviť

  • 1983 Saša - Cena Literárneho fondu za réžiu
  • 2002 Liselotte, komtesa opica (rozhlasová hra) – Hlavná cena na prehliadke rozhlasových hier
  • 2004 Krásny kňaz - 1. miesto v súťaži Rozhlasová žatva 2004
  • 2005 Piata sirota (rozhlasová hra) - Hlavná cena na prehliadke rozhlasových hier
  • 2020 Zvon - Cena Jána Johanidesa in memoriam
  • Je štvornásobným držiteľom Slovenských pohľadov za publicistiku a kritiku (1998, 2000, 2003, 2005)

LiteratúraUpraviť

ReferencieUpraviť

  1. Zomrel režisér a spisovateľ Juraj Bindzár - kultura.pravda.sk