Otvoriť hlavné menu

Leslie William Nielsen (* 11. február 1926, Regina, Saskatchewan, Kanada – † 28. november, 2010, Fort Lauderdale, Florida, USA[1][2]) bol kanadskoamerický herec a komik. Počas svojej hereckej kariéry sa objavil vo viac ako 100 filmoch a 1 500 televíznych reláciách, stvárnil viac ako 220 postáv. Známym sa stal predovšetkým vďaka úlohám vo filmoch Bláznivá strela (detektív Frank Drebin) a Drakuloviny (upírsky gróf Drakula), prelomom v jeho hereckej kariére bola však filmová paródia Pripútajte sa, prosím! z roku 1980. Niekoľkokrát sa tiež objavil v známom americkom seriáli Columbo.

Leslie Nielsen
Leslie nielsen at moravian college.JPG
Nielsen v roku 2009
Narodenie 11. február 1926
Regina, Saskatchewan, Kanada
Úmrtie28. november 2010 (84 rokov)
Fort Lauderdale, Florida, USA
Roky pôsobenia1948–2010
ManželkaMonica Boyer (19501956)
Alisande Ullman (19581973)
Brooks Oliver (19811983)
Barbaree Earl (20012010)

Až do smrti v roku 2010 žil so svojou štvrtou manželkou Barbaree Earlovou.

Obsah

FilmografiaUpraviť

 
Nielsen v roku 1982
Rok Film Úloha Poznámka
2008 Superhrdina (Superhero Movie) strýko Albert
2006 Scary Movie 4 prezident Harris
2003 Scary Movie 3 prezident Harris
2002 Men with Brooms Gordon Cutter
2001 Kevin zo severu Clive Thornton
Kamufláž Jack Potter
2000 2001: Vesmírna prda Marshal Richard „Dick“ Dix
1998 Utopenec na úteku Ryan Harrison
1997 Mr. Magoo pán Magoo
1996 Agent WC 40 agent WC 40 Dick Steele
1995 Drakuloviny upírsky gróf Drakula
1994 Bláznivá strela 33 1/3: Posledný trapas Frank Drebin
1993 Surfisti a ninjovia generál Či
1991 Bláznivá strela: Vôňa strachu Frank Drebin
Šťastné a veselé! Santa Claus rodinný film
Životná šanca Lloyd Dixon
1988 Bláznivá strela Frank Drebin prvá hlavná úloha
1982 Show hrôzy Richard Vickers
1980 Prom Night Hammond
Pripútajte sa, prosím! Dr. Rumack
1979 City on Fire major William Dudley
1975 Columbo:Kríza identity Geronimo / A. J. Henderson TV film
1972 M*A*S*H plukovník Buzz Brighton televízny seriál
Dobrodružstvo Poseidona kapitán Harrison
1971 Columbo:Jej príležitosť Peter Hamilton TV film
1966 Beau Geste De Ruse
1958 The Sheepman Stephen Bedford / Johnny Bledsoe
1956 Ransom! Charlie Telfer filmový debut

ReferencieUpraviť

Iné projektyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Leslie Nielsen na českej Wikipédii.