Marie Dresslerová

kanadsko-americká herečka

Marie Dresslerová, rodným menom Leila Marie Koerberová (* 9. november 1868, Cobourg, Ontário, Kanada – † 28. júl 1934, Santa Barbara, Kalifornia, USA) bola kanadsko-americká herečka rakúskeho pôvodu.

Marie Dresslerová
Marie Dressler portrait crop.jpg
kanadsko-americká herečka
Celé menoLeila Marie Koerberová
Narodenie 9. november 1868
Cobourg, Ontário, Kanada
Úmrtie28. júl 1934 (65 rokov)
Santa Barbara, Kalifornia, USA
Roky pôsobenia1892 – 1934
ManželGeorge Hoeppert (1899 – 1906)
J. H. Dalton (1908 – 1921)
RodičiaAlexander Rudolph Koerber, Anna Henderson
Cena Akadémie
Najlepšia herečka v hlavnej úlohe
1931Min and Bill

V roku 1931 získala Oscara za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Min and Bill. Nominovaná bola aj v roku 1932 za film Emma. Slávnou sa stala tiež komédia Dinner at Eight z roku 1933. Začínala ešte v nemej ére, prvú veľkú príležitosť dostala v roku 1914 po boku Charlieho Chaplina vo filme Tillie 's Punctured Romance.

Pripisuje sa jej citát „Ste len tak dobrý ako váš posledný film“.[1] V roku 2008 vydala Kanada poštovú známku s jej portrétom.[2]

FilmografiaUpraviť

  • 1909 – Marie Dressler
  • 1910 – Actors' Fund Field Day
  • 1914 – Tillie's Punctured Romance
  • 1915 – Tillie's Tomato Surprise
  • 1917 – Fired
  • 1917 – The Scrub Lady
  • 1917 – Tillie Wakes Up
  • 1918 – The Red Cross Nurse
  • 1918 – The Agonies of Agnes
  • 1927 – The Joy Girl
  • 1927 – The Callahans and the Murphys
  • 1927 – Breakfast at Sunrise
  • 1928 – The Patsy
  • 1928 – Bringing Up Father
  • 1929 – The Vagabond Lover
  • 1929 – Dangerous Females
  • 1929 – The Hollywood Revue of 1929
  • 1929 – The Divine Lady
  • 1930 – The Voice of Hollywood No. 2
  • 1930 – Screen Snapshots Series 9, No. 14
  • 1930 – The March of Time
  • 1930 – Anna Christie
  • 1930 – Let Us Be Gay
  • 1930 – Caught Short
  • 1930 – One Romantic Night
  • 1930 – The Girl Said No
  • 1930 – Chasing Rainbows
  • 1930 – Min and Bill
  • 1931 – Jackie Cooper's Birthday Party
  • 1931 – Politics
  • 1931 – Reducing
  • 1932 – Prosperity
  • 1932 – Emma
  • 1933 – Going Hollywood
  • 1933 – Dinner at Eight
  • 1933 – Tugboat Annie
  • 1933 – Christopher Bean

ReferencieUpraviť

  1. Marie Dressler's quotes
  2. Westmount schoolgirl went on to win an Oscar

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Marie Dresslerová na českej Wikipédii.