Matej Mináč

Matej Mináč (* 1. apríl 1961, Bratislava) je slovenský filmový režisér, scenárista a producent, syn fotografky Zuzany Mináčovej.

Matej Mináč
Matej Mináč (2017), slovenský filmový režisér
Matej Mináč (2017), slovenský filmový režisér
Narodenie1. apríl 1961 (61 rokov)
Bratislava, Slovensko

Jeho film Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti získal v roku 2002 International Emmy Award za najlepší dokumentárny film.

FilmografiaUpraviť

  • 1999 Všichni moji blízcí
  • 2002 Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti
  • 2006 Kúzlo fotografie
  • 2010 Anglická rapsodie
  • 2011 Nickyho rodina
  • 2015 Očima fotografky
  • 2016 Zachránené deti od nacistov

OceneniaUpraviť

  • International EMMY AWARD za najlepší dokumentárny film v roku 2002 (udeluje Medzinárodná Akadémia televízie, umenia a vied – New York 2002)
  • Nominace na 2006 News and Documentary EMMY AWARD za HBO
  • 2006 Christopher AWARD – New York za mimoriadne humanistické posolstvo           
  • 2009 CENA ČFTA v rámci Českého leva za najlepší  dokument z let 1993 - 2007
  • Wallenberg medal  - spolu s Patrikom Paššom, ocenenie za mimoriadne citlivo spracovaný príbeh sira Wintona, vďaka ktorému  jeho posolstvo inšpiruje ľudí na celom svete
  • Cena za najlepší dokumentárny film - Montreal World Film Festival 2011
  • Divácka cena Práva - MFF Karlovy Vary 2011
  • Cena Fóra pro zachovanie audio-vizuálnej pamäte - Jerusalem Film Festival 2011
  • Cena SIGNIS svetová katolická asociácia pre komunikáciu, združujúcu 140 krajín, za propagáciu a šírenie ľuských hodnôt - 64. ročník PRIX ITALIA – Turín
  • Cena FIAT/IFTA (Achievement Award) za najlepšie použitie archívov – Britský filmový inštitút, Londýn 2012
  • Grand Prix režisérovi Matejovi Mináčovi za objavné a ľudsky hlboké téma filmu Nickyho rodina - 52. MFF filmov pre deti a mládež Zlín - Česko
  • Cena - Davidova Camera za najlepšiu hudbu – Warsaw Jewish Film Festival, Poľsko
  • Shoreshova divácka cena – UK Jewish Film Festival, London, Veľká Británie
  • Divácka cena – Palm Beach Jewish Film festival – USA
  • Divácka cena  - Best Documentary Feature Film  2012 – Sedona Int´l Film Festival – USA
  • Divácka cenaBest Documentary Feature 2012 – Atlanta Jewish Film Festival – USA
  • Divácka cena – Best Film  2012 – Charlotte Jewish Film Festival – USA
  •  Divácka cenaBest Documentary  2012 – Denver  Jewish Film Festival – USA
  • Divácka cena  - Best Documentary Film  2012 –  AJC Seattle Jewish Film Festival – USA
  • Divácka cena  - Best  Film  2012 – Houston Jewish Film Festival – USA
  • Divácka cena - Best Documentary Film -Hartford Jewish Film Festival
  • Divácka cena  - Best Documentary  2012 -  Pittsburgh Jewish Film Festival
  • Divácka cena  - Best Film 2012 -  Rockland Int´l Jewish Film Festival, USA
  • Divácka cena za najlepší dokument – Zagreb Jewish Film Festival 2012, Chorvatsko
  • Cena za najlepší režii  za majstrovské využitie naratívnych techník, kde sa filmový príbeh predstavuje prostredníctvom osobného pohľadu režiséra - MECEFF festival – Rumunsko
  • Cena primátora mesta Piešťany - MFF Piešťany – Cinematik – 2011
  • Cena Oty Hofmana Dětského filmového festivalu a televizního festivalu v Ostrově – 2001
  • Zvláštna cena poroty za dielo s najvýraznejším morálnym akcentom
  • Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana – Ostrov – 2001
  • Cena slovenskej filmovej kritiky - v kategórii slovenský celovečerní a středometrážny dokumentárny film s premiérou  v  roku 2011, Slovensko
  • Tvorivá prémia za filmovú a dokumentárnu tvorbu - Výročné národné tvorivé ceny Slovenského filmového zväzu, Únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu, Slovensko
  • Divácka cena – Best Film 2012, Scottsdale International Film Festival, USA
  • GRAND PRIX – Najlepší film festivalu, XVII International TV Festival Bar, Montenegro
  • Najlepší kolekcia filmov – Cena pro ČT, súčásťou kolekcie je Nickyho rodina, XVII International TV Festival Bar, Montenegro
  • Divácka cena - Best Film, Three Rivers Film Festival 2012, USA
  • Divácka cena Best Documentary, Dayton Jewish International Film Festival 2013, USA
  • Divácka cena – najlepší film -  10th European Film Festival, Buenos Aires, Argentina, 2013
  • Cena Zväzu ruských žurnalistov  – Jalta, 2013
  • Divácka cena - Best Documentary, Jewish Arts & Film Festival of Fairfield County 2013
  • Cena pro najlepší dokumentárny film, Victoria Film Festival 2014
  • SPECIAL AWARD for director  and ASPIM EUROPA AWARD at Torino
  • International film festival The Spirits of the Earth – 2014
  • Cena FITESU – TRILOBIT  (Český filmový a televizní svaz)
  •  Cena IGRIC (Slovenský filmový zväz, Unie slovenských televizníých tvorcov)
  •  Cena poroty – Medzinárodný filmový festival Troia – Portugalsko
  •  Cena festivalu Devět bran
  •  Prvá cena – Warsaw Jewish Film Festival – Polsko
  •  Spirit Award – Pacific Jewish Film Festival -  USA
  •  Divácke ceny: Washington Jewish Film Festival, Miami Jewish Film Festival                                                                                            
  •  Troia Int´l Film Festival – Portugal – Cena poroty,
  •  Coachella Valley´s Festival  – najlepší film (USA)
  • Grand Prix – Int´l Film Festival Sedona, USA;
  •  Český lev pro Jiřího Bartošku za najlepší vedlejší rolu,
  • Cena IGRIC 2000  Slovenského filmového zväzu
  •  Divácke ceny: Int´t Palm Springs Film festival – USA (hodnotený obecenstvom ako druhý najlepší film zo 180 hraných filmov, Finále Plzeň, Washington Jewish Film Festival, Sao Paulo Jewish Film Festival, Festivals of Festivals - Palm Springs (2001), Würzburg Film Festival (Germany, 2002), Atlanta Jewish Film Festival (2002)
  •  CENA – CAMERA OF DAVID, najlepší dokumentárny film a
  • HLAVNÁ CENA –na 13. Warsaw Jewish Film Festival  (november 2015)
  •  GOLDEN REMI AWARD za najlepší dokumentárny film na 49th Annual International film festival – WORLDFEST HOUSTON, USA (apríl 2016)

Pozri ajUpraviť

Externé odkazyUpraviť