Otvoriť hlavné menu

Pavel Dobeš (* 22. marec 1949, Frýdek-Místek) je český folkový spevák.

Pavel Dobeš
Svět knihy 2009 - Pavel Dobeš.jpg
Základné informácie
Narodenie 22. marec 1949 (70 rokov)
Frýdek-Místek
Pôsobenie spevák,
Žáner folk, country, bigbít,
Webstránka Oficiálna stránka - www.paveldobes.cz

Obsah

Hudobný vývojUpraviť

V šesťdesiatych rokoch hral v Ostrave bigbeat. V ďalších rokoch sa orientoval na country a folkovú hudbu. „Jarmila“ bol jeho prvý veľký hit v roku 1981. Napísal množstvo piesní, medzi nimi sú aj doslova hudobné drahokamy.

„S tchořem prý se srazil, co se z lesa v hrůze plazil aby drůbež v kurníku prosil o azyl.“

Jeho hudobným partnerom je Tomáš Kotrba.

DiskografiaUpraviť

  • 1988 Něco o lásce – Panton, EP
  • 1989 Skupinové foto – Panton 81 0797-2 311, LP
  • 1990 Zátiší s červy – Panton 81 0935-2 311, LP
  • 1992 Zpátky do trenek – EMI EAN 8590166008528 -CD LP, CD
  • 1993 Live – , MC, CD
  • 1995 Něco o Americe – EMI EAN 8590166034329 -CD, CD
  • 1997 Průzkumný let – EMI EAN 724385 755422, CD
  • 1999 Komplet 1987 – 1992 – Sony Music, 2CD
  • 2001 K svátku – EMI EAN 724353 601720 -CD, MC, CD
  • 2002 Zum, zum, zum – EMI EAN 724354 377426, CD (pätnásťročný výber piesní)
  • 2006 Banány – EMI EAN 094637 673324, CD
  • 2008 Platinum Collection – EMI EAN 509921676420, 3CD

Zahraničné koncertyUpraviť

Pavel Dobeš nezaradil na svojej webovej stránke slovenské koncerty do tejto rubriky

Knižné publikácieUpraviť

  • Pavel Dobeš: Sedí Toník na verpánku -- leporelo, Pear Hradec Králové, 1992,
  • Pavel Dobeš: Něco o Americe, Pear, Hradec Králové, 1995 – (kniha na jeho stránke voľne na stiahnutie)
  • Zpátky do trenek; velký zpěvník Pavla Dobeše, Music Cheb, 1996, ISBN 80-85925-08-7, EAN 978-80-85925-08-1,

Externé odkazyUpraviť