Réunion, staršie Réunionský zámorský departmán, je ostrov a zároveň zámorský departement a zámorský región Francúzska a . Ostrov leží v Indickom oceáne asi 200 kilometrov juhozápadne od ostrova Maurícius a východne od ostrova Madagaskar. Ostrov je jedným z najvzdialenejších regiónov Európskej únie. Slovo La réunion znamená „zjednotenie“ alebo „opätovné stretnutie“.

Réunion
Umiestnenie
Správa
Hlavné mesto Saint-Denis
Regionálny prezident Didier Robert (od 1998)
Departement Réunion
Obvody 4
Kantóny 49
Obce 24
Štatistika
Rozloha1 2 512 km²
Počet obyvateľov
8. marec 1999 – sčítanie
1. január 2011 – odhad
21. miesto
706 300
808 250
Hustota obyvateľov (2011) 322 obyv./km²

1podľa francúzskeho katastra nehnuteľností, ktorý berie do úvahy aj jazerá, rybníky, ľadovce > 1 km² a ústia riek.

Prírodné podmienky upraviť

Réunion tvorí spolu s ostrovom Maurícius a Rodrigues súostrovie Maskarény. Ostrov je vulkanického pôvodu a za svoj hornatý povrch vďačí intenzívnej erózii. Dominujú tu dve sopky. Najvyššou horou je vyhasnutá Piton des Neiges‚ ktorá sa vypína do výšky 3 070 metrov. Druhou je jedna z najaktívnejších sopiek na svete, štítová sopka Piton de la Fournaise‚ vysoká 2 631 metrov.

Réunion má tri unikátne sopečné kotliny – medzi vulkanológmi známe ako calderas‚ na ostrove zvané cirques: Cirque de Salazie, Cirque de Cilaos a Cirque de Mafate. Posledný je prístupný iba peši alebo helikoptérou. Tieto kaldery vznikli kolapsom pôdy po vyprázdnení magmatickej komory.

Galéria upraviť

Iné projekty upraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Réunion