Otvoriť hlavné menu

R. Kelly, vlastným menom Robert Sylvester Kelly[1] (* 8. január 1967, Chicago, Illinois, USA), je americký rapper a R&B spevák, textár a hudobný producent.

R. Kelly
R. Kelly
R. Kelly
Základné informácie
Rodné meno Robert Sylvester Kelly
Narodenie 8. január 1967 (52 rokov)
Chicago, Illinois, USA
Pôsobenie Spevák, Textár, Hudobný producent
Žáner R&B, Hip-hop, Gospel, Neo soul
Roky pôsob. 1989 – súčasnosť
Vydavateľstvá Jive, RCA, Zomba, Rockland
Súvisiace
články
Aaliyah, The Isley Brothers, Jay-Z, T-Pain, Snoop Dogg, Michael Jackson, Lady Gaga, Wyclef Jean, Nelly, Young Jeezy
Webstránka rkelly.com

R. Kelly počas svojej kariéry spolupracoval s mnohými hudobníkmi ako Aaliyah, Michael Jackson, Akon, Chris Brown, Quincy Jones, Jay-Z či Whitney Houston a získal dvadsaťštyri nominácií na cenu Grammy. Takisto produkoval množstvo hitov pre umelcov ako P. Diddy, Céline Dion alebo Britney Spears. V roku 2002 sa na verejnosti objavilo video, ktoré malo zachytávať Kellyho pri sexe s mladistvým dievčaťom, pričom mal naň aj močiť. Video bolo neznámou osobou zaslané do Chicago Sun Times, ktorý príbeh zverejnil. 8. februára 2002 bol Kelly obvinený z držania detskej pornografie. V júni 2008 bol súdom v Chicagu oslobodený. Jeho problémy vo vzťahoch k mladistvým dievčatám sú zobrazené v dokumente Surviving R. Kelly, ktorý odvysielala televízia Lifetime v januári 2018.

DiskografiaUpraviť

Štúdiové albumyUpraviť

  • 1992: Born into the 90's
  • 1993: 12 Play
  • 1995: R. Kelly
  • 1998: R.
  • 2000: TP-2.com
  • 2002: The Best of Both Worlds
  • 2003: Chocolate Factory
  • 2004: Happy People/U Saved Me
  • 2004: Unfinished Business
  • 2005: TP3.Reloaded
  • 2007: Double Up
  • 2009: Untitled
  • 2010: Love Letter
  • 2012: Write Me Back
  • 2013: Black Panties

ReferencieUpraviť

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému R. Kelly

Externé odkazyUpraviť