Silas (starogr. Σίλας – Silas alebo Σιλουανός  – Silouanos) bol jedným z členov prvej kresťanskej komunity v Jeruzaleme, misionárom a pravdepodobne biskupom v Korinte.

Silas
spisovateľ
Silas
Narodeniepravdepodobne Rím
Úmrtie50 n. l.
Macedónia
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Silas

Život upraviť

Silas pravdepodobne pochádzal z Jeruzalema. Bol podľa tradície medzi vybranými sedemdesiatimi Ježišovými učeníkmi. V Skutkoch apoštoloch (15.-16. kapitola) sa spomína, že ho spoločenstvo zvolilo, aby sprevádzal na cestách Pavla z Tarzu.[1] Išlo o dve Pavlove cesty: prvá viedla do Antiochie, druhá do Galatie spolu s Timotejom. Takisto sprevádzal počas svojich ciest misionárov v Sýrii, Cilícii et Macedónii.

V meste Philippes boli obvinení z agitácie medzi ľuďmi (pravdepodobne po uzdravení posadnutého otroka), zbití palicami a hodení do väzenia. Podľa Biblie prišlo o polnoci, keď sa modlili, silné zemetrasenie. Spadli im reťaze a dvere sa otvorili. Väzenský strážca, ktorí sa domnieval, že väzni ušli, sa chcel zabiť, ale Pavol mu v tom zabránil. Vrhol sa im teda k nohám, zaviedol ich k seba a keď im umyl rany, bol on i všetci v dome pokrstení.[2]

Po udalostiach vo Philippes pokračovali vo svojej ceste do Amfipola, Apolonia et do Solúna, v ktorom obrátili na vieru mnohých ľudí.[3]

Sílas bol údajne následne vysvätený za biskupa Korintu, kde po mnohých zázrakoch zavŕšil svoj život.

Význam mena upraviť

Meno Silas je gréckou obmenou pre latinské meno Silvanus, ktoré znamená „z lesa“. Hoci sa v Biblii uvádza meno ako rímske, „Silas“ by mohlo pochádzať z predrímskeho jazyka v Itálii, ako to naznačuje osoba s „Asilas“, etruský veliteľ a bojovník, ktorý hrá dôležitú rolu v epopeji Eneida od Vergília.

Uctievanie upraviť

Katolícka cirkev oslavuje svätého Silasa 13. júla[4]; východné cirkvi ho uctievajú 30. júla (spolu s ďalšími Ježišovými učeníkmi: Silvanom,Kassadinom,Twitchom,hardstuck silver4 Mairom Popkom, Luxou Krescensom a Andronikom)

Referencie upraviť

  1. Sílas : Životopisy svätých [online]. [Cit. 2021-01-25]. Dostupné online.
  2. SKUTKY APOŠTOLOV. Dokumenty Katolíckej Cirkvi [online]. dkc.kbs.sk, [cit. 2021-01-25]. Dostupné online.
  3. Saint Silas | Biography, Missions, & Facts [online]. Encyclopedia Britannica, [cit. 2021-01-25]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Sílas : Životopisy svätých [online]. [Cit. 2021-01-25]. Dostupné online.

Zdroj upraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Silas (Nouveau Testament) na francúzskej Wikipédii.