Zoznam najdrahších futbalových prestupov

zoznamový článok na projektu Wikimedia

Toto je zoznam najdrahších futbalových prestupov v mužskom futbale, v ktorých sú uvedené najvyššie čiastky za prestup, aké kedy za hráčov zaplatili. Prvý zaznamenaný prestup bol Willieho Grovesa z West Bromwichu Albion do Aston Villy za 100£ v roku 1893 (ekvivalent 11 000£ pre súčasnosť). Súčasný prestupový rekord je za Neymara z Barcelony do Parisu Saint-Germain za 222 miliónov € v auguste 2017.

Neymar, súčasný najdrahší futbalista

Najdrahšie prestupyUpraviť

Väčšina prestupov na tomto zozname je klubom podliehajúcim UEFA a väčšina nakupujúcich klubov je z Anglicka, Francúzska, Talianska a Španielska.

Traja hráči v tomto zozname sa nachádzajú dvakrát: Romelu Lukaku, Ángel Di María a Cristiano Ronaldo.

K 7. augustu 2019

     V čase prestupu to bol svetový rekord
     V čase prestupu to bolo najväčšia čiastka za teengera (maximálne 20 rokov)
     V čase prestupu to bol národný ligový rekord
     V čase prestupu rekordná čiastka za hráča z Južnej Ameriky
     V čase prestupu rekordná čiastka za hráča z Afriky
     V čase prestupu rekordná čiastka za hráča zo Severnej Ameriky
     V čase prestupu rekordná čiastka za brankára
     V čase prestupu rekordná čiastka za obrancu
Top 50 najdrahších futbalových prestupov
Poradie Hráč Z Do Pozícia Cena
(€ mil)
Rok Narodený
1   Neymar   Barcelona   Paris Saint-Germain Útočník 222 € 2017 1992
2   Kylian Mbappé   Monaco   Paris Saint-Germain Útočník 180 € 2018 1998
3   Philippe Coutinho   Liverpool   Barcelona Záložník 145 € 2018 1992
4   João Félix   Benfica   Atlético Madrid Útočník 126 € 2019 1999
5   Antoine Griezmann   Atlético Madrid   Barcelona Útočník 120 € 2019 1991
6   Dembele, OusmaneOusmane Dembélé   Borussia Dortmund   Barcelona Útočník 105 € 2017 1997
  Pogba, PaulPaul Pogba   Juventus   Manchester United Záložník 105 € 2016 1993
8   Eden Hazard   Chelsea   Real Madrid Útočník 100 € 2019 1991
  Cristiano Ronaldo   Real Madrid   Juventus Útočník 100 € 2018 1985
  Bale, GarethGareth Bale   Tottenham Hotspur   Real Madrid Útočník 100 € 2013 1989
11   Ronaldo, CristianoCristiano Ronaldo   Manchester United   Real Madrid Útočník 94 € 2009 1985
12   Higuaín, GonzaloGonzalo Higuaín   Napoli   Juventus Útočník 90 € 2016 1987
13   Maguire, HarryHarry Maguire   Leicester City   Manchester United Obranca 87 € 2019 1993
14   Lukaku, RomeluRomelu Lukaku   Everton   Manchester United Útočník 85 € 2017 1993
15   van Dijk, VirgilVirgil van Dijk   Southampton   Liverpool Obranca 84,5 € 2018 1991
16   Suárez, LuisLuis Suárez   Liverpool   Barcelona Útočník 82,3 € 2014 1987
17   Romelu Lukaku   Manchester United   Inter Miláno Útočník 80 € 2019 1993
  Nicolas Pépé   Lille   Arsenal Krídelník 80 € 2019 1995
  Kepa Arrizabalaga   Athletic Bilbao   Chelsea Brankár 80 € 2018 1994
  Lucas Hernandez   Atlético Madrid   Bayern Mníchov Obranca 80 € 2019 1996
21   Zidane, ZinedineZinedine Zidane   Juventus   Real Madrid Záložník 77,5 € 2001 1972
22   Kai Havertz   Bayer Leverkusen   Chelsea Záložník 77 € 2020 1999
23   Rodríguez, JamesJames Rodríguez   Monaco   Real Madrid Záložník 76 € 2014 1991
24   Di María, ÁngelÁngel Di María   Real Madrid   Manchester United Záložník 75,6 € 2014 1988
25   de Ligt, MatthijsMatthijs de Ligt   Ajax   Juventus Obranca 75 € 2019 1999
  de Jong, FrenkieFrenkie de Jong   Ajax   Barcelona Záložník 75 € 2019 1997
  De Bruyne, KevinKevin De Bruyne   VfL Wolfsburg   Manchester City Záložník 75 € 2015 1991
28   Arthur Melo   Barcelona   Juventus Záložník 72 € 2020 1996
29   Victor Osimhen   Lille   Neapol Útočník 70 € 2020 1998
  Rodri   Atlético Madrid   Manchester City Záložník 70 € 2019 1996
  Lemar, ThomasThomas Lemar   Monaco   Atlético Madrid Záložník 70 € 2018 1995
32   Ibrahimović, ZlatanZlatan Ibrahimović   Internazionale   Barcelona Útočník 69,5 € 2009 1981
33   Rúben Dias   Benfica   Manchester City Obranca 68 € 2020 1997
34   Mahrez, RiyadRiyad Mahrez   Leicester City   Manchester City Útočník 67,8 € 2018 1991
35   Kaká   AC Miláno   Real Madrid Záložník 67 € 2009 1982
36   Morata, ÁlvaroÁlvaro Morata   Real Madrid   Chelsea Útočník 65,5 € 2017 1992
37   Laporte, AymericAymeric Laporte   Athletic Bilbao   Manchester City Obranca 65,2 € 2018 1994
38   João Cancelo   Juventus   Manchester City Obranca 65 € 2019 1994
39   Cavani, EdinsonEdinson Cavani   Napoli   Paris Saint-Germain Útočník 64,5 € 2013 1987
40   Pulisic, ChristianChristian Pulisic   Borussia Dortmund   Chelsea Útočník 64 € 2019 1998
  Di María, ÁngelÁngel Di María   Manchester United   Paris Saint-Germain Záložník 64 € 2015 1988
42   Pierre-Emerick Aubameyang   Borussia Dortmund   Arsenal Útočník 63,7 € 2018 1989
43   Alisson   Roma   Liverpool Brankár 62,5 € 2018 1992
  Sterling, RaheemRaheem Sterling   Liverpool   Manchester City Útočník 62,5 € 2015 1994
45   Figo, LuísLuís Figo   Barcelona   Real Madrid Záložník 62 € 2000 1972
46   Oscar   Chelsea   Shanghai SIPG Záložník 61 € 2017 1991
47   Miralem Pjanić   Juventus   Barcelona Záložník 60 € 2020 1990
  Jović, LukaLuka Jović   Eintracht Frankfurt   Real Madrid Útočník 60 € 2019 1997
  Ndombele, TanguyTanguy Ndombele   Lyon   Tottenham Hotspur Záložník 60 € 2019 1996
  Keïta, NabyNaby Keïta   RB Lipsko   Liverpool Záložník 60 € 2018 1995
  Radamel Falcao   Monaco   Atlético Madrid Útočník 60 € 2013 1986

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of most expensive association football transfers na anglickej Wikipédii.