Otvoriť hlavné menu

Zoznam portugalských kráľovien

zoznamový článok projektov Wikimedia
Svadba portugalského kráľa Jána I. a Filipy Lancasterovej

Zoznam portugalských kráľovien zahŕňa manželky panovníkov Portugalského kráľovstva, ktorým patril titul kráľovná, počínajúc rokom 1143, kedy na portugalský trón zasadol prvý kráľ Alfonz I., z rodu Burgundovcov. Tieto ženy samy nevládli, maximálne boli len v niekoľkých prípadoch regentkami za svoje neplnoleté deti.

Pre prehľadnosť sú kráľovné radené podľa vládnucich dynastií ku ktorým patrili ich manželia. Na portugalskom kráľovskom tróne sa vystriedali štyri vládnuce dynastie:

Burgundovci (1143 – 1383)Upraviť

Avizovci (1385 – 1580)Upraviť

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Filipa Lancasterová Plantagenetovci/
Lancasterovci
1360 – 1415 1387 1387 – 1415 Ján I.
  Eleonóra Aragónska Trastámarovci 1402 – 1445 1428 1433 – 1438 Eduard I.
  Isabela de Coimbra Avizovci 1432 – 1455 1477 1447 – 1455 Alfonz V.
  Jana Kastilská Trastámarovci 1462 – 1530 1475 1475 – 1481 Alfonz V.
  Eleonóra de Viseu
(Eleonóra Portugalská)
Avizovci 1360 – 1415 1387 1481 – 1495 Ján II.
Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Izabela Aragónska Trastámarovci 1470 – 1498 1490 1497 – 1498 Manuel I.
  Mária Aragónska Trastámarovci 1482 – 1517 1500 1500 – 1517 Manuel I.
  Eleonóra Habsburská Habsburgovci 1498 – 1558 1518 1518 – 1521 Manuel I.
  Katarína Habsburská Habsburgovci 1507 – 1578 1525 1525 – 1557 Ján III.

Habsburgovci – Personálna únia Španielsko-Portugalsko (1580 – 1640)Upraviť

Braganzaovci (1640 – 1853)Upraviť

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Luisa de Guzmán Medina – Sidonie 1613 – 1666 1633 1640 – 1656 Ján IV.
  Mária Františka Savojská[6] Savojskí 1646 – 1683 1666[7]
1668[8]
1666 – 1668
1683 – 1683
Alfonz VI.
Peter II.
  Mária Žofia Falcká Wittelsbachovci 1666 – 1699 1687 1687 – 1699 Peter II.
  Mária Anna Jozefa Habsburská Habsburgovci 1683 – 1754 1708 1708 – 1750 Ján V.
  Mária Anna Španielska Bourbonovci 1718 – 1781 1729 1750 – 1777 Jozef I.
Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Šarlota Španielska Bourbonovci 1775 – 1830 1785 1816 – 1826 Ján VI.
  Mária Leopoldína Habsbursko-lotrinská Habsburgovci 1797 – 1826 1817 1826 – 1826 Peter IV.

Braganzaovci (Sasko-Coburg-Gotha) (1837 – 1910)Upraviť

PoznámkyUpraviť

  1. Sobáš medzi Sanchom II. a Méciou Lopes zrušil pápež Inocent IV. na 1. lyonskom koncile, preto nebýva považovaná za portugalskú kráľovnú.
  2. Peter I. dal svoju zavraždenú „milenku“ Inés de Castro vykopať a prehlásil ju za svoju legitímnu manželku a portugalskú kráľovnú.
  3. Tajná svadba medzi Inés de Castro a Petrom I. sa mala konať v roku 1354, nie je však doložená.
  4. Peter I. bol ženatý trikrát, ak je počítaná Inés de Castro, dve prvé manželky v zozname nie sú uvedené. Prvé manželstvo z roku 1325 s Blankou Kastílskou bolo v roku 1333 anulované. Druhá manželka Constanza Manuela de Villena (matka kráľa Ferdinanda I.) zomrela skôr než sa jej manžel stal kráľom.
    S milenkou Terezou Gille Lourenço mal syna, ďalšieho portugalského kráľa a zakladateľa rodu Avizovcov, Jána I.
  5. Beatrix Portugalská bola dcéra kráľa Ferdinanda I., po ktorého smrti v roku 1383 bola vyhlásená za dedičku portugalského trónu a toho istého roku sa vydala za kastílskeho kráľa Jána I. (1358 – 1390). Regentkou sa stala jej matka Eleonora Teles de Menezes. Jej poddaní, podnecovaní Anglickom, ale vyhlásili za kráľa Jána I. a preto vypukla medzi Portugalskom a Kastíliou vojna (Batalla de Aljubarrota) v ktorej v roku 1385 zvíťazil nový portugalský kráľ Ján I.
  6. Medzi rokmi 16681683 bola Mária Františka Savojská vydatá len za princa-regenta Petra, počas tej doby užívala titul princezná a je známa ako kráľovná-princezná. Kráľovnou bola fakticky len tri mesiace, od smrti svojho prvého manžela Alfonza VI. 12. septembra 1683, kedy sa právoplatným portugalským kráľom stal jej druhý manžel Peter II., do svojej smrti 27. decembra 1683.
  7. V roku 1666 sa Mária Františka Savojská vydala za kráľa Alfonza VI. Mužom jej srdca bol ale kráľov mladší brat Peter, s ktorým kráľa prinútila k podpisu listiny, v ktorej sa zriekol vlády. V roku 1668 uznali Cortesy Petra za princa-regenta a on tak získal právomoc na zrušenie bratovho sobáša.
  8. Po anulovaní svojho prvého sobáša sa Mária Františka Savojská vydala za neskoršieho kráľa Petra II.
  9. Adelaida Löwensteinová fakticky nikdy nebola portugalská kráľovná, pretože sa vydala za kráľa Michala I. až potom, čo bol v roku 1834 zvrhnutý. Je vedená len ako manželka bývalého kráľa.
  10. Augusta Viktória Hohenzollern-Sigmaringen sa za Manuela II. vydala až po jeho abdikácii v roku 1910, takže fakticky nikdy portugalskou kráľovnou nebola.

Pozri ajUpraviť

Iné projektyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam portugalských královen na českej Wikipédii.