Zoznam portugalských kráľovien

zoznamový článok projektov Wikimedia
Svadba portugalského kráľa Jána I. a Filipy Lancasterovej

Zoznam portugalských kráľovien zahŕňa manželky panovníkov Portugalského kráľovstva, ktorým patril titul kráľovná, počínajúc rokom 1143, kedy na portugalský trón zasadol prvý kráľ Alfonz I., z rodu Burgundovcov. Tieto ženy samy nevládli, maximálne boli len v niekoľkých prípadoch regentkami za svoje neplnoleté deti.

Pre prehľadnosť sú kráľovné radené podľa vládnucich dynastií ku ktorým patrili ich manželia. Na portugalskom kráľovskom tróne sa vystriedali štyri vládnuce dynastie:

Burgundovci (1143 – 1383)Upraviť

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Matilda Savojská Savojská 1125 – 1157 1146 1146 – 1157 Alfonz I.
  Dulce Aragónska Aragónska 1152 – 1198 1175 1185 – 1198 Sancho I.
  Urraca Kastílska Kastília 1186 – 1220 1208 1211 – 1220 Alfonz II.
  Mécia Lopes de Haro[1] Haro 1215 – 1270 1239 1239 – 1246 Sancho II.
  Matilda z Boulogne Bologna 1202 – 1262 1235 1248 – 1253 Alfonz III.
  Beatrix Kastílska Kastília 1242 – 1303 1253 1253 – 1279 Alfonz III.
Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  sv. Alžbeta Portugalská Aragónsko 1271 – 1336 1282 1282 – 1325 Dinis I.
  Beatrix II. Kastílska Kastília 1293 – 1359 1309 1325 – 1357 Alfonz IV.
  Inés de Castro[2] Kastília 1325 – 1355 ?[3] 1360 Peter I.[4]
  Eleonora Teles de Menezes 1340 – 1386 1371 1371 – 1383 Ferdinand I.
  Beatrix Portugalská[5] Burgundovci 1372 – 1410 1383 1383 – 1385 Ján I.

Avizovci (1385 – 1580)Upraviť

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Filipa Lancasterová Plantagenetovci/
Lancasterovci
1360 – 1415 1387 1387 – 1415 Ján I.
  Eleonóra Aragónska Trastámarovci 1402 – 1445 1428 1433 – 1438 Eduard I.
  Isabela de Coimbra Avizovci 1432 – 1455 1477 1447 – 1455 Alfonz V.
  Jana Kastilská Trastámarovci 1462 – 1530 1475 1475 – 1481 Alfonz V.
  Eleonóra de Viseu
(Eleonóra Portugalská)
Avizovci 1360 – 1415 1387 1481 – 1495 Ján II.
Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Izabela Aragónska Trastámarovci 1470 – 1498 1490 1497 – 1498 Manuel I.
  Mária Aragónska Trastámarovci 1482 – 1517 1500 1500 – 1517 Manuel I.
  Eleonóra Habsburská Habsburgovci 1498 – 1558 1518 1518 – 1521 Manuel I.
  Katarína Habsburská Habsburgovci 1507 – 1578 1525 1525 – 1557 Ján III.

Habsburgovci – Personálna únia Španielsko-Portugalsko (1580 – 1640)Upraviť

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Anna Habsburská Habsburgovci 1549 – 1580 1570 1580 – 1580 Filip I. Portugalský
(II. Španielsky)
  Margaréta Habsburská (1584) Habsburgovci 1584 – 1611 1599 1599 – 1611 Filip II. Portugalský
(III. Španielsky)
  Izabela Bourbonská Bourbonovci 1603 – 1644 1615 1621 – 1640 Filip III. Portugalský
(IV. Španielsky)

Braganzaovci (1640 – 1853)Upraviť

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Luisa de Guzmán Medina – Sidonie 1613 – 1666 1633 1640 – 1656 Ján IV.
  Mária Františka Savojská[6] Savojskí 1646 – 1683 1666[7]
1668[8]
1666 – 1668
1683 – 1683
Alfonz VI.
Peter II.
  Mária Žofia Falcká Wittelsbachovci 1666 – 1699 1687 1687 – 1699 Peter II.
  Mária Anna Jozefa Habsburská Habsburgovci 1683 – 1754 1708 1708 – 1750 Ján V.
  Mária Anna Španielska Bourbonovci 1718 – 1781 1729 1750 – 1777 Jozef I.
Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Šarlota Španielska Bourbonovci 1775 – 1830 1785 1816 – 1826 Ján VI.
  Mária Leopoldína Habsbursko-lotrinská Habsburgovci 1797 – 1826 1817 1826 – 1826 Peter IV.

Braganzaovci (Sasko-Coburg-Gotha) (1837 – 1910)Upraviť

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Adelaida ová[9], v exilu Löwensteinovci 1831 – 1909 1851 Michal I.
  Štefánia Hohenzollern-Sigmaringen Hohenzollernovci 1837 – 1859 1858 1858 – 1859 Peter V.
  Mária Pia Savojská Savojskí 1847 – 1911 1862 1861 – 1889 Ľudovít I.
  Amália Orleánska, posledná portugalská kráľovná Bourbon/Orleánski 1865 – 1951 1886 1889 – 1908 Karol I.
Augusta Viktória Hohenzollern-Sigmaringen[10], v exilu Hohenzollernovci 1890 – 1966 1913 Manuel II.

PoznámkyUpraviť

  1. Sobáš medzi Sanchom II. a Méciou Lopes zrušil pápež Inocent IV. na 1. lyonskom koncile, preto nebýva považovaná za portugalskú kráľovnú.
  2. Peter I. dal svoju zavraždenú „milenku“ Inés de Castro vykopať a prehlásil ju za svoju legitímnu manželku a portugalskú kráľovnú.
  3. Tajná svadba medzi Inés de Castro a Petrom I. sa mala konať v roku 1354, nie je však doložená.
  4. Peter I. bol ženatý trikrát, ak je počítaná Inés de Castro, dve prvé manželky v zozname nie sú uvedené. Prvé manželstvo z roku 1325 s Blankou Kastílskou bolo v roku 1333 anulované. Druhá manželka Constanza Manuela de Villena (matka kráľa Ferdinanda I.) zomrela skôr než sa jej manžel stal kráľom.
    S milenkou Terezou Gille Lourenço mal syna, ďalšieho portugalského kráľa a zakladateľa rodu Avizovcov, Jána I.
  5. Beatrix Portugalská bola dcéra kráľa Ferdinanda I., po ktorého smrti v roku 1383 bola vyhlásená za dedičku portugalského trónu a toho istého roku sa vydala za kastílskeho kráľa Jána I. (1358 – 1390). Regentkou sa stala jej matka Eleonora Teles de Menezes. Jej poddaní, podnecovaní Anglickom, ale vyhlásili za kráľa Jána I. a preto vypukla medzi Portugalskom a Kastíliou vojna (Batalla de Aljubarrota) v ktorej v roku 1385 zvíťazil nový portugalský kráľ Ján I.
  6. Medzi rokmi 16681683 bola Mária Františka Savojská vydatá len za princa-regenta Petra, počas tej doby užívala titul princezná a je známa ako kráľovná-princezná. Kráľovnou bola fakticky len tri mesiace, od smrti svojho prvého manžela Alfonza VI. 12. septembra 1683, kedy sa právoplatným portugalským kráľom stal jej druhý manžel Peter II., do svojej smrti 27. decembra 1683.
  7. V roku 1666 sa Mária Františka Savojská vydala za kráľa Alfonza VI. Mužom jej srdca bol ale kráľov mladší brat Peter, s ktorým kráľa prinútila k podpisu listiny, v ktorej sa zriekol vlády. V roku 1668 uznali Cortesy Petra za princa-regenta a on tak získal právomoc na zrušenie bratovho sobáša.
  8. Po anulovaní svojho prvého sobáša sa Mária Františka Savojská vydala za neskoršieho kráľa Petra II.
  9. Adelaida Löwensteinová fakticky nikdy nebola portugalská kráľovná, pretože sa vydala za kráľa Michala I. až potom, čo bol v roku 1834 zvrhnutý. Je vedená len ako manželka bývalého kráľa.
  10. Augusta Viktória Hohenzollern-Sigmaringen sa za Manuela II. vydala až po jeho abdikácii v roku 1910, takže fakticky nikdy portugalskou kráľovnou nebola.

Pozri ajUpraviť

Iné projektyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam portugalských královen na českej Wikipédii.