Zoznam prírodných pamiatok na Slovensku

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam prírodných pamiatok na Slovensku.

Poradové číslo Názov Okres
1. Babiná Ilava
2. Babirátka Považská Bystrica
3. Bábske jazierko (Babské jazero) Šaľa
4. Baricovie lúky (Baricech lúky) Nové Mesto nad Váhom
5. Bátovský balvan Banská Bystrica
6. Beckovské hradné bralo Nové Mesto nad Váhom
7. Belanov kút Topoľčany
8. Beliansky potok Kežmarok
9. Belinské skaly Lučenec
10. Beňatinský travertín Sobrance
11. Bestinné (Bestiné) Nové Mesto nad Váhom
12. Bešeňovské travertíny Ružomberok
13. Biela jaskyňa Spišská Nová Ves
14. Biely vrch Ilava
15. Bíňanský sprašový profil Nové Zámky
16. Blatné Ružomberok
17. Blažejová Nové Mesto nad Váhom
18. Borotová Nové Mesto nad Váhom
19. Bôrická mláka (Bôriková mláka) Dolný Kubín
20. Bosmany Považská Bystrica
21. Bradlové pásmo Sabinov
22. Brehové porasty Dubovej (Brehové porasty potoka Dubová) Nové Mesto nad Váhom
23. Brekovská jaskyňa Humenné
24. Brezovská dolina Ilava
25. Briestenské skaly Považská Bystrica
26. Briežky (Gánovské travertíny II) Poprad
27. Brloh Prievidza
28. Bučkova jama Myjava
29. Bukovina Malacky
30. Bukovinka (Travertínové terasy Bukovinka) Ružomberok
31. Bukovský prameň Čadca
32. Bystré jazierko Šaľa
33. Cetuna Nové Mesto nad Váhom
34. Čakanovský profil Lučenec
35. Čermiansky močiar Topoľčany
36. Čertov žľab Trnava
37. Čertova skala (Biela skala) Košice-okolie
38. Čierne jazierko Šaľa
39. Čierny potok Humenné
40. Devínska lesostep Bratislava IV
41. Dogerské skaly Ružomberok
42. Domašínsky meander Žilina
43. Dračia studňa Ilava
44. Drietomské bradlo (Ostrá Hôrka) Trenčín
45. Dudinské travertíny Krupina
46. Farská skala Spišská Nová Ves
47. Grúň Nové Mesto nad Váhom
48. Háje Liptovský Mikuláš
49. Haluzická tiesňava (Haluzická súteska) Nové Mesto nad Váhom
50. Havranka Brezno
51. Horná Roveň (Horná roveň) Banská Bystrica
52. Hrabkovské zlepence Prešov
53. Blatné Ružomberok
54. Hradisko Prievidza
55. Hranovnické pleso (Hranovnícke pleso) Poprad
56. Hričovská skalná ihla Žilina
57. Hričovské rífy Žilina
58. Hybická tiesňava Liptovský Mikuláš
59. Chropovská strž Skalica
60. Chvojnica Skalica
61. Ihráčske kamenné more Žiar nad Hronom
62. Ivanské rameno (pôvodne Ivánek) Skalica
63. Jahodnianske jazierka (Jahodnianske jazierko) Šaľa
64. Jalovské vrstvy Rimavská Sobota
65. Jánošíkova skala Banská Bystrica
66. Jastrabská skala Žiar nad Hronom
67. Jazerec Levoča
68. Jazero (Ozero) Kežmarok
69. Jazierko na Pažiti Levoča
70. Jazierske travertíny Ružomberok
71. Jovické rašelinisko Rožňava
72. Kalamárka Detva
73. Kamenický sprašový profil Nové Zániky
74. Kamenná žena Veľký Krtíš
75. Kamienka Humenné
76. Kapitulské bralá Žiar nad Hronom
77. Kátovské rameno Skalica
78. Kobylince Prievidza
79. Kohútová Nové Mesto nad Váhom
80. Končitá Prievidza
81. Korniansky ropný prameň (Korňanský ropný prameň) Čadca
82. Kosihovský Kamenný vrch Veľký Krtíš
83. Kožíkov vrch Myjava
84. Králická tiesňava Banská Bystrica
85. Kraľoviansky meander Dolný Kubín
86. Kráľovská lúka Dunajská Streda
87. Krasniansky luh (Krasňanský luh) Žilina
88. Kráter (Travertínové jazierko Kráter) Stará Ľubovňa
89. Krehora Veľký Krtíš
90. Krivánsky potok Detva, Lučenec
91. Krivoklátska tiesňava Ilava
92. Krivoklátske lúky Ilava
93. Krkavá skala Ružomberok
94. Krupinské bralce (Štangarígel) Krupina
95. Kurinov vrch Trenčín
96. Kyjovské bradielko Stará Ľubovňa
97. Kyseľová Senica
98. Kysucká brána Kysucké Nové Mesto, Žilina
99. Lednické skalky Puchov
100. Limbašská vyvieračka Pezinok
101. Lipovianske pieskovce Lučenec
102. Litmanovský potok Stará Ľubovňa
103. Lúčanské travertíny (Travertíny na Lúčkach) Ružomberok
104. Ľupčiansky skalný hríb Banská Bystrica
105. Lysá hora Stará Ľubovňa
106. Mačiansky presyp Galanta
107. Majerova skala Banská Bystrica
108. Malachovské skalky Banská Bystrica
109. Malejov Myjava
110. Malé Morské oko Sobrance
111. Malostankovské vresovisko Trenčín
112. Margecianska línia Gelnica
113. Mašiansky balvan (Balvan pri Maši) Liptovský Mikuláš
114. Matejkovský kamenný prúd Ružomberok
115. Meander Chrenovky Nové Zámky
116. Meandre Lúžňanky (Meandre Lúžňanky) Ružomberok
117. Meliatsky profil Rožňava
118. Melichova skala Detva
119. Miličská skala Košice-okolie
120. Mitická slatina Trenčín
121. Mníchova úboč Senica
122. Mokvavý prameň Nové Mesto nad Váhom
123. Mostovské presypy (Mostovianske presypy) Galanta
124. Moštenické travertíny Banská Bystrica
125. Mužliansky potok Nové Zámky
126. Nitriansky dolomitový lom (Triasový dolomitový útvar) Nitra
127. Nitrica Partizánske
128. Hutianske (Novoveská huta → Hutianske) Spišská Nová Ves
129. Obtočník Váhu Nové Mesto nad Váhom
130. Ochodnický prameň Kysucké Nové Mesto
131. Okrúhly kopec Stará Ľubovňa
132. Opičia skala Rožňava
133. Oravské hradné bralo (Hradné bralo) Dolný Kubín
134. Ostrá hora Levoča, Spišská Nová Ves
135. Ostrovica Žarnovica
136. Panský diel (Pánsky diel) Bratislava II
137. Pavúkov jarok Nové Mesto nad Váhom
138. Petkovský potok Vranov nad Topľou
139. Petrová (Petrova) Trenčín
140. Podhorodský hradný vrch (Hradný vrch Podhoroď) Sobrance
141. Podhorské (Podhoranské) Levoča
142. Podmorský zosuv Prešov
143. Poluvsianska skalná ihla Žilina
144. Potok Chrenovka Nové Zániky
145. Potok Machnáč Trenčín
146. Potok v Havránkovej doline Trenčín
147. Prečínska skalka Považská Bystrica
148. Predajnianske vodopády Brezno
149. Prielom Muráňa (Prielom Muráňky) Rožňava
150. Prielom Nitrice (Prielom Belánky) Prievidza
151. Prielom Teplého potoka Ružomberok
152. Pseudoterasa Váhu Nové Mesto nad Váhom
153. Pucovské zlepence Dolný Kubín
154. Puchmajerovej jazierko Námestovo
155. Putikov vŕšok Žarnovica
156. Rajkovec Trenčín
157. Raková Skalica
158. Rebrá Stará Ľubovňa
159. Rojkovská travertínová kopa Ružomberok
160. Rösslerov lom Bratislava III
161. Selecké kamenné more Trenčín
162. Selecký potok Trenčín
163. Sivý kameň Prievidza, Žarnovica
164. Sixova stráň Krupina
165. Skalice Ilava
166. Skalka pri Beckove Nové Mesto nad Váhom
167. Skalky pri Údole Stará Ľubovňa
168. Skalná ihla Stará Ľubovňa
169. Skalná päsť Ružomberok
170. Skaly pod Pariakovou Vranov nad Topľou
171. Slanický ostrov Námestovo
172. Sninský kameň Snina
173. Soví hrad Lučenec
174. Spády Brezno
175. Stará Bebrava Bánovce nad Bebravou
176. Stará Žitavá Nové Zániky
177. Strošovský močiar Ilava
178. Strž (Triasový ríf pri Liptovskej Osade) Ružomberok
179. Súčanka Trenčín
180. Svinica Trenčín
181. Šašnatá (Šášnatá) Nové Mesto nad Váhom
182. Šifflovské (U Šifflov) Myjava
183. Štefanová Myjava
184. Štrkovské presypy (Štrkovecké presypy) Galanta
185. Šútovská epigenéza Martin
186. Tajovská kopa Banská Bystrica
187. Tisové skaly Pezinok
188. Tomášikovský presyp Galanta
189. Transgresia paleogénu pri Markušovciach Spišská Nová Ves
190. Travertínová kopa (Tufová kopa) Levice
191. Travertínová kopa Sobotisko Levoča, Spišská Nová Ves
192. Trnovské rameno (Trnovecké mŕtve rameno) Šaľa
193. Trstinové jazero Košice-okolie
194. Turská skala Žilina
195. Ulička Snina
196. Včelíny Trenčín
197. Veľké Ostré Kysucké Nové Mesto
198. Veľký Inovec Zlaté Moravce
199. Veľký jarok Piešťany
200. Veporské skalky Banská Bystrica
201. Visiace skaly Piešťany
202. Vlčianske mŕtve rameno Šaľa
203. Vlčia skala Ružomberok
204. Vojtovský prameň Čadca
205. Voniarsky jarok (Voňarský jarok) Humenné
206. Vyhniansky travertín Žiar nad Hronom
207. Vychylovské prahy Čadca
208. Vychylovské skálie Čadca
209. Vyvieračka pod Bachárkou (Občasná vyvieračka pod Bacharkou) Trnava
210. Zapikan Vranov nad Topľou
211. Zárez Stravného potoka Vranov nad Topľou
212. Závadské skalky Gelnica
213. Zlatá brázda Levoča
214. Zolná Banská Bystrica, Zvolen
215. Zrubárka Senica
216. Žakýlske pleso Banská Štiavnica
217. Žalostiná Myjava
218. Žiar Ružomberok
219. Žipovské mŕtve rameno Vranov nad Topľou

Pozri ajUpraviť

ZdrojUpraviť