Ľudmila Swanová

slovenská herečka, rozhlasová hlásateľka a pedagogička

Ľudmila Swanová (rod. Želenská; * 15. november 1950, Bratislava[1]) je slovenská herečka, rozhlasová hlásateľka a pedagogička.

Ľudmila Swanová
Narodenie 15. november 1950 (71 rokov)
Bratislava, ČSR
Alma materVysoká škola múzických umení v Bratislave
Povolanieherečka, rozhlasová hlásateľka, pedagogička
ManželAlfréd Swan
DetiMarek, Martin
RodičiaMária Bancíková, Drahoš Želenský

Zo životaUpraviť

V roku 1974 absolvovala štúdium herectva na VŠMU v Bratislave. Dve sezóny mala angažmán v DPDM v Trnave. Od roku 1981 do 2002 pracovala ako hlásateľka Slovenského rozhlasu. Od roku 2003 je slobodná umelkyňa, čo jej umožnilo vrátiť sa k hereckej práci. Objavila sa vo filme Nedodržaný sľub (2009), v seriáloch Búrlivé víno, Vlci, Hotel a ďalších televíznych i študentských filmoch. Od roku 2006 až po súčasnosť vyučuje na hudobno-dramatickom odbore Cirkevného konzervatória v Bratislave herectvo, umelecký prednes a javiskovú reč.[2] V roku 2017 ju režisér Juraj Jakubisko obsadil do pokračovania svojho úspešného filmu Perinbaba, kde stvárnila postavu Zubatej.[3]

S manželom Alfrédom Swanom ma synov Mareka a Martina.[4] Je neterou Dariny Bancíkovej.[5]

FilmografiaUpraviť

  • 1974: Buddenbrookovci
  • 1974: Piková dáma
  • 1975: Kean
  • 1979: Prípad oranžového svetla
  • 1979: Smrť chodí po horách
  • 1995: Mikuláš Mráz
  • 1997: Tábor padlých žien
  • 2000: Ako divé husi
  • 2008: Mesto tieňov (epizóda Chladnokrvne)[6]
  • 2009: Nedodržaný sľub
  • 2009: V mene zákona
  • 2010: Aféry (epizóda Tajná pijanka)
  • 2010: Kriminálka Staré Mesto[7]
  • 2011: Druhý dych
  • 2012: Búrlivé víno
  • 2014: Krok do tmy[8]
  • 2015: Kolabs
  • 2016: Manžel Ján s rodinou
  • 2018: Vlci
  • 2020: Perinbaba a dva svety

ReferencieUpraviť

  1. Stretnutie s MR [online]. razus.sk, [cit. 2022-02-06]. Dostupné online.
  2. Cirkevné konzervatórium v Bratislave - Mgr.art. Ľudmila Swanová
  3. SITA. Perinbaba sa blíži. Jakubisko opäť nakrúca v Kežmarku. pravda.sk (Bratislava: Perex), 2017-11-14. Dostupné online [cit. 2022-02-06]. ISSN 1336-197X.
  4. MIHALIČKOVÁ, Miroslava. Ľudmila Swanová: Vyrastala som v divadelnej šatni. sme.sk (Bratislava: Petit Press), 2013-06-24. Dostupné online [cit. 2022-02-06]. ISSN 1335-4418.
  5. Ocenenie sestry farárky Dariny Bancíkovej v Prahe [online]. ecav.sk, [cit. 2022-02-06]. Dostupné online.
  6. Ľudmila Swanová [online]. Praha: Česko-Slovenská filmová databáze, [cit. 2022-02-06]. Dostupné online.
  7. Ľudmila Swanová [online]. fdb.cz, [cit. 2022-02-06]. Dostupné online.
  8. Krok do tmy - Detskí herci [online]. detskiherci.sk, [cit. 2022-02-06]. Dostupné online.

Externé odkazyUpraviť