Otvoriť hlavné menu

Ľudmila Swanová

slovenská herečka, rozhlasová hlásateľka a pedagogička

Ľudmila Swanová (rod. Želenská; * 15. november 1950, Bratislava [1]) je slovenská herečka, rozhlasová hlásateľka a pedagogička.

Ľudmila Swanová
Narodenie 15. november 1950 (69 rokov)
Povolanieherečka, rozhlasová hlásateľka, pedagogička
Roky pôsobeniaAlfréd Swan
RodičiaMária Bancíková, Drahoš Želenský

Zo životaUpraviť

V roku 1974 absolvovala štúdium herectva na VŠMU v Bratislave. Dve sezóny mala angažmán v DPDM v Trnave. Od roku 1981 do 2002 pracovala ako hlásateľka Slovenského rozhlasu. Od roku 2003 je slobodná umelkyňa, čo jej umožnilo vrátiť sa k hereckej práci. Objavila sa vo filme Nedodržaný sľub (2009), v seriáloch Búrlivé víno, Vlci, Hotel a ďalších televíznych i študentských filmoch. Od roku 2006 až po súčasnosť vyučuje na hudobno-dramatickom odbore Cirkevného konzervatória v Bratislave herectvo, umelecký prednes a javiskovú reč [2]. V roku 2017 ju režisér Juraj Jakubisko obsadil do pokračovania svojho úspešného filmu Perinbaba 2, kde stvárnila postavu Zubatej [3].

FilmografiaUpraviť

  • 1974 Buddenbrookovci
  • 1974 Piková dáma
  • 1975 Kean
  • 1979 Prípad oranžového svetla
  • 1979 Smrť chodí po horách
  • 1995 Mikuláš Mráz
  • 1997 Tábor padlých žien
  • 2000 Ako divé husi
  • 2008 Mesto tieňov ....epizóda Chladnokrvne [4]
  • 2009 Nedodržaný sľub
  • 2009 V mene zákona
  • 2010 Aféry ....epizóda Tajná pijanka
  • 2010 Kriminálka Staré Mesto [5]
  • 2011 Druhý dych
  • 2012 Búrlivé víno
  • 2014 Krok do tmy [6]
  • 2015 Kolabs
  • 2016 Manžel Ján s rodinou
  • 2018 Vlci
  • 2018 Perinbaba 2

ReferencieUpraviť

Externé odkazyUpraviť