Chuck Norris

americký herec, majster bojových umení, spisovateľ, športovec, podnikateľ a mediálna osobnosť

Carlos Ray "Chuck" Norris (* 10. marec 1940) je americký akčný herec, majster bojových umení, spisovateľ, športovec, podnikateľ, mediálna osobnosť. Je hlavnou postavou televízneho seriálu Walker, texaský ranger. Preslávil sa svojim kopom z otočky a mnohými úspechmi v kariére bojových umení.

Chuck Norris
Chuck Norris May 2015.jpg
Celé menoCarlos Ray Norris
Narodenie 10. marec 1940 (80 rokov)
Ryan, Oklahoma, USA

ŽivotUpraviť

Chuck Norris sa narodil v Oklahome. Jeho otec Ray (1918-1971) bol alkoholik,mechanik, vodič autobusu a kamiónu, pochádzajúci z kmeňa Čerokézov. Matka, Wilma Norris Knight (*1921) je pôvodom Európanka, prisťahovalkyňa z Írska. 4. mája 2019 oslávila úctyhodné 98. narodeniny a pre Chucka je životným vzorom a podporou. Fakt, že je potomkom pôvodných obyvateľov Ameriky dáva často najavo a je naň veľmi hrdý. Mal dvoch bratov, Wielanda (1943-1970), ktorého zastrelili počas vojny vo Vietname, a Aarona (*1951) ktorý je filmový producent, režisér a príležitostný herec.

Keď mal Chuck šestnásť rokov, jeho rodičia sa rozviedli a on sa spolu s mamou a bratmi presťahoval do Kalifornie, kde sa matka znova vydala a Chuck tam nastúpil na strednú školu. Chuck opisuje svoje detstvo ako pochmúrne a nevydarené. Bol to antiatleticky založený človek a v škole sa mu vysmievali kvôli jeho pôvodu a vzhľadu. Chuck vo svojej autobiografii pripúšťa, že svojho otca prijal, napriek tomu, že mal problém s alkoholom, bol záletník a o rodinu príliš nejavil záujem.

Chuck Norris ukončil strednú školu a skoro potom sa oženil so svojou priateľkou. Bolo to 29. decembra 1958, keď mal Chuck 18 a jeho manželka Dianne Kay Holechek len 17 rokov a jeden mesiac (narodená 27. novembra 1941[1]). Slúžil v Leteckých silách USA ako letecký policajt a bol poslaný do Južnej Kórey, kde dostal svoju prezývku Chuck a slúžil ako letecký policajt. Vtedy sa začal učiť Tang Soo Doo, miestne bojové umenie. Získal v ňom čierny pás a postupne ho to viedlo k čiernym pásom v taekwondo, karate a džiu-džicu. V čase keď odchádzal domov, mal 21 rokov a bol už držiteľom aj hnedého pásu v jude. Keď sa v roku 1961 vrátil do USA, pokračoval na leteckej základni Air Force Base v Kalifornii. V roku 1962 ho prepustili a potom založil sieť škôl karate. Keď mal 32 rokov, vlastnil ich už tridsaťštyri!

Chuck sa zapísal do histórie v roku 1997, keď bol prvý človek zo západu, ktorému sa podarilo dosiahnuť ôsmeho stupňa čierneho pásu v Taekwondo. Dostal aj Zlatú Doživotnú cenu za dosiahnuté úspechy od Svetovej karatistickej organizácie a mnoho ďalších ocenení.

V máji 2015 získal po viac ako 20 rokoch tréningu 3.dan čierny pás v brazílskom jiu-jitsu.

V roku 2019 získal v brazílskom jiu-jitsu už 4.dan čierny pás. V jiu-jitsu ho nasledujú vnučka Leilani (*2009) a najmladší vnuk Cash (* 2010).

S prvou manželkou Dianne Holechek sa rozviedol v roku 1989 po tridsiatich rokoch manželstva, keď ho opustila kvôli druhému mužovi. Chuck má s Dianne dvoch synov, Michael "Mike" (*1962) a Eric (* 1964), ktorí sú režiséri, herci a pôsobia aj ako kaskadéri. Počas manželstva s Dianne mal Chuck krátku aféru s mladou adeptkou letectva Johannou. Po viac ako tridsiatich rokoch, v roku 1991, sa dozvedel že s Johannou má dcéru Dinu. Stretol sa s ňou keď mu Dina napísala list. Vo svojej autobiografii v roku 2004 Chuck priznal, že nepotreboval žiadne testy otcovstva, pretože keď sa na Dinu pozrel, vedel že je jeho dcéra. Dnes je Dina DiCiolli (* 1963) plnohodnotný člen rodiny Norrisovcov a Chuckovi priviedla na svet tri vnúčatá. Jej syn Dante DiCiolli (* 1994) i dcéra Gabrielle "Gabi" DiCiolli (* 1991) sa venujú herectvu, po vzore svojho slávneho starého otca má Dante aj čierny pás v karate.

V roku 1997 v jednej texaskej reštaurácii spoznal Chuck svoju súčasnú manželku, o 23 rokov mladšiu bývalú modelku, Genu. 28. novembra 1998 sa Gena O'Kelley stala Chuckovou manželkou a 30. augusta 2001 sa im narodili dvojičky, chlapec Dakota Alan a dievča Danilee "Dani" Kelly. V čase keď sa dvojičky narodili, mal Chuck už 61-rokov. Chuck si osvojil aj dve Genine deti z jej predchádzajúceho manželstva, dcéru Kelley (* 1985) a syna Tima (* 1987). Kelly má dcéru Leilani, ktorá dosiahla vo svojich siedmich rokoch oranžový pás v brazílskom jiu-jitsu.

V roku 1979 založil United Fighting Arts Federation (UFAF) - Spojenú federáciu bojových umení, taktiež je jej prezidentom, a v roku 1990 vymyslel vlastné bojové umenie - Chun Kuk Do (od 2015 známe ako Chuck Norris System), v ktorom spojil dohromady všetky bojové umenia ktoré sa naučil, vymyslel niekoľko vlastných kombinácii a vytvoril tak jedinečnú zmes - akúsi,, universal way". Bojové umenie Chun Kuk Do používal aj v seriáli Walker, Texas Ranger.

Od 90.-tych rokov žije Chuck s rodinou na svojom rozľahlom ranči v Navasote v štáte Texas, kde chová jelene, muflóny, bizóny a venuje sa farmárčeniu - chová desiatky koní ako nadšený koniar. S manželkou sa snažia dodržiavať tradičný americký vidiecky život.

V roku 1992 s pomocou svojho priateľa, bývalého amerického prezidenta Georgea H. W. Busha Sr., založil neziskovú organizáciu KICKSTART KIDS, ktorá texaským stredoškolákom cez bojové umenia vštepuje hodnoty, rešpekt a snaží sa deti z problémových oblastí integrovať do bežného života a chrániť pred drogami, alkoholom a gangmi.

Od svojich detí má dovedna už trinásť vnúčat. V októbri 2018 vydal najstaršiu vnučku Gabi na svojom texaskom ranči.

V rámci nakrúcania vianočnej reklamy pre T-Mobile bol v roku 2010 v Prahe.

Cesta ku sláveUpraviť

Chuckov vstup do turnajov karate bol neúspešný. Napriek tomu neprestával a začal porážať svojich súperov zaradom. V roku 1968 utrpel svoju piatu a poslednú porážku. Dokázal sa udržať šesť rokov za sebou ako majster v karate v kategórii stredná váha. Okrem toho získal ocenenie trojitej koruny a magazín Black Belt (Čierny pás) ho vyhlásil za bojovníka roka. Hneď potom v roku 1969 mal premiéru vo filme The Wrecking Crew (Záchranná čata).

V roku 1970 bol zabitý jeho brat Wieland vo Vietname. Venoval mu jeden film.

Na prehliadke bojových umení v Long Beach sa stretol s Brucom Leeom, vtedy ešte neznámym. Preslávil ich spoločný film Cesta Draka, kde si talianska mafia zavolá na pomoc Chucka z Ameriky, aby im pomohol vyhnať Bruca Leeho z Ríma. Nakoniec dôjde k ich spoločnému stretu v Koloseu, kde Lee po dlhom boji vyhrá.

V roku 1974 ukončil svoju aktívnu karate kariéru novým karate rekordom, čím sa pomstil za všetky svoje prehry.

Na filmový dôchodok odišiel oficiálne v roku 2005 ako 65-ročný po odvysielaní záverečného filmu zo série o texaskom rangerovi Cordellovi Walkerovi pod názvom Walker, Texas Ranger: Trial by Fire (Skúška ohňom). V tom istom roku sfilmoval svoju biografiu, ktorá je voľne dostupná na Youtube ako Chuck Norris Biography[2].

Z času na čas sa ešte objaví vo filmoch či reklamách v malej roli. Napríklad za 30 sekundový klip v 5 verziách pre český T-Mobile zinkasoval v roku 2010 podľa českých Hospodárskych novín pol milióna dolárov.[3]

V roku 2012 po ňom skoro pomenovali most na Slovensku.

V rokoch 1968-2005 hral v približne tridsiatke filmov, čím sa stal hollywoodskou hviezdou a žijúcou legendou filmu, predovšetkým však bojových umení ktorých znalosť zúročil vo filmoch.

V roku 2007 bol vyhlásený za čestného námorníka keď obdržal dekrét Honorary Marine. V roku 2008 dostal na Liberty University čestný diplom Honorary Degree z prírodných vied, literatúry a filozofie. V roku 2010 ho texaský guvernér Rick Perry vyhlásil za čestného texaského rangera spoločne s bratom Aaronom Norrisom.

4. apríla 2017 bol Chuck Norris v texaskom Austine vyhlásený za čestného občana štátu Texas (Honorary Texan).

20. apríla 2017 uzrela svetlo sveta Chuckova vlastná mobilná hra NONSTOP CHUCK NORRIS, ktorá je voľne dostupná k stiahnutiu do mobilu či tabletu. Hru dostal Chuck k svojim 77. narodeninám ako poctu od spoločnosti Flaregames. Hra obsahuje okrem iného aj Chuckov slávny kop z otočky či množstvo slávnych vtipov, ktoré sa nazývajú "facts" = fakty.

NázoryUpraviť

Je členom evanjelikálnej cirkvi; vyslovil sa pre používanie Biblie a spoločnej modlitby v školách. Je stúpencom biblického kreacionizmu.

Je odporcom potratov, na túto tému napísal niekoľko článkov a esejí. Niekoľkokrát kritizoval propotratové stanoviská Baracka Obamu, v kampani v roku 2008 s odkazom na nich podporil senátora Johna McCaina [4]. V roku 2010 vyzval na podpisovanie Manhattanskej deklarácie [5].

FilmografiaUpraviť

 
Chuck Norris – 1976
  • The Wrecking Crew (1969) (Záchranná čata)
  • Way of the Dragon (1972) (Cesta Draka)
  • The Student Teachers (1973) (Učiteľ študentov)
  • Slaughter in San Francisco (1974) (Masaker v San Francisco)
  • The Warrior Within (1976) (dokument) (Bojovník vo vnútri)
  • Bruce Lee, the Legend (1977) (dokument) (Bruce Lee, legenda)
  • Breaker! Breaker! (1977) (Zbíjač, Zbíjač)
  • Good Guys Wear Black (1978) (Správni chlapi nosia čiernu)
  • A Force of One (1979) (Sila jedného)
  • The Octagon (1980) (Osemuholník)
  • An Eye for an Eye (1981) (Oko za oko)
  • Silent Rage (1982) (Tichá vášeň)
  • Forced Vengeance (1982) (Vynútená odplata)
  • Lone Wolf McQuade (1983) (Osamelý Vlk McQuade)
  • Missing in Action (1984) (Nezvestný po boji)
  • Missing in Action 2: The Beginning (1985) (Nezvestný po boji 2: Začiatok)
  • Code of Silence (1985) (Kód ticha)
  • Invasion U.S.A. (1985) (Invázia USA)
  • The Delta Force (1986) (Delta Force)
  • The Karate Kommandos (1986), (Komandanti Karate) animovaný detský TV seriál (nadaboval hlavnú postavu)
  • Braddock: Missing in Action III (1988) (Nezvestný po boji 3)
  • Hero and the Terror (1988) (Hrdina a teror)
  • Delta Force 2: The Colombian Connection (1990) (Delta Force 2: Kolumbijská spojka)
  • The Hitman (1991) (Najatý vrah)
  • Sidekicks (1992) (Postranné údery) - ako Chuck Norris
  • Wind in the Wire (1993) - TV film
  • Hellbound (1994) (Zásah z pekla)
  • Walker Texas Ranger: Deadly Reunion (1994) - TV film
  • Top Dog (1995) (Top pes)
  • Forest Warrior (1996) (Zálesák) - ako McKenna
  • Logan´s War (1998) (Loganova vojna)
  • Martial Law (1998) - jedna epizóda ako Cordell Walker
  • Sons of Thunder (1999) - štyri epizódy ako Cordell Walker
  • The President's Man (2000) (Prezidentov muž) - ako Joshua McCord
  • The President's Man 2: A Line in the Sand (2002) (Prezidentov muž 2: Čiara v piesku) - ako Joshua McCord
  • Bells of Innocence (2003) (Zvony nevinnosti)
  • Yes, Dear? (2003) - v jednej epizóde ako hosť v TV sitkome
  • Dodgeball: A True Underdog Story (2004) (Dodgeball : Pravý príbeh podsvetia) - cameo
  • The Contender (2005) (Súťažiaci) - cameo ako Chuck Norris
  • The Cutter (2005) (Krvavé diamanty) - ako John Shepherd
  • Walker, Texas Ranger: Trial by Fire (2005) (Walker, texaský ranger: Skúška ohňom) - TV film
  • Expendables II (2012) - cameo ako Booker
  • The Goldbergs (2015) (Goldbergovci) - TV sitkom, hosť v jednej epizóde
  • Diesel Brothers (2017) - TV show stanice Discovery Channel (v jednej epizóde sa objavil ako hosť)
  • Hawaii Five-0 (2020) (Hawaii 5-0) - ako Sgt. Major Phillips v jednej z dvoch finálových epizód seriálu


V 90. rokoch stvárnil hlavnú úlohu texaského rangera, kapitána Cordella Walkera, v seriáli Walker Texas Ranger, 1993 až 2001, 203 epizód

ReferencieUpraviť

  1. Dianne Holechek [online]. IMDb, [cit. 2018-06-20]. Dostupné online.
  2. MRNORRISVIDEOS. Chuck Norris - Biography - 2005 [online]. 2013-06-30, [cit. 2018-06-20]. Dostupné online.
  3. POTŮČEK, Jan. Chuck Norris v reklamě T-Mobilu baví celý svět. Prodá ale i jeho satelitní televizi? - Lupa.cz. Lupa.cz. Dostupné online [cit. 2018-06-20]. (po česky)
  4. Profil: John Sidney McCain
  5. Save lives in Haiti – end lives in America?. WorldNetDaily

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Chuck Norris

Externé odkazyUpraviť