Eduardo De Filippo

Eduardo De Filippo (* 24. máj 1900, Neapol, Taliansko – † 31. október 1984, Rím) bol taliansky dramatik, herec, scenárista a básnik. Niektoré svoje práce písal v neapolskom dialekte, preložil do tohto jazyka aj niektoré Shakespearove diela, čím významne prispel k jeho záchrane a rozvoju.

Eduardo De Filippo
taliansky dramatik, herec, scenárista a básnik
taliansky dramatik, herec, scenárista a básnik
Narodenie24. máj 1900
Neapol, Taliansko
Úmrtie31. október 1984 (84 rokov)
Rím, Taliansko
PodpisEduardo De Filippo, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Eduardo De Filippo

Jeho otcom bol taliansky herec a dramatik Eduardo Scarpetta. Najväčší herecký úspech mal po boku Tota a Sofie Loren v De Sicovom filme L'oro di Napoli (1954). V roku 1981 sa stal doživotným senátorom.[1]

Filmografia (výber)Upraviť

HerecUpraviť

  • 1945: La vita ricomincia
  • 1947: Assunta Spina
  • 1951: Le ragazze di Piazza di Spagna
  • 1952: Cinque poveri in automobile
  • 1953: Traviata 53
  • 1953: Villa Borghese
  • 1953: Tempi nostri
  • 1954: L'oro di Napoli
  • 1955: Il cortile
  • 1958: L'uomo dei calzoni corti
  • 1958: Raw wind in Eden
  • 1960: Ferdinand I, re di Napoli
  • 1961: Fantasmi a Roma
  • 1960: Tutti a casa
  • 1963: Ieri, oggi, domani

RežisérUpraviť

  • 1950: Napoli millionari
  • 1952: Ragazze da marito
  • 1952: Les sept péchés capitaux
  • 1957: Fortunella

ScenáristaUpraviť

  • 1954: Pane, amore e gelosia
  • 1964: Matrimonio all’italiana

ReferencieUpraviť

  1. Eduardo De Filippo na stránke Senátu [online]. [Cit. 2011-02-08]. Dostupné online. (taliansky)

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Eduardo De Filippo na českej Wikipédii.