Electro-Hop

Hudobný žáner
(Presmerované z Electro-hop)

Electro-Hop alebo Electro Hop (niekedy tiež electronic hip-hop, electronic rap alebo robot hip-hop) je zlúčením žánrov electro, electroclash, electropop, electronica alebo techno so žánrom hip-hop. Hudba je zvyčajne tanečná, avšak niektoré formy sú electronica. Hnutie Electro-Hop vzniklo v undergroundovom electro hnutí na Východnom pobreží a získal si popularitu takými interpretmi ako Mantronix, Man Parrish, Jonzun Crew, Newcleus, Planet Patrol atď. Electro zvuk bol propagovaný skupinou Kraftwerk a bol ďalej rozvíjaný vodcom Universal Zulu Nation a a hip-hopovým krstným otcom, DJom Afrika Bambaataa.[chýba zdroj]

Electro-Hop
Pôvod v štýlochHip-hop, Electro, Elektronická tanečná hudba
Kultúrne pozadie1980 – Západné pobrežie USA
Typické nástrojeSyntetizátor, Bicí automat, Vocoder, Sampler
Všeobecná popularitaVšeobecná popularita predovšetkým v USA interpretmi ako Flo Rida, LMFAO či 3OH!3

Electro-Hop typicky predstavuje tvrdšie zvuky syntetizátoru oproti iným štýlom hip-hopu, často s využitím skreslených vodiacich a basových zvukov, rovako ako "pípanie" umocnené vodiacimi a drsnými mosadznými digitálnymi efektmi. Bubnové riadenie je typicky viac minimálne ako pri ostatných žánroch a často má charakteristické segmenty, kde kopnutie bubnu sa zastaví alebo je skrátený a krokový štýl vírivého vzoru prevažuje dvom a viac pásiem pred návratom do typického bubnom ovládaného kopu hip-hopového beatu.

História upraviť

Hnutie Electro-Hopu začalo a ostalo prominentné v 80-tych rokoch. Z hlavného prúdu sa v 90-tych rokoch ale vytratil. Okolo roku 2003 sa ale vrátil aj je doteraz veľmi populárny predovšetkým kvôli interpretom ako Kid Cudi, Locnville, Flo Rida, LMFAO, Far East Movement, 3OH!3, Uffie, Diddy-Dirty Money, Pitbull, Hyper Crush, Timbaland, Pharrel Williams, Kanye West, Three 6 Mafia a The Black Eyed Peas. Najmodernejšia forma je mix hip-hopu a electro housu. Niektoré skladby môžu byť zamieňané s electropopom, grime či hip housom kvôli vzájomnej zameniteľnosti a podobným štýlom.

Významní interpreti upraviť

Pozri aj upraviť

Externé odkazy upraviť