Otvoriť hlavné menu

doc. Mgr. art. František Výrostko (* 14. máj 1954, Buzice, okres Košice-okolie) je slovenský herec, dabér a pedagóg. Jeho syn František je kontrabasista, hudobný skladateľ a herec [1].

František Výrostko
Narodenie 14. máj 1954 (65 rokov)
Buzice, Slovensko
Povolanieherec, pedagóg
Roky pôsobenia1976-súčasnosť
DetiFrantišek
Ostatné ocenenia
Cena Literárneho fondu

Zo životaUpraviť

V roku 1976 absolvoval štúdium na VŠMU v Bratislave. Odvtedy pôsobil v Slovenskom komornom divadle v Martine až do roku 1992. Od roku 1993 pôsobí opäť až do súčasnosti v SKD. V roku 2008 sa stal jeho riaditeľom. Pôsobí aj ako pedagóg na Fakulte dramatických umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Spolupracoval aj s Divadlom Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene a divadlom Nová scéna, kde účinkoval v predstavení Na skle maľované. Pôsobí aj v dabingu (najmä pre STV). V druhej polovici 80. rokov moderoval detskú reláciu Poďte s nami. Od roku 2008 sa po výberovom konaní stal riaditeľom Slovenského komorného divadla [2].

FilmografiaUpraviť

  • 1980: Živá voda
  • 1980: Návrat kráľovho muža (inscenácia)
  • 1981: Vták nociar
  • 1985: Tretí šarkan
  • 1986: Chlap v dome (TV seriál)
  • 1990: Keď hviezdy boli červené
  • 2014: Kolonáda (TV seriál)

OceneniaUpraviť

  • Cena Literárneho fondu za postavu Tartuffa v inscenácii Tartuffe [3]

ReferencieUpraviť

Externé odkazyUpraviť