Otvoriť hlavné menu

Hana Ulrychová (* 31. marec 1949, Liberec) je česká speváčka, sestra hudobníka Petra Ulrycha.

Hana Ulrychová
Hana Ulrychová (2010)
Hana Ulrychová (2010)
Základné informácie
Narodenie 31. marec 1949 (70 rokov)
Liberec
Pôsobenie speváčka
Žáner pop-music, folk, rock
Súvisiace
články
Petr Ulrych, Javory
Webstránka www.javory.cz

Obsah

ŽivotopisUpraviť

Od mladosti veľmi rada spievala, účinkovala v detských zboroch. S bratom Petrom účinkovala v brnenskom Divadle bez tradic (DIBETRA). Od roku 1964 pôsobila v rockovej skupine Vulkán, v roku 1967 prešla do skupiny Atlantis, s ktorou vystupovala v pražskom divadle Rokoko, kde spievala okrem pôvodného repertoáru tiež prevzaté piesne. Vystupovala aj s olomouckou skupinou Bluesmeni.

Sólovo začala vystupovať v roku 1968, od roku 1970 sa datuje jej spolupráca s Tanečným orchestrom Československého rozhlasu (TOČR) a s brnenským orchestrom Gustava Broma. Prvé veľké spevácke ocenenie – zlatú Bratislavsku lýru získala v roku 1971.

V roku 1974 vyšiel súrodencom Ulrychovcom album Nikola šuhaj loupežník (omnoho skôr než neskoršia divadelná a filmová adaptácia tohoto námetu, ktoré mali odlišný názov Balada pro banditu). Tento úspešný album posunul súrodeneckú dvojicu smerom k moravskému folklóru a štylizácii moravských ľudových piesní, ktoré sú dodnes hlavným repertoárom ich sprievodnej hudobnej skupiny Javory.

V roku 1975 natočila svoj prvý profilový album Pojďte dál, chci být chvíli s Vámi. S bratom Petrom tiež vystupovala v brnenských muzikáloch Máj, Koločava a Radúz a Mahulena.

DiskografiaUpraviť

Gramofonové albumyUpraviť

  • 1970 13 HP (Supraphon, LP)
  • 1972 Hej dámy, děti a páni (Panton, LP)
  • 1974 Nikola šuhaj loupežník (Panton, LP)
  • 1975 Meč a přeslice – , Panton, LP)
  • 1975 Pojďte dál, chci být chvíli s Vámi – , LP)
  • 1978 Ententýny (Panton, LP)
  • 1982 Zpívání (Panton, LP) (Javory)
  • 1983 Zpívání při vínečku (Panton, LP) (Javory)
  • 1985 Bylinky (Panton, LP)
  • 1987 Příběh (Panton, LP)
  • 1988 Tichý hlas (Panton, LP)
  • 1990 Odyssea (Supraphon, LP) (nevydaná nahrávka z roku 1969 so skupinou Atlantis)

CD albumyUpraviť

  • 1991 Cestou k tichému hlasu (Supraphon, CD)
  • 1993 Bílá místa (Venkow records, CD)
  • 1994 To nejlepší s Javory (Venkow records, CD) (Javory)
  • 1997 Odyssea (Bonton Music, CD) (nevydaná nahrávka z roku 1969 so skupinou Atlantis)
  • 1997 O naději (Venkow records, CD)
  • 1998 Pokoj lidem dobré vůle (Venkow records, CD) (live záznam vianočného koncertu)
  • 1998 Best Of – ze starých LP (Venkow/Polygram, CD)
  • 1999 Seď a tiše poslouchej (Bonton Music,
  • 1999 Malé zrnko písku (Venkow records, CD)
  • 2002 Koločava (Venkow Records, CD)
  • 2003 Šumaři (Universal Music, CD)
  • 2004 Příběh/Ententýny (Brothers Record, CD) (reedice starších alb z r. 79 a 87 -2CD)
  • 2005 Písně (Supraphon, CD) (to nejlepší z let 1964 – 1997)
  • 2006 Stromy, voda, tráva (Universal Music, CD)
  • 2006 (Nejen) tichý hlas (Supraphon SU 5770-2 312 EAN 099925577025, 2CD) – To nejlepší z let 1968 – 2006
  • 2007 Zpívaní/Zpívaní pri vínečku (Supraphon, CD)
  • 2007 Čtyricet nej (Universal Music, CD) (2CD)

Pozri ajUpraviť

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hana Ulrychová na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).