Hwang Dong-hyuk

Hwang Dong-hyuk (Kórejčina: 황동혁, Hanča: 黃東赫) je juhokórejský filmový režisér, producent a scenárista. Preslávil sa v roku 2011, keď režíroval kriminálnu drámu Dogani a keď v roku 2021 vytvoril seriál Squid Game.

Hwang Dong-hyuk
20140114 Hwang Dong-hyuk.jpg
Hwang v januári 2014
Celé menoHwang Dong-hyuk
Narodenie 26. máj 1971 (51 rokov)
Soul, Kórejská republika
Alma mater
Povolanierežisér, scenárista, producent
Roky pôsobenia2000 – súčasnosť

BiografiaUpraviť

Hwang Dong-hyuk sa narodil 26. mája 1971 v juhokórejskom Soule. Po dokončení štúdia na Soulskej národnej univerzite, kde vyštudoval odbor komunikácie, napísal a režíroval niekoľko krátkych filmov. Neskôr sa presťahoval do Los Angeles, kde študoval na univerzite v južnej Kalifornii. Po doštudovaní nakrútil niekoľko filmov a vrátil sa zase do Soulu, kde v roku 2019 ponúkol Netflixu svoj scenár na seriál Squid Game.

Squid GameUpraviť

Bližšie informácie v hlavnom článku: Squid Game

Myšlienka na seriál Squid Game bola založená na Hwangovom vlastnom ekonomickom boji v skorom živote, ako aj na triednych rozdieloch v Južnej Kórei. Aj keď Hwang vytvoril scenár už v roku 2008, nebol schopný nájsť výdavateľské štúdi, ktoré by film vydalo. Podpory sa mu dostalo až okolo roku 2019, keď do ňho Netflix investoval v rámci svojho plánu na rozšírenie svojich zahraničných programových ponúk. Seriál sa po vydaní 17. septembra 2021, stal najsledovanejším seriálom v histórii Netflixu.[1] Stres ohľadom vytvorenia série spôsobil, že Hwang stratil až šesť zubov.[2] Vďaka úspechu Squid Game, Netflix priniesol Hwangove predchádzajúce filmy ako Silenced, Miss Granny a The Fortress do svojej služby v Spojených štátoch, ale aj ďalších krajinách.[3]

FilmografiaUpraviť

Rok Názov filmu Režisér Producent Scenárista Poznámky
2000 Our sad Life áno nie áno krátky film
2000 A Puff of Smoke áno nie áno
2000 Heaven & Hell áno nie nie
2000 Desperation áno áno áno
2000 I Love Ultra Lotto nie nie nie krátky film, kameraman, video editor
2004 Big Time nie nie nie krátky film, asistent producenta
2004 Miracle Mile áno nie áno krátky film, video editor
2005 Truck Stop Diner nie nie nie krátky film, herec
2007 My Father áno nie áno adaptovaný scenár
2011 Dogani áno nie áno
2014 Soosanghan geunyeo áno nie nie
2017 Pevnosť áno nie áno
2020 Collectors nie áno nie adaptovaný scenár
2021 Squid Game áno nie áno Netflix seriál

ReferencieUpraviť

  1. PALLOTTA, Frank; KANG, Liz. Exclusive: Squid Game is Netflix's 'biggest ever' series launch [online]. edition.cnn.com, 2021-10-12, [cit. 2021-12-16]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. JEFFRIES, Stuart. Squid Game’s creator: ‘I’m not that rich. It’s not like Netflix paid me a bonus’. The Guardian (Londýn: Guardian News and Media Limited), 2021-10-26. Dostupné online [cit. 2021-12-16]. ISSN 0261-3077. (po anglicky)
  3. ROTH, Emma. Netflix adds a trio of movies from Squid Game director [online]. theverge.com, 2021-11-03, [cit. 2021-12-16]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Hwang Dong-hyuk na anglickej Wikipédii.