Jožka Černý

Josef Černý, známy aj ako Jožka Černý (* 14. marec 1942, Čejč) je jeden z najznámejších českých spevákov ľudových piesní, označovaný za kráľa ľudových piesní.[chýba zdroj]

Jožka Černý
Jožka Černý
Základné informácie
Rodné meno Josef Černý
Narodenie 14. marec 1942 (79 rokov)
Pôsobenie spevák
Žáner ľudová hudba
Vydavateľstvá Multisonic
Webstránka www.jozkacerny.cz

Zo životaUpraviť

V minulosti pracoval ako mechanik šijacích strojov, automechanik a umelecký kováč.

Spieva už od svojich štyroch rokov. V roku 1946 ho vybrali, aby zaspieval prezidentovi Edvardovi Benešovi, ktorý sa vracal z exilu a navštívil Hodonín, rodisko T. G. Masaryka. Okrem T. G. Masaryka spieval Jožka Černý všetkým česko-slovenským a českým prezidentom.

Získal Zlatú platňu Supraphonu, rovnako niekoľko ďalších zlatých platní, ako aj platinovú platňu.

Vo voľnom čase sa venuje rekreačne futbalu, kde obvykle nastupuje na pravom krídle a na svoj vek je nadmerne pohyblivý, hrá za exhibičnú 11 (Amfora, XI B.Polívky a i.), tréningovo hráva na verejnom ihrisku „Na Pastvisku“) pred svojím domom v Starej Břeclavi.

Je ženatý, má dve dcéry.

DiskografiaUpraviť

  • 1989 Jožka Černý – Populární lidové písně – Supraphon, LP, CD
  • 1989 Na horách, na dolách – Multisonic,
  • 1992 Když jsem šel z Hradišťa – Multisonic,
  • 1993 Lásko bože lásko – Multisonic,
  • 1993 Jožka Černý, Anton Gajdoš, Miroslav Dudík – Majorán, majorán – Opus, CD
  • 1995 Když jsem byl malučký pacholíček
  • 1995 Mikulecká dědina – Multisonic, CD
  • 1996 Koledy – Multisonic, CD
  • 1997 Okolo Seče – Multisonic, CD
  • 1999 Milostné duety – Multisonic, CD
  • 2000 Javorové huslenky pěkně hrajú
  • 2000 Vínečko bílé aj rudé – Multisonic, CD
  • 2001 Ty jsi moja velká láska – Multisonic, CD
  • 2002 Vánoce – Jožka Černý – Multisonic, CD
  • 2002 Nejmilejší písničky – Multisonic, CD
  • 2003 Ej, od Buchlova, Svatební písně – Multisonic, CD
  • 2005 Na pěknú notečku – Multisonic, CD
  • 2005 Na pěknú notečku 2 – Skleničko ty skleněná – Multisonic, CD
  • 2005 Na pěknú notečku 3 – Šohaju šohaju – Multisonic, CD
  • 2005 S árií mládnout smíš – Multisonic, CD
  • 2006 Moje koně vrané – Multisonic, CD
  • 2006 Jožka Černý a jeho nejmilejší písničky – Multisonic, DVD

KompilácieUpraviť

  • 2005 Slavné duety z operety – Multisonic, CD
  • 2007 Nejkrásnější lidové písně, The most beautiful folk songs – Supraphon, CD – 04. Jožka Černý, Jan Míša – „Keby ste to“/15. Jožka Černý – „V Hodoníně“/17. Jožka Černý – „Když sem šel z Hradišťa“/23. Jožka Černý – „Seděl soko“
  • 2008 Nejlepší česká dechovka všech dob – Universal Music, 2CD

ZdrojUpraviť

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jožka Černý na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Externé odkazyUpraviť