Otvoriť hlavné menu

Sofia Coppolová (angl. Sofia Carmina Coppola; * 14. máj 1971, New York, New York, USA) je americká režisérka, scenáristka, producentka a herečka.

Sofia Coppolová
americká režisérka, scenáristka,
producentka a herečka
Sofia Coppolová
Narodenie14. máj 1971 (48 rokov)
New York, New York, USA
Aktívne roky1972 -
RodičiaFrancis Ford Coppola, Eleanor Neilová
ManželSpike Jonze (1999 - r. 2003)
Thomas Mars (2011 -)
PartnerThomas Mars
DetiRomy Croquet (* 2006), Cosima Croquet (* 2010)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Sofia Coppolová

Je dcérou významného režiséra Francisa Forda Coppolu. Jej bratancom je známy herec Nicolas Cage a tiež herec a spevák Robert Schwartzman.

Za scénár k filmu Ztraceno v překladu získala v roku 2004 Oscara i Zlatý glóbus za najlepší scenár a v roku 2005 Césara za najlepší zahraničný film. Je prvou Američankou a treťou ženou v histórii nominovanou na Oscara za réžiu.

27. augusta 2011[1] sa v Taliansku vydala za francúzskeho rockového speváka Thomasa Marsa, s ktorým má už dve dcéry.

Réžijná filmografiaUpraviť

  • 1996 - Bed, Bath and Beyond
  • 1998 - Lick the Star
  • 1999 - Smrť panien (The Virgin Suicides)
  • 2003 - Ztraceno v překladu (Lost in Translation)
  • 2006 - Marie Antoinetta (Marie Antoinette)
  • 2010 - Somewhere (Odnikiaľ niekam)
  • 2013 - The Bling Ring (Ako VIPky)
  • 2015 - A Very Murray Christmas
  • 2017 - Oklamaný (The Beguiled)[2][3]

ReferencieUpraviť

  1. Oscar-winner Sofia Coppola weds Thomas Mars in Italian town of her ancestors [online]. 29. srpna 2011. Dostupné online.
  2. https://www.csfd.cz/film/434818-oklamany/prehled/
  3. The Beguiled [online]. IMDb, [cit. 2018-08-07]. Dostupné online. (angicky)

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sofia Coppola na českej Wikipédii.