Volodymyr Vasyľovyč Mykyta

Volodymyr Vasyľovyč Mykyta (ukr. Володимир Васильович Микита, * 1. február 1931, Rakošyno, Česko-Slovensko, dnes Ukrajina) je ukrajinský maliar, nositeľ titulu Národný umelec Ukrajiny a jeden z posledných žijúcich členov podkarpatskej výtvarnej školy.

Volodymyr Vasyľovyč Mykyta
Narodenie1. február 1931 (93 rokov)
Rakošyno, Česko-Slovensko, dnes Ukrajina
Odkazy
Webstránkacom.ua

Narodil sa v podkarpatskej obci Rakošyno vo vtedajšom Česko-Slovensku. V roku 1950 absolvoval pod vedením slávnych maliarov profesorov Adalberta Erdélyiho, Josipa Bokšaja a Fedora Manajla Užhorodské učilište umeleckopriemyselného kreslenia. Pre náboženské a protiideologické postoje mu nebolo umožnené pokračovať v ďalšom štúdiu. Žije a pôsobí v Užhorode.

Tvorba upraviť

Mykytov maliarsky štýl je charakteristický vlastným poňatím zobrazovaných predmetov, scenérií a osôb, zvlášť v prípade prírodných krás ukrajinských Karpát. Slávu a medzinárodné uznanie mu v prvej etape jeho tvorby priniesli umelecké výjavy zo života Huculov, neskôr sa jeho dielo rozšírilo do všetkých oblastí výtvarného umenia. Napriek vlastnému štýlu je v jeho práci citeľný vplyv významného postimpresionistu a učiteľa A. Erdélyiho, s ktorým mal Mykyta veľmi blízky vzťah.