Zoznam 72 mien vedcov na Eiffelovej veži

zoznamový článok projektov Wikimedia

Konštruktér Alexandre Gustave Eiffel, dal na Eiffelovu vežu napísať mená 72 vedcov ako uznanie a pripomienku toho, že bez ich teoretických aj praktických príspevkov vede by jej vybudovanie nebolo možné. Toto Eiffelovo gesto malo vyjadriť jeho uznanie vede. Minimálne 34 ľudí z tohto zoznamu sú odborníci z technických oborov. Väčšina z nich bola členmi Francúzskej akadémie vied. Okrem Švajčiara Bregueta a rodáka z Talianska Sturma ide o francúzskych vedcov, vynálezcov a konštruktérov.

Umiestnenie nápisov na veži

Mená sú umiestnené na všetkých štyroch stranách veže na oceľovej konštrukcii balkónu medzi oblúkmi a prvou plošinou. Na začiatku 20. storočia boli mená pri natieraní veže zatreté farbou, v rokoch 1986 - 1987 boli všetky mená pri renovácii, ktorú vykonala Société nouvelle d'exploitation de la tour Eiffel (SNTE), opäť zviditeľnené.

Zoznam bol kritizovaný[1] pre vylúčenie Sophie Germainovej, známej francúzskej matematičky, bez ktorej základov teórie pružnosti by nebolo postavenie veže takto konštruovanej vôbec možné.[2] Životopisec Sophie Germainovej John Augustine Zahm (píšucí pod pseudonymom H. J. Mozans) predpokladal, že bola zo zoznamu vylúčená len preto, že bola žena.[3]

MenáUpraviť

Severozápadná stranaUpraviť

 
Mená na severozápadnej strane
Č. Nápis Osoba Rok narodenia a úmrtia Profesia Obrázok
1. SEGUIN Marc Seguin 1786–1875 konštruktér  
2. LALANDE Jérôme Lalande 1732–1807 matematik a astronóm  
3. TRESCA Henri Tresca 1814–1885 konštruktér  
4. PONCELET Jean-Victor Poncelet 1788–1867 matematik, konštruktér a fyzik  
5. BRESSE Jacques Antoine Charles Bresse 1822–1883
 
  
konštruktér a matematik

 

6. LAGRANGE Joseph Louis Lagrange 1736–1813 matematik a astronóm  
7. BELANGER Jean-Baptiste-Charles-Joseph Bélanger 1790–1874 matematik  
8. CUVIER Georges Cuvier 1769–1832 prírodovedec  
9. LAPLACE Pierre Simone de Laplace 1749–1827 matematik a astronóm  
10. DULONG Pierre Louis Dulong 1785–1838 fyzik a chemik  
11. CHASLES Michel Chasles 1793–1880 matematik  
12. LAVOISIER Antoine Lavoisier 1743–1794 chemik  
13. AMPERE André-Marie Ampère 1775–1836 matematik a fyzik  
14. CHEVREUL Eugène Chevreul 1786–1889 chemik  
15. FLACHAT Eugène Flachat 1802–1873 konštruktér  
16. NAVIER Claude Louis Marie Henri Navier 1785–1836 matematik a fyzik  
17. LEGENDRE Adrien-Marie Legendre 1752–1833 matematik  
18. CHAPTAL Jean-Antoine Chaptal 1756–1832 chemik  

Juhozápadná stranaUpraviť

 
Mená na juhozápadnej strane
Č. Nápis Osoba Rok narodenia a úmrtia Profesia Obrázok
19. JAMIN Jules Célestin Jamin 1818–1886 fyzik  
20. GAY-LUSSAC Joseph Louis Gay-Lussac 1778–1850 chemik a fyzik  
21. FIZEAU Hippolyte Fizeau 1819–1896 fyzik  
22. SCHNEIDER Eugène Schneider 1805–1875 priemyselník  
23. LE CHATELIER Louis Le Chatelier 1815-1873 konštruktér  
24. BERTHIER Pierre Berthier 1782–1861 geológ  
25. BARRAL Jean-Augustin Barral 1819–1884 agronóm, chemik, fyzik  
26. DE DION Henri de Dion 1828–1878 konštruktér  
27. GOUIN Ernest Goüin 1815–1885 konštruktér a priemyselník  
28. JOUSSELIN Louis Didier Jousselin 1776–1858 konštruktér
 
 
29. BROCA Paul Broca 1824–1880 chirurg a antropológ  
30. BECQUEREL Antoine Henri Becquerel 1788-1878 fyzik  
31. CORIOLIS Gaspard-Gustave de Coriolis 1792–1843 matematik a fyzik  
32. CAIL Jean-François Cail 1804–1871 priemyselník  
33. TRIGER Jules Triger 1801–1867 konštruktér  
34. GIFFARD Henri Giffard 1825–1882 konštruktér  
35. PERRIER François Perrier 1833–1888 geodet a generál  
36. STURM Charles-François Sturm 1803–1855 matematik  

Juhovýchodná stranaUpraviť

 
Mená na juhovýchodnej strane
Č. Nápis Osoba Rok narodenia a úmrtia Profesia Obrázok
37. CAUCHY Augustin Louis Cauchy 1789–1857 matematik  
38. BELGRAND Eugène Belgrand 1810–1878 konštruktér  
39. REGNAULT Henri Victor Regnault 1810–1878 chemik a fyzik  
40. FRESNEL Augustin Jean Fresnel 1788–1827 fyzik a inžinier  
41. DE PRONY Gaspard de Prony 1755–1839
 
  
konštruktér  
42. VICAT Louis-Joseph Vicat 1786–1861 konštruktér  
43. EBELMEN Jacques-Joseph Ebelmen 1814–1852 chemik  
44. COULOMB Charles Augustin de Coulomb 1736–1806 fyzik  
45. POINSOT Louis Poinsot 1777–1859 matematik  
46. FOUCAULT Léon Foucault 1819–1868 fyzik  
47. DELAUNAY Charles Eugène Delaunay 1816–1872 matematik a astronóm  
48. MORIN Arthur Morin 1795–1880 matematik a fyzik  
49. HAUY René Just Haüy 1743–1822 mineralóg  
50. COMBES Charles Combes 1801–1872 konštruktér a metalurg  
51. THENARD Louis Jacques Thénard 1777–1857 chemik  
52. ARAGO François Arago 1786–1853 fyzik  
53. POISSON Siméon Denis Poisson 1781–1840 matematik a fyzik  
54. MONGE Gaspard Monge 1746–1818 matematik a fyzik  

Severovýchodná stranaUpraviť

 
Mená na juhovýchodnej strane
Č. Nápis Osoba Rok narodenia a úmrtia Profesia Obrázok
55. PETIET Jules Petiet 1813–1871 konštruktér  
56. DAGUERRE Louis Daguerre 1787–1851 maliar a fyzik  
57. WURTZ Charles Adolphe Wurtz 1817–1884 chemik  
58. LE VERRIER Urbain Le Verrier 1811–1877 matematik a astronóm  
59. PERDONNET Albert Auguste Perdonnet 1801–1867
 
  
konstruktér  
60. DELAMBRE Jean Baptiste Joseph Delambre 1749–1822 astronóm  
61. MALUS Étienne-Louis Malus 1755–1812 fyzik a konštruktér  
62. BREGUET Louis Clément Breguet 1804–1883 fyzik a konštruktér  
63. POLONCEAU Camille Polonceau 1813–1859 konštruktér  
 
 
64. DUMAS Jean Baptiste André Dumas 1800–1884 chemik  
65. CLAPEYRON Émile Clapeyron 1799–1864 fyzik  
66. BORDA Jean-Charles de Borda 1733–1799 matematik  
67. FOURIER Jean Baptiste Joseph Fourier 1768–1830 matematik a fyzik  
68. BICHAT Marie François Xavier Bichat 1771–1802 anatóm a fyziológ  
69. SAUVAGE François Clément Sauvage 1814–1872 geológ a konštruktér  
70. PELOUZE Théophile-Jules Pelouze 1807–1867 chemik  
71. CARNOT Lazare Carnot 1753–1823 matematik  
72. LAME Gabriel Lamé 1795–1870 matematik a fyzik  

ReferencieUpraviť

  1. GRAY, Mary. Sophie Germain (1776-1831). Ed. Louise S. Grinstein a Paul Campbell. [s.l.] : Greenwood, 1978. ISBN 978-0-313-24849-8. S. 47-55.
  2. William P. Berlinghoff, Fernando Quadros Gouvêa. Math Through the Ages: A Gentle History for Teachers and Others. MAA, 2004, p. 52. ISBN 0-88385-736-7.
  3. Lynn M. Osen. Women in Mathematics. MIT Press, 1975, p. 92-93. ISBN 0-262-65009-6.

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku 72 jmen na Eiffelově věži na českej Wikipédii.