Zoznam chránených území v okrese Jeseník

zoznamový článok projektov Wikimedia
 Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (KML)

Toto je zoznam chránených území v okrese Jeseník aktuálny k máju roku 2020, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Jeseník.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha (ha) Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
1524 Borek u Domašova PR Borek u Domašova 000000000000012.680000000012,68
Kategória Borek u Domašova na Wikimedia Commons
Kategória Borek u Domašova na Wikimedia Commons
Reliktný bôr na suti devonského kremenca 50°08′50″S 17°13′25″V / 50,1473056°S 17,2235833°V / 50.1473056; 17.2235833
1090 Národná prírodná pamiatka Borový NPP Borový 000000000000036.840000000036,84
Kategória Borový (National natural monument) na Wikimedia Commons
Kategória Borový (National natural monument) na Wikimedia Commons
Jedna z najpozoruhodnejších geologických lokalít v Českom masíve dokumentujúca zvetrávanie žuly pokiaľ ide o hrubé i drobné útvary zvetrávania 50°18′59″S 17°06′48″V / 50,3163056°S 17,1133611°V / 50.3163056; 17.1133611
5843 PP Černá Voda - kulturní dům 000000000000000.06050000000,0605 Biotop vzácneho netopiera brvitého 50°18′38″S 17°09′21″V / 50,3105069°S 17,1557700°V / 50.3105069; 17.1557700
2131 Hladina jezera PP Černé jezero 000000000000005.36000000005,36
Kategória Černé jezero (natural monument) na Wikimedia Commons
Kategória Černé jezero (natural monument) na Wikimedia Commons
Ochrana unikátneho biotopu, na ktorý je viazaný výskyt osobitne chránených druhov živočíchov 50°14′15″S 17°22′35″V / 50,2374722°S 17,3764444°V / 50.2374722; 17.3764444
1527 PR Filipovické louky PR Filipovické louky 000000000000002.11000000002,11 Lokalita s regionálnym ekologickým, vedeckým aj estetickým významom 50°09′41″S 17°09′58″V / 50,1614167°S 17,166°V / 50.1614167; 17.166
2153 Celkový pohľad na chránenú lúku PP Chebzí 000000000000002.86000000002,86
Kategória Chebzí_(natural_monument) na Wikimedia Commons
Kategória Chebzí_(natural_monument) na Wikimedia Commons
Lúky s výskytom radu osobitne chránených druhov rastlín (najmä orchideí) 50°14′48″S 17°15′46″V / 50,2466417°S 17,2628889°V / 50.2466417; 17.2628889
83 Velká Kotlina a Praděd v CHKO Jeseníky CHKO Jeseníky 000000000074000.000000000074 000
Kategória CHKO Jeseníky na Wikimedia Commons
Kategória CHKO Jeseníky na Wikimedia Commons
50°02′37″S 17°12′37″V / 50,0436111°S 17,2102778°V / 50.0436111; 17.2102778
649 Jeskyně Na Pomezí NPP Jeskyně Na Pomezí 000000000000020.600000000020,60
Kategória Jeskyně Na Pomezí na Wikimedia Commons
Kategória Jeskyně Na Pomezí na Wikimedia Commons
Klasické územie podhorského krasu s výrazne vyvinutým krasovým fenoménom, ktoré je značne kulturne-osvetovo využívané 50°14′46″S 17°08′18″V / 50,2461111°S 17,1383333°V / 50.2461111; 17.1383333
5694 PP Louka Na Miroslavi 000000000000000.84600000000,846 Mimoriadne bohatá populácia mečíka škridlicovitého a jeho biotop 50°13′03″S 17°07′50″V / 50,2174961°S 17,1304636°V / 50.2174961; 17.1304636
268 NPR Jeskyně Na Špičáku NPP Na Špičáku 000000000000007.05000000007,05 Významné krasové územie s význačnými povrchovými aj podzemnými krasovými javmi a s výskytom prirodzených porastov tisa 50°17′07″S 17°15′02″V / 50,2851389°S 17,2506667°V / 50.2851389; 17.2506667
5654 PP Písečná-mokřad 000000000000008.11290000008,1129 Biotop európsky významného druhu kunky žltobruchej 50°16′34″S 17°15′08″V / 50,2761944°S 17,2523358°V / 50.2761944; 17.2523358
1091 Píšťala PP Píšťala 000000000000016.250000000016,25
Kategória Píšťala (natural monument) na Wikimedia Commons
Kategória Píšťala (natural monument) na Wikimedia Commons
Vrcholové skaly dokumentujúce prirodzené zvetrávanie a formovanie terénnych tvarov v žulovom granodiorite 50°17′40″S 17°08′18″V / 50,2945556°S 17,1384444°V / 50.2945556; 17.1384444
1307 Petrovy kameny, v pozadí Praděd NPR Praděd 000000000002031.00000000002 031
Kategória Praděd na Wikimedia Commons
Kategória Praděd na Wikimedia Commons
Komplex prirodzených a prírode blízkych ekosystémov viazaných na geologický podklad a reliéf najvyšších pohorí Hrubý Jeseník 50°04′54″S 17°13′41″V / 50,0817361°S 17,2279389°V / 50.0817361; 17.2279389
1964 Račí údolí PR Račí údolí 000000000000061.790000000061,79
Kategória Račí údolí na Wikimedia Commons
Kategória Račí údolí na Wikimedia Commons
Ochrana lesných porastov pralesovitého charakteru 50°21′59″S 16°59′31″V / 50,3665194°S 16,9918417°V / 50.3665194; 16.9918417
5849 PP Rašeliniště na Smrku PP Rašeliniště na Smrku 000000000000006.70730000006,7073 Maloplošné vrchoviskové rašelinisko s fragmentmi podmáčaných a rašelinových smrečín, na ktoré je viazaný výskyt osobitne chránených a ohrozených druhov organizmov 50°13′51″S 17°01′58″V / 50,2307464°S 17,0328492°V / 50.2307464; 17.0328492
371 Naučný chodník cez národnú prírodnú rezerváciu NPR Rejvíz 000000000000331.2900000000331,29
Kategória Rejvíz (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Kategória Rejvíz (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Ochrana komplexu rašelinných ekosystémov so všetkými druhmi rastlín a živočíchov ktoré sú na ne viazané i ich horninového, vodného a pôdneho prostredia 50°13′08″S 17°17′57″V / 50,2189444°S 17,29915°V / 50.2189444; 17.29915
1089 PP Skalka pod Kaní horou 000000000000000.14000000000,14 Izolované žulové skaly na území žulovského plutónu 50°19′49″S 17°05′29″V / 50,3302222°S 17,0913889°V / 50.3302222; 17.0913889
1952 Sněžná kotlina v zime PR Sněžná kotlina 000000000000107.8700000000107,87
Kategória Sněžná kotlina na Wikimedia Commons
Kategória Sněžná kotlina na Wikimedia Commons
Horský les a strže, významná botanická lokalita 50°08′38″S 17°08′28″V / 50,1439583°S 17,1412472°V / 50.1439583; 17.1412472
6012 PR Stráž - Skalka 000000000000011.280000000011,28 Komplex druhovo bohatých trávinobylinných spoločenstiev s výskytom početných chránených alebo ohrozených druhov rastlín, najmä vstavačovitých (napr. vstavačovca bazového). 50°11′04″S 17°02′10″V / 50,1845464°S 17,0360472°V / 50.1845464; 17.0360472
432 NPR Šerák-Keprník 000000000001174.00000000001 174
Kategória Keprník na Wikimedia Commons
Kategória Keprník na Wikimedia Commons
Kategória Šerák na Wikimedia Commons
Kategória Šerák na Wikimedia Commons
Ochrana geomorfologicky výrazných vrcholových partií Hrubého Jeseníku pri hornej hranici lesa s dobre zachovanými, miestami pralesovitými formáciami horských smrečín a horských zmiešaných lesov 50°10′53″S 17°06′56″V / 50,1812722°S 17,1155722°V / 50.1812722; 17.1155722
5656 Štola Marie Pomocná PP Štola Marie Pomocná 000000000000003.32000000003,32
Kategória Štola Marie Pomocná (natural monument) na Wikimedia Commons
Kategória Štola Marie Pomocná (natural monument) na Wikimedia Commons
Biotop netopierov, najmä európsky významného druhu netopiera veľkého 50°13′44″S 17°24′01″V / 50,2288333°S 17,40025°V / 50.2288333; 17.40025
1953 PR Šumárník PR Šumárník 000000000000000.75000000000,75 Vypreparované skalky na hrebeni Šeráku botanicky významné 50°11′19″S 17°07′45″V / 50,1886111°S 17,1291667°V / 50.1886111; 17.1291667
545 NPP Venušiny misky 000000000000003.90000000003,90
Kategória Smolný vrch na Wikimedia Commons
Kategória Smolný vrch na Wikimedia Commons
Jedinečný geomorfologický výtvor s guľovitou odlučnosťou žuly 50°20′06″S 17°08′50″V / 50,3348889°S 17,1473611°V / 50.3348889; 17.1473611
1815 Vidnavské mokřiny PR Vidnavské mokřiny 000000000000031.990000000031,99
Kategória Vidnavské mokřiny na Wikimedia Commons
Kategória Vidnavské mokřiny na Wikimedia Commons
Ochrana ohrozených a mokraďových rastlinných spoločenstiev a na ne viazaných živočíchov 50°22′58″S 17°11′59″V / 50,3826389°S 17,1996944°V / 50.3826389; 17.1996944
650 PP Vodopády Stříbrného potoka 000000000000001.24000000001,24
Kategória Vodopády Stříbrného potoka na Wikimedia Commons
Kategória Vodopády Stříbrného potoka na Wikimedia Commons
Geomorfologicky významné územie, ktoré nemá v Rychlebských horách obdobu 50°16′26″S 17°03′04″V / 50,2738889°S 17,05125°V / 50.2738889; 17.05125
945 PR Vysoký vodopád 000000000000137.1100000000137,11 Ochrana horského lesa, najväčšieho vodopádu v Hrubom Jeseníku a vzácnych machových spoločenstiev 50°06′47″S 17°12′18″V / 50,1131122°S 17,2049986°V / 50.1131122; 17.2049986
5853 PP Zlaté jezero 000000000000024.376600000024,3766 Biotop kunky žltobruchej a ďalších vzácnych či osobitne chránených živočíchov, predovšetkým obojživelníkov 50°16′40″S 17°23′45″V / 50,2778733°S 17,3958539°V / 50.2778733; 17.3958539

Referencie upraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Jeseník na českej Wikipédii.

  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy AOPK ČR.