Zoznam chránených území v okrese Opava

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam chránených území v okrese Opava aktuálny k júlu roku 2020, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Opava.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha (ha) Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
1140 PP Černý důl 000000000000003.58000000003,58 Ochrana jedinečného a významného zimoviska netopierov a ďalšej fauny i flóry na lokalite bývalej bridlicovej haldy a priľahlého lesného porastu. 49°47′50″S 17°41′42″V / 49,7971325°S 17,6949108°V / 49.7971325; 17.6949108
2457 Černý les u Šilheřovic I. PR Černý les u Šilhéřovic I. 000000000000008.04000000008,04
Kategória Černý les u Šilheřovic I na Wikimedia Commons
Bukový prales typický pre Oderskú nížinu 49°53′49″S 18°16′05″V / 49,8968889°S 18,268°V / 49.8968889; 18.268
2458 Černý les u Šilheřovic I. PR Černý les u Šilhéřovic II. 000000000000007.69000000007,69
Kategória Černý les u Šilheřovic II na Wikimedia Commons
Prestarnutý bukový prales 49°54′21″S 18°16′21″V / 49,9059722°S 18,2724167°V / 49.9059722; 18.2724167
2472 Dařenec PR Dařenec 000000000000032.940000000032,94
Kategória Dařenec na Wikimedia Commons
Zmiešaný listnatý porast dubu, hrabu a lipy s bohatou kvetenou 49°57′32″S 18°11′56″V / 49,9588889°S 18,1988889°V / 49.9588889; 18.1988889
1515 Heraltický potok PP Heraltický Potok 000000000000014.390000000014,39
Kategória Heraltický potok na Wikimedia Commons
Mokraďový biotop s vysokou krajinársku hodnotou. 49°58′19″S 17°47′19″V / 49,9719444°S 17,7886111°V / 49.9719444; 17.7886111
109 PR Hněvošický háj 000000000000067.710000000067,71 Ochrana karpatských prvkov kveteny, ktoré tu dosahujú severozápadnú hranicu svojho rozšírenia. 50°00′00″S 17°59′27″V / 50,0000167°S 17,9909528°V / 50.0000167; 17.9909528
115 Hořina PR Hořina 000000000000088.330000000088,33
Kategória Hořina na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita šafranu karpatského 49°59′58″S 17°43′41″V / 49,9994444°S 17,7280556°V / 49.9994444; 17.7280556
1518 Hranečník PP Hranečník 000000000000004.93000000004,93
Kategória Hranečník na Wikimedia Commons
Kolónia volavky popolavej (Ardea cinerea), ktorá je na severnej Morave vzácna a vo výbere charakteru hniezdnej lokality ojedinelá. 49°59′03″S 18°10′00″V / 49,98425°S 18,1666667°V / 49.98425; 18.1666667
1774 PP Hůrky 000000000000016.040000000016,04 Lesný porast prirodzeného charakteru s vysokým zastúpením jesenického smrekovca a borovice lesnej 49°59′44″S 17°41′56″V / 49,9955556°S 17,6988889°V / 49.9955556; 17.6988889
1141 Hvozdnice PR Hvozdnice 000000000000056.240000000056,24
Kategória Hvozdnice (nature reserve) na Wikimedia Commons
Jedno z posledných bažinatých území v nížinných oblastiach Severomoravského kraja, s bohatým výskytom rastlinstva a živočíšstva vrátane geologických útvarov. 49°54′19″S 17°50′08″V / 49,90525°S 17,8356667°V / 49.90525; 17.8356667
5791 PP Jakartovice 000000000000013.178800000013,1788 Modráčik bahniskový. 49°54′18″S 17°41′58″V / 49,9049061°S 17,6994661°V / 49.9049061; 17.6994661
5792 PP Jilešovice-Děhylov 000000000000018.742300000018,7423 Ochrana modráčika bahniskového. 49°53′02″S 18°10′09″V / 49,8838714°S 18,1691122°V / 49.8838714; 18.1691122
153 Kaluža NPR Kaluža 000000000000057.030000000057,03
Kategória Kaluža na Wikimedia Commons
Ochrana jedinečného prirodzeného zmiešaného porastu. 49°49′58″S 17°50′50″V / 49,8327778°S 17,8472222°V / 49.8327778; 17.8472222
586 KZ louky PR Koutské a Zábřežské louky 000000000000197.6200000000197,62
Kategória Koutské a Zábřežské louky na Wikimedia Commons
Komplex mokraďových lúk, rozptýlenej zelene a luhov so zvyškami mŕtvych ramien a periodicky zaplavovaných tôní v nive rieky Opavy, mokraďové ekosystémy s výskytom zvlášť chránených druhov živočíchov a rastlín, hniezdisko vtáčich druhov. 49°55′13″S 18°03′43″V / 49,9203889°S 18,0619722°V / 49.9203889; 18.0619722
277 PR Nové Těchanovice 000000000000005.76000000005,76 Ochrana ojedinelej zmesi teplomilných a horských prvkov. 49°49′20″S 17°43′38″V / 49,8222222°S 17,7272222°V / 49.8222222; 17.7272222
287 NPP Odkryv v Kravařích 000000000000001.34000000001,34 Jedinečný profil sálskeho zaľadnenia, ktoré tu zanechalo hliny a štrkopiesky. 49°56′35″S 17°59′45″V / 49,9430278°S 17,9958889°V / 49.9430278; 17.9958889
1517 Oticka sopka 02.JPG PP Otická sopka 000000000000010.440000000010,44
Kategória Otická sopka na Wikimedia Commons
Treťohorné čadičové vyvreniny a ľadovcové usadeniny. 49°54′54″S 17°51′35″V / 49,9150833°S 17,8598611°V / 49.9150833; 17.8598611
5797 PP Šilheřovice 000000000000095.190300000095,1903 Pižmovec hnedý. 49°55′27″S 18°16′53″V / 49,9240714°S 18,2814478°V / 49.9240714; 18.2814478
1737 Přírodní rezervace Štěpán PR Štěpán 000000000000045.240000000045,24
Kategória Štěpán (nature reserve) na Wikimedia Commons
Zachovanie veľmi cenného územia v údolnej nive rieky Opavy. Jedná s o rybník s priľahlou mokraďou patriaci do bývalej jilešovicko - děhylovskej rybničnej sústavy (okres Opava). Hodnotovo ide o veľmi pestré územie s výskytom zvlášť chránených druhov rastlín. Súčasťou rezervácie je prirodzene vytvorená tôňa s plávajúcou leknicou žltou a vodniankou žabou a so spoločenstvom štiavca klbkatého. 49°51′45″S 18°11′44″V / 49,8625°S 18,1955556°V / 49.8625; 18.1955556
466 PR U Leskoveckého chodníka 000000000000028.970000000028,97 Ochrana prirodzeného autochtónneho porastu smreka, smrekovca a jedle. 49°48′10″S 17°54′30″V / 49,8027778°S 17,9083333°V / 49.8027778; 17.9083333
5799 PP Údolí Moravice 000000000000059.003200000059,0032 Ochrana spriadača kostihojového (Euplagia quadripunctaria) a bystrušky potočnej (Carabus variolosus). 49°49′55″S 18°51′38″V / 49,8318081°S 18,8605044°V / 49.8318081; 18.8605044
476 PP Úvalenské louky 000000000000006.50000000006,50 Prirodzené vlhké lúky s radom ostríc 50°02′13″S 17°45′53″V / 50,037°S 17,7648611°V / 50.037; 17.7648611
487 PR Valach 000000000000014.600000000014,60 Ochrana porastu charakteristického pro úvaly potokov a riek 49°48′47″S 17°49′02″V / 49,8130556°S 17,8172222°V / 49.8130556; 17.8172222

Zrušené chránené územiaUpraviť

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha (ha) Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
1516 PP Jezdkovický les 14.66 Zmiešaný, prevažne smrekový les s vysokou koncentráciou mravenísk

Zrušená ku dňu 30.11.2005

49°56′05″S 17°45′14″V / 49,9346414°S 17,7539778°V / 49.9346414; 17.7539778 (Jezdkovický les)
1075 PR V Kalužích 19.44 Mokraďové lúky s typickou kvetenou

Zrušená ku dňu 30.11.2005

49°51′43″S 18°00′44″V / 49,8619669°S 18,0122525°V / 49.8619669; 18.0122525 (V Kalužích)

ReferencieUpraviť

  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy AOPK ČR.