Zoznam najvyšších veží na svete

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam najvyšších veží na svete.

Najvyššie veže na svete: 1. Tókjó Sukai Curí, Tokio; 2.Kuang-čou tien-š’ kuan-kuang tcha, Kanton; 3. CN Tower, Toronto; 4. Ostankinskaja telebašňa, Moskva; 5.Tung-fang ming-ču-tcha, Šanghaj; 6.Bordž-e Mílád, Teherán; 7.KL Tower, Kuala Lumpur

Zoznam (270 m a vyššie)Upraviť

Názov Výška Mesto, štát Rok dokončenia Členstvo vo WFGT Poznámky
  Tókjó Sukai Curí 634 m Tokio, Japonsko 2012 nie najvyššia veža sveta; dokončená 29. februára 2012
  Kuang-čou tien-š’ kuan-kuang tcha 600 m Kanton, Čína 2010 áno najvyššia veža sveta 2010 - 2011; najvyššia veža v Číne
  CN Tower 553,33 m Toronto, Kanada 1976 áno najvyššia veža sveta 1976 - 2010; najvyššia veža na západnej pologuli
  Ostankinskaja telebašňa 540,1 m Moskva, Rusko 1967 áno najvyššia veža 1967 - 1976; najvyššia veža v Európe
  Tung-fang ming-ču-tcha 468 m Šanghaj, Čína 1995 áno
Bordž-e Mílád 435 m Teherán, Irán 2007 nie
  Menara KL 421 m Kuala Lumpur, Malajzia 1994 áno
  Tchien-ťin po tien-š’ tcha 415,2 m Tiencin, Čína 1991 áno
  Čung-jang kuang-po tien-š’ tcha 405 m Peking, Čína 1992 áno
  Čung-jüan fu tcha 388 m Čeng-čou, Čína 2010 áno
  Kyjevská televízna veža 385 m Kyjev, Ukrajina 1973 nie
  Toshkent Teleminorasi 374,9 m Taškent, Uzbekistan 1985 áno
  Burdž at-Tahrír 372 m Kuvajt, Kuvajt 1996 nie
  Almaty televizija munarasy 371,5 m Alma-Ata, Kazachstan 1983 nie
Rīgas radio un televīzijas tornis 368,5 m Riga, Lotyšsko 1987 nie
  Berliner Fernsehturm 368 m Berlín, Nemecko 1969 áno najvyššia veža v Nemecku
  Stratosphere Tower 350,2 m Las Vegas, USA 1996 nie najvyššia veža v USA
  S'čchuan kuang-po tien-š' tcha 339 m Čcheng-tu, Čína 2004 áno
  Ao-men lü-jou-tcha 338 m Macao, Čína 2001 áno
  Europaturm 337,5 m Frankfurt nad Mohanom, Nemecko 1979 nie
  Lung tcha 336 m Charbin, Čína 2000 áno
  Tókjó tawá 332,6 m Tokio, Japonsko 1958 áno najvyššia veža 1958 - 1967
  Televízna veža Emley Moor 330,4 m Huddersfield, Spojené kráľovstvo 1970 nie najvyššia veža v Spojenom kráľovstve
  Veža WITI-TV 329 m Shorewood, USA 1962 nie
  Sky Tower 328 m Auckland, Nový Zéland 1997 áno najvyššia veža na Novom Zélande; najvyššia veža južnej pologule
  Veža WSB-TV 327,6 m Atlanta, USA 1957 nie najvyššia veža 1957 - 1958
  Vilniaus televizijos bokštas 327 m Vilnius, Litva 1980 áno
  Eiffelova veža 324 m Paríž, Francúzsko 1889 áno najvyššia veža sveta 1889 - 1957; najvyššia veža vo Francúzsku
Veža WHDH-TV 323,8 m Newton, USA 1994 nie
  Televízna veža v Rameswarame 323 m Rameswaram, India 1995 nie najvyššia stavba v Indii a zároveň aj najvyššia veža
  Nankingská televízna veža 318,5 m Nanking, Čína 1996 nie
Aspire Tower 318 m Dauha, Katar 2007 nie
  Veža KCTV 317,6 m Kansas City, USA 1956 nie
  Atlanta Turner Broadcast Tower 314,3 m Atlanta, USA 1980 nie
  Tallinna teletorn 312,3 m Tallin, Estónsko 1980 áno
  Televízna veža v Jerevane 311,7 m Jerevan, Arménsko 1977 nie
  Televízna veža na vrchu Tortoise 311,4 m Wu-chan, Čína 1986[1] nie
  Televízna veža v Sankt Petersburgu 311,2 m Sankt Petersburg, Rusko 1962 nie
Bakı Televiziya Qülləsi 310 m Baku, Azerbajdžan 1996 nie
  Sydney Tower 309 m Sydney, Austrália 1981 áno najvyššia veža v Austrálii
  Liao-ning kuang-po tien-š' tcha 305,5 m Šen-jang, Čína 1989 áno najnovší člen WFGT
Televízna veža vo Fazilke 304,8 m Fazilka, India 2007 nie
  ZOTTO (Vyhliadková veža v Zotine) 304 m Zotino, Rusko 2006 nie
  Veža BRTN 300 m Sint-Pieters-Leeuw, Belgicko 1996 nie
  Bombajská televízna veža 300 m Bombaj, India nie
Jaisalmarská televízna veža 300 m[2] Jaisalmer, India 1993 nie
Televízna veža v Bhuji 300 m[3] Bhuj, India 1999 nie
  Sutro Tower 295 m San Francisco, USA 1973 nie
  Televízna veža v Ču-čou 293 m Ču-čou, Čína 1999 nie
  Fernmeldetrum Nürnberg 292 m Norimberg, Nemecko 1977 nie
  Star Tower 291 m Cincinnati, USA 1991 nie
  Olympiaturm 289,5 m Mníchov, Nemecko 1968 nie
  Torre de Collserola 288,4 m Barcelona, Španielsko 1991 áno
  Sender vun Diddeleng 285 m Dudelange, Luxmebersko 1957 nie
  Telemax 282,2 m Hannover, Nemecko 1992 nie
  Televízna veža v Š'-ťia-čuang 280 m Š'-ťia-čuang, Čína 1998 nie
  Heinrich-Hertz-Turm 279,7 m Hamburg, Nemecko 1968 nie
Perla centrálnych rovín 278 m Luo-jang, Čína nie
Veža DZEC-TV 276 m Quezon, Filipíny 1990 nie najvyššia stavba Filipín
Televízna veža v Tbilisi 274,5 m Tbilisi, Gruzínsko 1955 nie

ZničenéUpraviť

Obrázok Názov Rok dokončenia Rok zničenia Výška Miesto Poznámky
  Pylones du Poste des T. S. F. - Station Lafayette 1920 1953 250 m Marcheprime, Francúzsko 8 veží
  Mittelturm Königs Wusterhausen 1925 1972 243 m Königs Wusterhausen, Nemecko
  Smoky Shot Tower 1957 1957 231 m Nevada Test Site, USA najvyššia stavba sveta, ktorá bola použitá na vedecký experiment (Operácia Plumbbob)
  Vysielač Criggion 1942 2003 219,5 m Bauseley-Criggion, Spojené kráľovstvo 3 veže

Časová osUpraviť

 
Veža Jericha, najstaršia veža na svete
 
Babylonská veža
 
WSB TV Tower
Od Do Názov Štát, mesto Výška
279 p. n. l. 1180 n. l. Alexandrijský maják   Alexandria 122 m
1180 1240 Veža kláštora v Malmesbury   Malmesbury 131,3 m
1240 1311 Veža starej Katedrály svätého Pavla   Londýn 150 m
1311 1549 Veža Katedrály v Lincolne   Lincoln 159,7 m
1549 1625 Veža kostola sv. Olafa   Tallin 159 m
1625 1647 Veža kostola Panny Márie   Stralsund 151 m
1647 1874 Veža Štrasburskej katedrály   Štrasburg 142 m
1874 1876 Veža kostola sv. Mikuláša   Hamburg 147 m
1876 1880 Veža katedrály v Rouene   Rouen 151 m
1880 1889 Veža kolínskej katedrály   Kolín nad Rýnom 157,38 m
1889 1958 Eiffelova veža   Paríž 312,3 m
1958 1967 Tókjó tawá   Tokio 332,6 m
1967 1976 Ostankinskaja telebašňa   Moskva 540,1 m
1976 2010 CN Tower   Toronto 553,33 m
2010 2011 Kuang-čou tien-š’ kuan-kuang tcha   Kanton 600 m
2011 Tókjó Sukai Curí   Tokio 634 m

Pozri ajUpraviť

ReferencieUpraviť

  1. Tortoise Mountain TV Tower na skyscraperpage.com
  2. Jaisalmar TV Tower na skyscrapercenter.com
  3. Bhuj TV Tower na skyscrapercenter.com