Zoznam najvyšších budov sveta

zoznamový článok projektov Wikimedia

Tento článok obsahuje zoznam najvyšších budov sveta. V zozname sa nachádzajú len supertally s výškou 300 m a viac.Výškou sa rozumie najvyšší bod na budove a to maximálna výška konštrukcie na budove. V zozname sú aj nedokončené budovy avšak iba tie, ktoré dosiahli svoju konštrukčnú výšku.

Grafické znázorneniaUpraviť

ZoznamUpraviť

Poradie Obrázok Názov
Miestnym jazykom
Lokalita Výška (m) Poschodí Rok dokončenia
[1]   Burdž Chalífa
arab. برج خليفة
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 828 163 2010
[2]   Šang-chaj čung-sin ta-ša
čín. 上海中心大
  Šanghaj, Čína 632 121 2015
[3] Abrádž al-Bajt
arab. ابراج البيت
  Džidda, Saudská Arábia 601 120 2012
[4]   1 World Trade Center
angl. One World Trade Center
  New York City, USA 541 104 2014
[5]   Čou ta fu šang-jie-čung-sin
čín. 周大福商业中心
  Kanton, Čína 530 111 2015
[6]   Tchaj-pej 101
čín. 臺北101
  Taipei, Taiwan 509 101 2004
[7]   Šang-chaj chuan-čchiou ťin-žung čung-sin
čín. 上海环球金融中心
  Šanghaj, Čína 492 101 2008
[8]   Chuan-čchiou mao-i kuang-čchang
čín. 環球貿易廣場
  Hongkong, Čína 484 118 2010
[9]   Menara Berkembar Petronas I
mal. Menara Berkembar Petronas I
  Kuala Lumpur, Malajzia 452 88 1998
[10] Menara Berkembar Petronas II
mal. Menara Berkembar Petronas II
  Kuala Lumpur, Malajzia 452 88 1998
[11]   Lü-ti kuang-čchang c’-feng ta-ša
čín. 绿地广场·紫峰大厦
  Nanking, Čína 450 89 2010
[12]   Willis Tower
angl. Willis Tower
  Chicago, USA 442 108 1973
[13]   Ťing-ťi 100
čín. 京基100
  Šen-čen, Čína 442 100 2011
[14]   Kuang-čou kuo-ťi ťin-žung čung-sin
čín. 广州国际金融中心
  Kanton, Čína 440 103 2010
[15]   432 Park Avenue
angl. 432 Park Avenue
  New York City, USA 426 96 2015
[16]   Trump International Hotel and Tower
angl. Trump International Hotel and Tower
  Chicago, USA 423 98 2009
[17]   Ťin mao ta-ša
čín. 金茂大厦
  Šanghaj, Čína 421 88 1999
[18] Princess Tower
arab. برج الأميرة
(na obrázku ten najvyšší)
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 414 101 2012
[19]   Al Hamra Tower
arab. برج الحمراء
  Kuvajt, Kuvajt 413 80 2011
[20]   Kuo-ťi ťin-žung čung-sin er čchi
čín. 國際金融中心二期
  Hongkong, Čína 412 88 2003
[21] 23 Marina
arab. 23 مارينا
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 395 89 2012
[22]   Čung-sin kuan-čchang
čín. 中信廣場
  Kanton, Čína 391 80 1997
[23] Capital Market Authority Headquarters
arab. مبنى هيئة السوق المالية
(na obrázku ten vyšší)
  Rijád, Saudská Arábia 385 85 2014
[24]   Sin-sing kuang-čchang
čín. 信兴广场
  Šen-čen, Čína 384 69 1996
[25]   Burj Mohammed bin Rashid
arab. برج محمد بن راشد
  Abú Zabí, Spojené arabské emiráty 381 88 2012
[26]   Empire State Building
angl. Empire State Building
  New York City, USA 381 102 1931
[27] Elite Residence
arab. الإقامة النخبة
(na obrázku najvyššia so žeriavmi)
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 380 87 2012
[28]   Kao-siung 85 ta-lou
čín. 高雄85大樓
  Kao-siung, Taiwan 378 85 1997
[29]   Čung-chuan kuang-čchang
čín. 中環廣場
  Hongkong, Čína 374 78 1992
[30]   Čung-jin ta-ša
čín. 中銀大廈
  Hongkong, Čína 367 70 1990
[31]   Bank of America Tower
angl. Bank of America Tower
  New York City, USA 366 54 2009
[32] Almas Tower
arab. برج الماس
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 363 68 2009
[33]   Kuang-šeng kung-ťi ta-ša
čín. 广晟国际大厦
  Kanton, Čína 360 60 2012
[34]   Sai-ke kuang-čchang
čín. 赛格广场
  Šen-čen, Čína 356 70 2000
[35] JW Marriott Marquis Dubai I
arab. JW ماريوت ماركيز دبي 1
(na obrázku dvojičky vpravo)
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 355 82 2012
[36] JW Marriott Marquis Dubai II
arab. JW ماريوت ماركيز دبي 2
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 355 82 2013
[37] Al-Imárát burdž al-makátib
arab. الإمارات برج المكاتب
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 355 54 2000
[38]   Aon Center
angl. Aon Center
  Chicago, USA 346 83 1973
[39]   Čung-chuan čung-sin
angl. 中環中心
  Hongkong, Čína 346 73 1998
[40]   Keangnam Hanoi Landmark Tower
viet. Keangnam Hanoi Landmark Tower
  Hanoj, Vietnam 345 72 2011
[41]   John Hancock Center
angl. John Hancock Center
  Chicago, USA 344 100 1969
[42] Ahmed Abdul Rahim Al Attar Tower
arab. أحمد عبد الرحيم العطار برج
(na obrázku tá vpravo)
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 342 76 2010
[43]   Čchung-čching chuan-čchiou ťin-žung čung-sin
čín. 重庆世界金融中心
(na obrázku najvyšší vo výstavbe)
  Čchung-čching, Čína 339 78 2014
[44] An-chuej šeng kuang-po dži tien-š' čung-šin
čín. 安徽省广播及电视中心
  Che-fej, Čína 339 75 2012
[45]   Merkurij Siti Tauer
rus. Меркурий Сити Тауэр
  Moskva, Rusko 339 75 2013
[46] Wu-si ťiou-lung cchang siang-mu a tcha
čín. 无锡九龙仓项目A塔
  Wu-si, Čína 339 68 2014
[47]   Tchien-ťin chuan-čchiou ťin-žung čung-sin
čín. 天津环球金融中心
  Tiencin, Čína 337 79 2010
[48] The Marina Torch
arab. مارينا الشعلة
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 337 79 2011
[49]   Šang-chaj ši-mao kuo-ťi kuang-čchang
čín. 上海世茂国际广场
  Šanghaj, Čína 333 61 2005
[50] Rose Tower
arab. برج روز
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 333 72 2007
[51] Sien-taj čuan mei čung-sin
čín. 现代传煤中心
  Čchang-čou, Čína 332 57 2013
[52]   Wu-chan min-šeng jin-hang ta ša
čín. 武汉民生银行大厦
  Wu-chan, Čína 331 68 2007
[53]   Kuo-mao 3 čchi
čín. 国贸3期
  Peking, Čína 330 74 2009
[54]   Rjukjong Hotchel
kór. 류경호텔
  Pchjongjang, Severná Kórea 330 105 1992
[55] The Index
arab. مؤشر
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 328 80 2010
[56] Al Yaqoub Tower
arab. آل يعقوب برج
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 328 69 2013
[57]   Kchung čung-chua si-čchun
čín. 空中华西村
  Chua-si, Čína 328 72 2011
[58]   Wu-si su-ning kuang-čchang
čín. 无锡苏宁广场
  Wu-si, Čína 328 68 2014
[59] The Landmark
arab. لاندمارك
  Abú Zabí, Spojené arabské emiráty 324 72 2012
[60]   Te-ťi kuang-čchang
čín. 德基广场
  Nanking, Čína 324 62 2013
[61]   Eiffelova veža
franc. Tour Eiffel
  Paríž, Francúzsko 324 3 1889
[62]   Jen-tchaj š'-mao chaj-wan 1 chao
čín. 烟台世茂海湾1号
  Jen-tchaj, Čína 323 59 2015
[63]   Q1 Tower
angl. Q1
  Gold Coast, Austrália 323 80 2005
[64]   Wen-čou š'-mao čung-sin ta-ša
čín. 温州世贸中心大厦
  Wen-čou, Čína 322 68 2010
[65] Burdž al-Arab
arab. برج العرب
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 321 60 1999
[66]   Žu-sin kuang-čchang
čín. 如心廣場
  Hongkong, Čína 319 80 2007
[67]   Chrysler Building
angl. Chrysler Building
  New York City, USA 319 77 1930
[68]   New York Times Tower
angl. The New York Times Building
  New York City, USA 319 52 2007
[69] Burdž HHHR
arab. برج HHHR
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 317 55 1992
[70]   Bank of America Plaza
angl. Bank of America Plaza
  Atlanta, USA 317 55 1992
[71] Mao jie čung-sin
čín. 茂业中信
(na obrázku ten vo výstavbe)
  Šen-jang, Čína 311 75 2012
[72]   U.S. Bank Tower
angl. U. S. Bank Tower
  Los Angeles, USA 310 73 1989
[73]   Menara Telekom
mal. Menara Telekom
  Kuala Lumpur, Malajzia 310 55 2001
[74]   Ocean Heights
arab. أوشن هايتس
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 310 82 2010
[75] Sky Tower
arab. سكاي تاور
  Abú Zabí, Spojené arabské emiráty 310 74 2010
[76]   Ču-ťiang čcheng ta-ša
čín. 珠江城大厦
  Kanton, Čína 310 71 2012
[77]   Cchaj-fu čung-sin
čín. 财富中心
  Kanton, Čína 309 73 2015
[78] Džumajrá Abrádž al-Imárát
arab. جميرا أبراج الإمارات
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 309 56 2000
[79]   Bašňa Jevrazija
rus. Башня Евразия
  Moskva, Rusko 309 72 2013
[80] Burj Rafal
arab. برج رافال
  Rijád, Saudská Arábia 308 68 2014
[81]   Franklin Center
angl. Franklin Center
  Chicago, USA 307 60 1989
[82] Cayan Tower
arab. برج كيان
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 306 76 2013
[83]   One57
angl. One57
  New York City, USA 306 75 2013
[84]   Tung-chaj šang-wu kuang-čchang ču-lou A
čín. 东海商务广场主楼 A
  Šen-čen, Čína 306 85 2012
[85] The Address Downtown Dubai
arab. العنوان وسط المدينة دبي
  Dubaj, Spojené arabské emiráty 306 63 2008
[86]   Shard London Bridge
angl. The Shard
  Londýn, Spojené kráľovstvo 306 72 2012
[87]   JPMorgan Chase Tower
angl. JPMorgan Chase Tower
  Houston, USA 305 75 1982
[88] Etihad Tower II
arab. الاتحاد للطيران برج 2
(na obrázku najvyššia)
  Abú Zabí, Spojené arabské emiráty 305 79 2011
[89] Northeast Asia Trade Tower
kór. 동북아무역타워
  Incheon, Kórejská republika 305 68 2010
[90]   Baiyoke Tower II
thaj. ใบหยก 2
  Bangkok, Thajsko 304 85 1997
[91] Wu-si mao jie čcheng - wan-chao kuo-ťi ťiou-tien
čín. 無錫茂業城-萬豪國際酒店
  Wu-si, Čína 304 68 2014
[92]   Two Prudential Plaza
angl. Two Prudential Plaza
  Chicago, USA 303 64 1990
[93] Čchang fu ťin mao ta-ša
čín. 长赋金茂大厦
  Šen-čen, Čína 303 68 2016
[94]   SCC Čung-čou kchung-ku čung-sin
čín. SCC 中洲控股中心
  Šen-čen, Čína 303 61 2014
[95] KAFD World Trade Center
arab. مركز التجارة العالمي KAFD
(na obrázku nižšia vo výstavbe)
  Rijád, Saudská Arábia 303 67 2015
[96]   Li-tchung kuang-čchang
čín. 利通广场
  Kanton, Čína 303 65 2011
[97]   Wells Fargo Plaza
angl. Wells Fargo Plaza
  Houston, USA 302 71 1983
[98] Kingdom Centre
arab. برج المملكة
  Rijád, Saudská Arábia 302 41 2002
[99]   Tung-fang č' men
čín. 东方之门
  Su-čou, Čína 302 68 2012
[100]   Gorod Stolic, veža Moskva
rus. Город Столиц
  Moskva, Rusko 302 76 2010
[101] We've the Zenith A
kór. 위브 더 제니스 타워
  Pusan, Kórejská republika 301 80 2011
[102]   Arraya 2
arab. برج الراية 2
  Kuvajt, Kuvajt 300 60 2009
[103]   Gran Torre Santiago
špa. Gran Torre Santiago
  Santiago, Čile 300 64 2012
[104]   Abeno Harukas
jap. あべのハルカス
  Osaka, Japonsko 300 59 2014

Časová osUpraviť

Od Do Názov Výška Mesto Štát Ref./Poznámky
2008 dnes Burdž Chalífa 828 m Dubaj   SAE
2004 2008 Tchaj-pej 101 509 m Taipei   Taiwan
1998 2004 Menara Berkembar Petronas 452 m Kuala Lumpur   Malajzia
1974 1998 Willis Tower 442 m Chicago   USA
1972 1974 1 World Trade Center 417 m New York City   USA zničený v r. 2001
1931 1972 Empire State Building 381 m New York City   USA
1889 1930 Eiffelova veža 324 m Paríž   Francúzsko
1930 1931 Chrysler Building 319 m New York City   USA
1930 1930 40 Wall Street 283 m New York City   USA
1913 1930 Woolworth Building 241 m New York City   USA
1909 1913 Metropolitan Life Insurance Company Building 213 m New York City   USA
1908 1909 Singer Building 187 m New York City   USA zničený v r. 1968
1901 1908 Philadelphia City Hall 167 m Philadelphia   USA
1899 1901 Park Row Building 119 m New York City   USA
1888 1899 Illinois State Capitol 110 m Springfield   USA [1]
1883 1888 Wiener Rathaus 104,3 m Viedeň   Rakúsko
1873 1883 Marion County Courthouse 85,4 m Indianapolis   USA zničený v r. 1962[2]
1382 1873 Gdanská radnica 82 m Gdansk   Poľsko [3]

ReferencieUpraviť

  1. Illinois State Capitol [online]. SkyscraperPage.com, [cit. 2015-01-31]. Dostupné online. (anglicky)
  2. Marion County Courthouse [online]. SkyscraperPage.com, [cit. 2015-01-31]. Dostupné online. (anglicky)
  3. Gdansk City Hall [online]. SkyscraperPage.com, [cit. 2015-01-31]. Dostupné online. (anglicky)

Pozri ajUpraviť

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of tallest buildings in the world na anglickej Wikipédii.