Zoznam operiet

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam operiet podľa skladateľov. Hrubým písmom sú vyznačené najvýznamnejšie diela daného skladateľa.

Slovenské názvy sú podľa názvu operety, ak bola uvedená v niektorom zo slovenských alebo českých divadiel. Ak nie je k dispozícii názov žiadneho predstavenia danej operety, je názov preložený mechanicky.

Edmond AudranUpraviť

  • Le Grand mogol (1867)
  • Les Noces d'Olivette (1879)
  • La Mascotte (1880)
  • Gillette de Narbonne (1882)
  • Les Pommes d'or opérette-féerie (1883)
  • La Dormeuse éveillée (1883)
  • Serment d'amour (1886)
  • La Cigale et la fourmi (1886)
  • La Petite Fronde (1888)
  • Miss Helyett (1890)
  • Article de Paris (1892)
  • La Sainte Freya (1892)
  • La Duchesse de Ferrare (1895)
  • La Poupée, Bábika (1896)

Ralph BenatzkyUpraviť

  • Der lachende Dreibund (1913)
  • Anno 14 (1914)
  • Liebe im Schnee (1916)
  • Die tanzende Maske (1918)
  • Die Verliebten (1919)
  • Apachen (1920)
  • Ein Märchen aus Florenz (1923)
  • Casanova (1928)
  • Die drei Musketiere (1929)
  • Im weissen Rössl, U bieleho Koníčka (1930)
  • Meine Schwester und Ich (1930)
  • Zur goldenen Liebe (1931)
  • Zirkus Aimée (1932)
  • Büxl (1932)
  • Reichste Mann der Welt (1935)
  • Der König mit dem Regenschirm (1935)
  • Axel an der Himmelstür (1936)
  • Majetät – Privat (1937)
  • Herzen im Schnee (1937)
  • Der Silberhof (1941)

Nico DostalUpraviť

  • Clivia (1933)
  • Die ungarische Hochzeit (1939)

Gejza DusíkUpraviť

  • Tisíc metrov lásky (1935)
  • Keď rozkvitne máj (1938)
  • Modrá ruža (1939)
  • Pod cudzou vlajkou (1940)
  • Osudný valčík (1943)
  • Tajomný prsteň (1944)
  • Zlatá rybka (1954)
  • Hrnčiarsky bál (1956)
  • Karneval na Rio Grande (1963)
  • Dvorná lóža (1968)

Leo FallUpraviť

  • Der Rebell (1905)

Rudolf FrimlUpraviť

  • The Firefly (Svätojánska muška, 1912)
  • Rose-Marie (1924)
  • The Vagabond King (Kráľ tulákov, 1925)
  • The Three Musketeers (Traja mušketieri, 1928)

Hervé, vlastným menom Florimond RongerUpraviť

Richard HeubergerUpraviť

  • Der Opernball, Bál v Opere (1898)
  • Ihre Excelenz (1899)
  • Der Sechts-Uhr-Zug (1900)
  • Das Baby (1902)
  • Der Fürst von Düsterstein (1909)
  • Don Quichote (1910)

Igo HofstetterUpraviť

  • Roulette der Herzen (1964)
  • Alles spricht von Charpillon (1968)
  • Schach dem Boss (1976)

Jenő HuszkaUpraviť

  • Bob herceg, Princ Bob (1902)
  • Aranyvirág (1903)
  • Gül Baba (1905)
  • Tündérszerelem, Láska víly (1907)
  • Rébusz báró, Barón Rébus (1907)
  • Nemtudomka (1914)
  • Lili bárónő, Barónka Lili (1919)
  • Hajtóvadászat, Poľovačka (1926)
  • Erzsébet, Alžbeta (1939)
  • Gyergyói bál, Bál v Gyergyó (1941)
  • Mária főhadnagy, Nadplukovníčka Mária (1942)
  • Szép Juhászné, Pekná pani Juhásová (1955)
  • Szabadság, szerelem, Sloboda a láska (1955)

Viktor JacobiUpraviť

  • A rátartós királykisasszony, Zanovitá princezná
  • Legvitézebb Huszár, Najhrdinskejší Huszár (1905)
  • A tengerszem Tündére (1906)
  • Tüskerózsa (1907)
  • Van, de nincs (1908)
  • Jánoska (1909)
  • Leányvásár, Trh s dievčatami (1911)
  • Szibill (1914)

Léon JesselUpraviť

  • Die Brautwerbung (1894)
  • Kruschke am Nordpol (1896)
  • Die beiden Husaren (1913)
  • Wer zuletzt lacht…! (1913)
  • Schwartzwaldmädel (1917)
  • Die goldene Mühle (1936)

Emmerich KálmánUpraviť

  • Tatárjárás, Jesenné manévre (1908)
  • Osbitos (1910)
  • Der Zigeunerprimas (1912)
  • The Blue House (1912)
  • Gold gab ich für Eisen (1914)
  • Die Csárdásfürstin, Čardášová princezná (1915)
  • Die Faschinsfee (1917)
  • Das Hollandweibchen (1920)
  • Die Bajadere, Bajadéra (1921)
  • Gräfin Maritza, Grófka Marica (1926)
  • Die Zirkusprinzessin, Cirkusová princezná (1926)
  • Golden Down (1927)
  • Die Herzogin von Chikago (1928)
  • Das Veilchen von Montmartre (1930)
  • Ronny (1931)
  • Der Teufelsreiter (1932)
  • Marinka (1945)
  • Arizona Lady (1954)

Eduard KünnekeUpraviť

  • Das Dorf ohne Glocke (1919)
  • Der Vielgeliebte (1919)
  • Wenn Liebe erwacht (1920)
  • Vetter aus Dingsda, Bratranec z Batávie (1921)
  • Ehe im Kreise (1921)
  • Verliebte Leute (1922)
  • Casino Girls (1923)
  • Die hellblauen Schwestern (1925)
  • Lady Hamilton (1926)
  • Die blonde Liselot (1927)
  • Die singende Venus (1928)
  • Der Tenor der Herzogin (1930)
  • Glückliche Reise (1932)
  • Die fahrt in die Jugend (1933)
  • Die lockende Flamme (1933)
  • Klein Dorrit (1933)
  • Herz über Bord (1935)
  • Die grosse Sünderin (1935)
  • Zauberin Lola (1937)
  • Hochzeit in Samarkand (1938)
  • Der grosse Name (1938)
  • Die Wunderbare (1941)
  • Traumland (1941)

Charles LecocqUpraviť

  • Fleur de thé (1868)
  • La fille de Madame Angot (1871)
  • Les Cent Vierges (1872)
  • Les Prés Saint-Gervais (1874)
  • Giroflé-Girofla (1874)
  • La Petite Marife (1875)
  • Le Petit Due (1878)
  • La Petite Mademoiselle (1879)
  • Le Jour ella Nuit (1881)
  • La Princesse des Canaries (1883)

Franz LehárUpraviť

Paul LinckeUpraviť

  • Die Speeamazone (1896)
  • Der deutsche Michel (1896)
  • Venus auf Erden (1897)
  • Frau Luna (1899)
  • Im Reiche des Indra (1899)
  • Loreley (1900)
  • Lysistrata (1902)
  • Nakiris Hochzeit (1902)
  • Der Liebesinsel (1903)
  • Am Hochzeitsabend (1903)
  • Berliner Luft (1904)
  • Grigri (1911)
  • Casanova (1913)
  • Ein Liebestraum (1940)

Karl MillöckerUpraviť

  • Der tote Gast (1865)
  • Die lustigen Binder (1865)
  • Die Fraueninsel (1868)
  • Das weschwundene Schloss (1878)
  • Die Dubarry (1879)
  • Der Bettelstudent, Žobravý študent (1882)
  • Gasparone (1884)
  • Der Vizeadmiral, Miestoadmirál (1886)
  • Der arme Jonathan, Úbohý Jonatán (1890)
  • Sonntagskind (1892)
  • Probekuss (1894)
  • Nordlicht (1896)

Oskar NedbalUpraviť

Jacques OffenbachUpraviť

  • Les Deux Aveugles (1855)
  • Le Nuit blanche (1855)
  • Ba-ta-clan (1855)
  • La Rose de Saint-Flour (1856)
  • Le Savetier et le Financier (1856)
  • Dragonette (1857)
  • Le Vent du Soir ou L'horrible Festin (1857)
  • Une Demoiselle en loterie (1857)
  • Le Mariage aux lanterne, Zásnuby pri svetle Lampy (1857)
  • Les Deux Pêcheurs (1857)
  • Orphée aux Enfens, Orfeus v podsvetí (1858)
  • Les Vivandières de la Grande Armée (1859)
  • Geneviève de Brabant (1859)
  • Daphnis et Chloé (1860)
  • La Chanson de Fortunio (1861)
  • Le Pont des soupirs (1861)
  • Le Roman comique (1861)
  • Les Bavards (1862)
  • Lischen et Fritzchen (1863)
  • Le Brésilien (1863)
  • Jeanne qui pleure et Jean qui rit (1864)
  • L'amour chanteur (1864)
  • Die Rheinnixen (1864)
  • La Belle Hélène, Krásna Helena (1864)
  • Les Berge (1865)
  • Barbe-Bleue (1866)
  • La Vie parisienne, Parížsky život (1866)
  • La permission de dix heures (1867)
  • La Grande-Duchesse de Gérolstein, Veľkovojvodkyňa z Gerolsteinu (1867)
  • Robinson Crusoé (1867)
  • L'Île de Tulipatan (1868)
  • La Périchole (1868)
  • La Diva (1869)
  • La Princesse de Trébizonde (1869)
  • Les Brigands (1869)
  • Boule de Neige (1871)
  • Le Roi Carotte (1872)
  • Fantasio (1872)
  • Fleurette (1872)
  • Les Braconniers (1873)
  • Pomme d'Api (1873)
  • Bagatelle (1874)
  • Le Violoneux (1875)
  • La Boulangère a des écus (1875)
  • Madame l'Archiduc (1874)
  • La Créole (1875)
  • Le Voyage dans la lune (1875)
  • Tarte à la Crème (1875)
  • Pierrette et Jacquot (1876)
  • La boîte au lait (1876)
  • Docteur Ox (1877)
  • La Foire Saint-Laurent (1877)
  • Madame Favart (1878)
  • La Marocaine (1879)
  • La fille du Tambour-Major (1879)
  • Les Contes d'Hoffmann, Hoffmanove poviedky (1881, uvedená po smrti autora)

John XinaUpraviť

  • Red Sun in the Sky

Ludwig SchmidsederUpraviť

  • Melodie der Nacht (1938)
  • Die oder Keine (1939)
  • Frauen im Metropol (1940)
  • Abschiedswalzer (1949)

Oscar StrausUpraviť

  • Die lustigen Nibelungen, Veselí Nibelungovia (1904)
  • Zur indischen Witwe (1905)
  • Hugdietrichs Brautfahrt (1906)
  • Ein Watzertraum (1907)
  • Das Buch der Abenteuer (1907)
  • Der tapfere Soldat (1908)
  • Didi (1908)
  • Mein junger Herr (1910)
  • Der tapfere Cassian (1912)
  • Rund und die Liebe (1914)
  • Liebeszauber (1916)
  • Der Favorit (1916)
  • Der letzte Waltzer (1920)
  • Nixchen (1921)
  • Die törichte Jungfrau (1923)
  • Die Perlen der Kleopatra (1923)
  • Der Tanz und die Liebe (1924)
  • Riquette (1925)
  • Teresina (1925)
  • Die Königin (1926)
  • Hochzeit in Hollywood (1928)
  • Herzdame (1929)
  • Marietta (1929)
  • Die erste Beste (1929)
  • Der Bauerngeneral (1931)
  • Eine Frau die weiss was sie will (1932)
  • Zwei lachende Augen (1933)
  • Liebelei (1934)
  • Das Walzerparadies (1935)
  • Drei Waltzer (1935)
  • Die Musik Kommt (1948)

Johann Strauss ml.Upraviť

Arthur SullivanUpraviť

  • Patience (1881)
  • Iolanthe (1882)
  • Princess Ida (1884)
  • The Mikado (1885)
  • The Gondolers (1889)

Franz von SuppéUpraviť

  • Das Pensionat, Dievčenská škola (1860)
  • Zehn Mädchen und kein Mann (1862)
  • Die schöne Galethée, Krásna Galatea (1865)
  • Leichte Kavaviere, Ľahká kavaléria (1866)
  • Banditenstreiche (1867)
  • Fatinitza (1876)
  • Boccaccio (1879)
  • Dona Juana (1880)
  • Der Gasconer (1881)
  • Afrikareise (1883)
  • Jagd nach dem Glück, Honba za šťastím (1888)

Albert SzirmaiUpraviť

  • A sárga dominó (1907)
  • Táncos huszárok, Husárski tanečníci (1909)
  • A ferencvárosi angyal (1911)
  • A mexikói lányi (1912)
  • A mozikirály (1913)
  • Ezüst pille (1914)
  • Mágnás Miska, Mágnáš Miško (1916)
  • Kék orgonák (1918)
  • Gróf Rinaldo (1918)
  • Mézeskalács, Medovník (1923)
  • Alexandra (1924)
  • Éva grófnő (1928)

Carl ZellerUpraviť

  • Carbonari (1880)
  • Vagabund (1886)
  • Der Vögelhändler, Vtáčnik (1891)
  • Der Obersteiger, Banský majster (1894)
  • Kellermeister, Správca pivnice (1901)

Karl Michael ZiehrerUpraviť

  • Mahomets Paradies (1866)
  • Wiener Kinder (1881)
  • Ein Deutschmeister (1888)
  • Der schöne Rigo (1898)
  • Die Landstreicher (1899)
  • Die drei Wünsche (1901)
  • Der Fremdenführer (1902)
  • Der Schätzmeister (1904)
  • Fesche Geister (1905)
  • Ein toles Mädel (1907)
  • Der Liebeswaltzer (1908)
  • Ball bei Hof (1910)
  • Fürst Casimir (1913)
  • Das dumme Herz (1914)

Súvisejúce článkyUpraviť