Zoznam predsedov vlád Francúzska

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam predsedov vlád Francúzska.

"Hlavní ministri" francúzskych kráľov, 1624-1791Upraviť

Prví ministriUpraviť

Zoradení od najnovších po najstarších.

Pred ústavou piatej republiky z roku 1959 sa predseda vlády oficiálne volal Predseda Rady ministrov (Président du Conseil de Ministres) a neoficiálne sa nazýval prvý minister (premier ministre), ale aj to bolo vlastne nesprávne označenie, pretože ozajstným predsedom vlády bol prezident Francúzska.

  Prvý minister od do strana
piata francúzska republika François Fillon 17. máj 2007
Dominique de Villepin 31. máj 2005 17. máj 2007 UMP
Jean-Pierre Raffarin 6. máj 2002 31. máj 2005 UMP
Lionel Jospin 3. jún 1997 6. máj 2002 Francúzska socialistická strana
Alain Juppé 18. máj 1995 3. jún 1997 RPR
Edouard Balladur 29. marec 1993 18. máj 1995 RPR
Pierre Bérégovoy 2. apríl 1992 29. marec 1993 Francúzska socialistická strana
Edith Cresson 15. máj 1991 2. apríl 1992 Francúzska socialistická strana
Michel Rocard 10. máj 1988 15. máj 1991 Francúzska socialistická strana
Jacques Chirac 20. marec 1986 10. máj 1988 RPR
Laurent Fabius 17. júl 1984 20. marec 1986 Francúzska socialistická strana
Pierre Mauroy 21. máj 1981 17. júl 1984 Francúzska socialistická strana
Raymond Barre 26. august 1976 21. máj 1981 UDF
Jacques Chirac 27. máj 1974 26. august 1976 UDR
Pierre Messmer 6. júl 1972 27. máj 1974 UDR
Jacques Chaban-Delmas 20. jún 1969 6. júl 1972 UDR
Maurice Couve de Murville 10. júl 1968 20. jún 1969 UDR
Georges Pompidou 14. apríl 1962 10. júl 1968 UNR
Michel Debré 8. január 1959 14. apríl 1962 UNR
štvrtá francúzska republika Charles de Gaulle 1. jún 1958 8. január 1959 UNR
Pierre Pflimlin 13. máj 1958 1. jún 1958 MRP
Félix Gaillard 6. november 1957 13. máj 1958 Radikálna strana
Maurice Bourgès-Maunoury 12. jún 1957 6. november 1957 Radikálna strana
Guy Mollet 31. január 1956 12. jún 1957 SFIO
Edgar Faure 23. február 1955 31. január 1956 Radikálna strana
Pierre Mendès-France 18. jún 1954 23. február 1955 Radikálna strana
Joseph Laniel 27. jún 1953 18. jún 1954 CNIP
René Mayer 8. január 1953 27. jún 1953 Radikálna strana
Antoine Pinay 8. marec 1952 8. január 1953 CNIP
Edgar Faure 20. január 1952 8. marec 1952 Radikálna strana
René Pleven 11. august 1951 20. január 1952 UDSR
Henri Queuille 10. marec 1951 11. august 1951 Radikálna strana
René Pleven 12. júl 1950 10. marec 1951 UDSR
Henri Queuille 2. júl 1950 12. júl 1950 Radikálna strana
Jurajs Bidault 28. október 1949 2. júl 1950 MRP
Henri Queuille 11. september 1948 28. október 1949 Radikálna strana
Robert Schuman 5. september 1948 11. september 1948 MRP
André Marie 26. júl 1948 5. september 1948 Radikálna strana
Robert Schuman 24. november 1947 26. júl 1948 MRP
Paul Ramadier 22. január 1947 24. november 1947 SFIO
Dočasná vláda Léon Blum 16. december 1946 16. január 1947 SFIO
Georges Bidault 24. jún 1946 16. december 1946 MRP
Félix Gouin 26. január 1946 24. jún 1946 SFIO
Charles de Gaulle 3. jún 1944 26. január 1946 non-party
Francúzsky štát (Vichy) Pierre Laval 18. apríl 1942 17. august 1944
François Darlan (vice-premiér za Pétaina) 9. február 1941 18. apríl 1942
Pierre-Etienne Flandin (vice-premiér za Pétaina) 13. december 1940 9. február 1941
Pierre Laval (vice-premiér za Pétaina) 11. júl 1940 13. december 1940
tretia francúzska republika Henri Philippe Pétain 16. jún 1940 11. júl 1940
Paul Reynaud 21. marec 1940 16. jún 1940 PDRS
Édouard Daladier 10. apríl 1938 21. marec 1940 Radikálna strana
Léon Blum 13. marec 1938 10. apríl 1938 SFIO
Camille Chautemps 22. jún 1937 13. marec 1938 Radikálna strana
Léon Blum 4. jún 1936 22. jún 1937 SFIO
Albert Sarraut 24. január 1936 4. jún 1936 Radikálna strana
Pierre Laval 7. jún 1935 24. január 1936
Fernand Bouisson 1. jún 1935 7. jún 1935
Pierre Flandin 8. november 1934 1. jún 1935
Gaston Doumergue 9. február 1934 8. november 1934 Radikálna strana
Édouard Daladier 30. január 1934 9. február 1934 Radikálna strana
Camille Chautemps 26. november 1933 30. január 1934 Radikálna strana
Albert Sarraut 26. október 1933 26. november 1933 Radikálna strana
Édouard Daladier 31. január 1933 26. október 1933 Radikálna strana
Joseph Paul-Boncour 18. december 1932 31. január 1933 PDRS
Edouard Herriot 3. jún 1932 18. december 1932 Radikálna strana
André Tardieu 20. február 1932 3. jún 1932
Pierre Laval 27. január 1931 20. február 1932
Théodore Steeg 13. december 1930 27. január 1931
André Tardieu 2. marec 1930 13. december 1930
Camille Chautemps 21. február 1930 2. marec 1930 Radikálna strana
André Tardieu 2. november 1929 21. február 1930
Aristide Briand 29. júl 1929 2. november 1929 PRS
Raymond Poincaré 23. júl 1926 29. júl 1929 PDR
Edouard Herriot 20. júl 1926 23. júl 1926 Radikálna strana
Aristide Briand 28. november 1925 20. júl 1926 PRS
Paul Painlevé 17. apríl 1925 28. november 1925 PRS
Edouard Herriot 15. jún 1924 17. apríl 1925 Radikálna strana
Frédéric François-Marsal 8. jún 1924 15. jún 1924
Raymond Poincaré 15. január 1922 8. jún 1924 PDR
Aristide Briand 16. január 1921 15. január 1922 PRS
Georges Leygues 24. september 1920 16. január 1921
Alexandre Millerand 20. január 1920 24. september 1920
Georges Clemenceau 16. november 1917 20. január 1920 Radikálna strana
Paul Painlevé 12. september 1917 16. november 1917 PRS
Alexandre Ribot 20. marec 1917 12. september 1917
Aristide Briand 29. október 1915 20. marec 1917 PRS
René Viviani 13. jún 1914 29. október 1915
Alexandre Ribot 9. jún 1914 13. jún 1914
Gaston Doumergue 9. december 1913 9. jún 1914
Louis Barthou 22. marec 1913 9. december 1913
Aristide Briand 21. január 1913 22. marec 1913 PRS
Raymond Poincaré 21. január 1912 21. január 1913 PDR
Joseph Caillaux 27. jún 1911 21. január 1912
Ernest Monis 2. marec 1911 27. jún 1911
Aristide Briand 24. júl 1909 2. marec 1911 SFIO
Georges Clemenceau 25. október 1906 24. júl 1909 Radikálna strana
Ferdinand Sarrien 12. marec 1906 25. október 1906
Maurice Rouvier 24. január 1905 12. marec 1906
Émile Combes 7. jún 1902 24. január 1905 Radikálna strana
René Waldeck-Rousseau 22. jún 1899 7. jún 1902
Charles Dupuy 1. november 1898 22. jún 1899
Henri Brisson 28. jún 1898 1. november 1898
Jules Méline 29. apríl 1896 28. jún 1898
Léon Bourgeois 1. november 1895 29. apríl 1896
Alexandre Ribot 26. január 1895 1. november 1895
Charles Dupuy 30. máj 1894 26. január 1895
Jean Casimir-Perier 3. december 1893 30. máj 1894
Charles Dupuy 4. apríl 1893 3. december 1893
Alexandre Ribot 6. december 1892 4. apríl 1893
Émile Loubet 27. február 1892 6. december 1892
Charles de Freycinet 17. marec 1890 27. február 1892
Pierre Tirard 22. február 1889 17. marec 1890
Karol Floquet 3. apríl 1888 22. február 1889
Pierre Tirard 12. december 1887 13. apríl 1888
Maurice Rouvier 30. máj 1887 12. december 1887
René Goblet 16. december 1886 30. máj 1887
Charles de Freycinet 7. január 1886 16. december 1886
Henri Brisson 6. apríl 1885 7. január 1886
Jules Ferry 21. február 1883 6. apríl 1885
Armand Fallières 29. január 1883 21. február 1883
Charles Duclerc 7. august 1882 29. január 1883
Charles de Freycinet 30. január 1882 7. august 1882
Léon Gambetta 14. november 1881 30. január 1882
Jules Ferry 23. september 1880 14. november 1881
Charles de Freycinet 28. december 1879 23. september 1880
Viliam Waddington 4. február 1879 28. december 1879
Jules Dufaure 13. december 1877 4. február 1879
Caietan de Grimaudet de Rochebouet 23. november 1877 13. december 1877
Albert, vojvoda z Broglie 17. máj 1877 23. november 1877
Jules Simon 12. december 1876 17. máj 1877
Jules Dufaure 23. február 1876 12. december 1876
Louis Buffet 10. marec 1875 23. február 1876
Ernest Courtot de Cissey 22. máj 1874 10. marec 1875
Albert, vojvoda z Broglie 25. máj 1873 22. máj 1874
Jules Dufaure 19. február 1871 24. máj 1873
Dočasná vláda Jules Trochu 4. september 1870 18. február 1871
Francúzske druhé cisárstvo Charles Cousin-Montauban, gróf z Palikao 9. august 1870 4. september 1870
Émile Ollivier 2. január 1870 9. august 1870
žiaden 1851 1870
druhá francúzska republika Léon Faucher 10. apríl 1851 2. december 1851
Alphonse Henri, gróf z Hautpoul 31. október 1849 10. apríl 1851
Odilon Barrot 20. december 1848 31. október 1849
Louis-Eugène Cavaignac 28. jún 1848 20. december 1848
Jean Arago 10. máj 1848 24. jún 1848
Jacques-Charles Dupont de l'Eure 24. február 1848 9. máj 1848
Júlová monarchia Adolphe Thiers 24. február 1848 24. február 1848
Louis, gróf Molé 23. február 1848 24. február 1848
François Guizot 19. september 1847 23. február 1848
Nicolas Jean de Dieu Soult, vojvoda dalmátsky 29. október 1840 19. september 1847
Adolphe Thiers 1. marec 1840 29. október 1840
Nicolas Jean de Dieu Soult, vojvoda dalmátsky 12. máj 1839 1. marec 1840
Louis, gróf Molé 6. september 1836 31. marec 1839
Adolphe Thiers 22. február 1836 6. september 1836
Victor, vojvoda z Broglie 12. marec 1835 22. február 1836
Edouard Mortier, vojvoda z Trevisa 18. november 1834 12. marec 1835
Hugues Maret, vojvoda z Bassana 10. november 1834 18. november 1834
Etienne-Maurice, gróf Gérard 18. júl 1834 10. november 1834
Nicolas Jean de Dieu Soult, vojvoda dalmátsky 11. október 1832 18. júl 1834
Casimir Pierre Périer 13. marec 1831 16. máj 1832
Jacques Laffitte 2. november 1830 13. marec 1831
Victor, vojvoda Broglie 13. august 1830 2. november 1830
Reštaurácia (Bourbonovci) Jules, knieža z Polignacu 8. august 1829 29. júl 1830
Jean-Baptiste Gaye, vikomt z Martignacu 4. január 1828 8. august 1829
Jean-Baptiste, gróf z Villèle 14. december 1821 4. január 1828
Armand-Emmanuel du Plessis, vojvoda z Richelieu 20. február 1820 14. december 1821
Elie, gróf Decazes 19. november 1819 20. február 1820
Jean-Joseph, markíz Dessolles 29. december 1818 19. november 1819
Armand-Emmanuel du Plessis, vojvoda z Richelieu 26. september 1815 29. december 1818
Karol-Maurice de Talleyrand-Périgord,
knieža z Benevente
9. júl 1815 26. september 1815