Attila Mokos

slovenský herec maďarskej národnosti

Attila Mokos (* 13. december 1964, Želiezovce) je slovenský divadelný a filmový herec maďarskej národnosti,[1] a svojho času umelecký šéf Jókaiho divadla v Komárne.

Attila Mokos
Attila Mokos
Narodenie13. december 1964 (55 rokov)
Želiezovce, ČSSR
BydliskoKomárno
Národnosťmaďarská
Alma materFTF VŠMU (1989–1993)
ProfesiaHerec
ManželkaEthey Katz
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Attila Mokos

S divadlom začínal už v roku 1984 v Divadle Thália, kde nastúpil po skončení gymnázia, vtedy ešte bez hereckého vzdelania. V roku 1993 absolvoval štúdium na VŠMU odbor herectvo. Po absolvovaní štúdia nastúpil do Jókaiho divadla.[1][2] Medzi jeho najznámejšie filmy patrí snímka Martina Šulíka Krajinka, kde filmovo debutoval. Ďalej filmy Kruté radosti, Pokoj v duši, Marhuľový ostrov. Hrá tiež v televíznom seriáli Búrlivé víno.[3]

Výber z filmografieUpraviť

OceneniaUpraviť

  • 2007 – IGRIC – za najlepší herecký výkon
  • 2009 – Pro Probitate (Komárno)
  • 2009 – Pro Urbe (Želiezovce)
  • 2009 – Moveast (Pécs)
  • 2010 – IGRIC – za najlepší herecký výkon
  • 2010 – Slnko v sieti
  • 2014 – Kisvárda

ReferencieUpraviť

  1. a b Attila Mokoš [online]. osobnosti.cz, [cit. 2014-07-21]. Dostupné online.
  2. ANDREJČÁKOVÁ, Eva. Herec Attila Mokos: Klobúk dolu pred mladým divákom [online]. 13. 8. 2009, [cit. 2014-07-21]. Dostupné online.
  3. a b csfd, [cit. 2014-07-21]. Dostupné online.
  4. Učiteľka [online]. Česko-Slovenská filmová databáze, [cit. 2016-12-27]. Dostupné online.

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Attila Mokos

Externé odkazyUpraviť