David Brin

americký spisovateľ

Glen David Brin (* 6. október 1950, Glendale, Kalifornia, USA) je americký spisovateľ vedeckej fantastiky. So svojimi dielami získal ceny Hugo a Nebula. Žije v Južnej Kalifornii a je zároveň aj konzultantom NASA a profesorom fyziky.

Glen David Brin
americký spisovateľ
americký spisovateľ
Narodenie6. október 1950 (69 rokov)
Glendale, Kalifornia, USA
PodpisDavid Brin, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkadavidbrin.com
CommonsSpolupracuj na Commons David Brin

ŽivotopisUpraviť

Narodil sa v Glendale v Kalifornii. V roku 1973 získal bakalársky titul z astronómie na Kalifornskom technologickom inštitúte. V štúdiu pokračoval na Kalifornskej univerzite v San Diegu, kde v roku 1978 získal titul Master of Science z aplikovanej fyziky a v roku 1981 doktorát z astrofyziky.

PrácaUpraviť

V jeho najznámejšej sérii Uplift (doslova "Pozdvihnutie") (dve trilógie) rozvinul koncept legendárnej a rozsiahlej galaktickej civilizácie, ktorá je zodpovedná za „pozdvihnutie“ všetkých známych inteligentných foriem dýchajúcich kyslík. Ľudstvo je v tomto kontexte anomáliou, pretože nie je známy druh, zodpovedný za jeho pozdvihnutie, z čoho plynie nedostatok porozumenia a uznania zo strany iných inteligentných druhov.

Existuje tiež Uplift dodatok ku stolovej hre GURPS dovoľujúc hráčom hrať dobrodružstvá v tomto svete. Tento dodatok nenapísal David Brin, ale bol postavený na jeho dielach a sám prispieval informáciami k jeho tvorbe.

BibliografiaUpraviť

Séria o PozdvihnutíUpraviť

  • (1980) Sundiver (v češtine "Sluneční poutník")
  • (1983) Startide Rising (v češtine "Hvězdný příliv
  • (1987) The Uplift War (v češtine "Válka Pozvednutých")
  • (1995) Brightness Reef (v češtine "Útes naděje")
  • (1996) Infinity's Shore
  • (1998) Heaven's Reach

Séria postavená na Asimovovej sérii o ZákladniUpraviť

  • (1999) Foundation's Triumph
  • (1999) Secret Foundations

RományUpraviť

  • (1984) The Practice Effect (v češtine "Praktický efekt")
  • (1985) The Postman (v slovenčine „Posol budúcnosti“) - bol natočený aj rovnomenný film v hlavnej úlohe s Kevinom Costnerom
  • (1986) Heart of the Comet (spolu s Gregory Benfordom)
  • (1990) Earth
  • (1993) Glory Season
  • (2002) Kiln People - (vydaná vo Veľkej Británii pod názvom Kil'n People) skončila v roku 2002 pri udeľovaní štyroch rôznych cien v kategórii najlepší román na druhom mieste -- Hugo, Locus, cena Johna W. Campbella a cena Arthur C. Clarka -- vždy za iným románom.

Zbierky poviedokUpraviť

  • (1986) The River of Time
  • (1994) Otherness

NáučnéUpraviť

  • (1998) The Transparent Society: Will Technology Force Us to Choose Between Privacy and Freedom? ISBN 0-7382-0144-8

Po českyUpraviť

  • (1993) Praktický efekt (The Practice Effect)
  • Sluneční poutník (Sundiver)
  • Hvězdný příliv (Startide Rising)
  • Válka Pozvednutých (The Uplift War)
  • Útes naděje (Brightness Reef)

Externé odkazyUpraviť