Dominique Blancová

francúzska herečka

Dominique Blancová, neprechýlene Dominique Blanc (* 25. apríl 1956, Lyon, Francúzsko) je francúzska divadelná a filmová herečka, niekoľkonásobná držiteľka Césara a divadelnej Molièrovej ceny.

Dominique Blanc
francúzska herečka
francúzska herečka
Narodenie25. apríl 1956 (66 rokov)
Lyon, Francúzsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Dominique Blancová

Život a kariéraUpraviť

Pochádza z piatich súrodencov. Herectvo študovala na parížskej škole Cours Florent. Vo svojich hereckých začiatkoch spolupracovala s Patricom Chéreau a hrala len v divadle, najmä v hrách A. P. Čechova, alebo napríklad v Peer Gynt Henrika Ibsena.

V roku 1986 hrala vo filme La Femme de ma vie, postavu alkoholičky, ktorá jej vyniesla nomináciu na Césara. Tiež s ňou začali rýchlo spolupracovať významní režiséri, napríklad Claude Sautet, Louis Malle, alebo Claude Chabrol.

V 90. rokoch 20. storočia dosiahla mimoriadne úspechy vo filme i divadle a stala sa jednou z mála herečiek vysoko cenených aj umeleckou kritikou. Niekoľkokrát bola nominovaná na Césara a za filmy Milou en mai, Indochine a Ceux qui m'aiment prendront le train ocenenie získala. Za ďalšiu Ibsenovu drámu, Dom bábik získala v roku 1998 Molièrovu cenu.

V roku 2001 získala svojho štvrtého Cézara za film Zostaňme spolu (Stand-by). Z mnohých ďalších filmov možno považovať za významný napríklad film L' Autre za ktorý okrem ďalšej nominácie na Césara získala Volpiho pohár pre najlepšiu herečku na Benátskom filmovom festivale. V divadle hrala v Racinovej Faidre, alebo v známom diele Bolesť od Marguerite Duras, ktoré niekoľko rokov uvádzala na niekoľkých rôznych francúzskych divadelných scénach a za ktoré potom v roku 2010 získala ďalšiu Molièrovu cenu.

V roku 1999 bola členkou poroty na Filmovom festivale v Cannes a v roku 2001 na nemeckom festivale Berlinale.

Je vydatá a má dve dcéry.

Filmografia (výber)Upraviť

  • 1986 : La Femme de ma vie, réžia Régis Wargnier
  • 1988 : Une affaire de femmes, r. Claude Chabrol
  • 1988 : Quelques jours avec moi, r. Claude Sautet
  • 1989 : Je suis le seigneur du château, r. R. Wargnier
  • 1990 : Milou en mai, r. Louis Malle
  • 1992 : Indochine, r. R. Wargnier
  • 1993 : Faut-il aimer Mathilde?, r. Edwin Baily
  • 1994 : Kráľovná Margot (La Reine Margot), r. Patrice Chéreau
  • 1995 : Úplné zatmenie (Total Eclipse), r. Agnieszka Holland
  • 1996 : Kráľova aleja (L' Allée du roi, TVS), r. Nina Companéez
  • 1997 : C'est pour la bonne cause, r. Jacques Fansten
  • 1998 : Ceux qui m'aiment prendront le train, r. P. Chéreau
  • 1998 : Vojakova dcéra neplače (A Soldier's Daughter Never Cries), r. James Ivory
  • 1999 : La Voleuse de Saint-Lubin, r. Claire Deveurs
  • 2000 : Herci (Les Acteurs), r. Bertrand Blier
  • 2000 : Zostaňme spolu (Stand-by), r. Roch Stéphanik
  • 2001 : Piknik s Ozirisom (Un pique-nique chez Osiris, TV), r. Benoît Charrie, Khaled Haffad
  • 2002 : Koža anjela (Peau d'ange), r. Vincent Perez
  • 2002 : Hry osudu (C'est le bouquet!), r. Jeanne Labrune
  • 2005 : Sauf le respect que je vous dois, r. Fabienne Godet
  • 2006 : Le Cri (TVS), r. Hervé Baslé
  • 2007 : Monsieur Max (TV), r. Gabriel Aghion
  • 2007 : Capitaine Achab, r. Philippe Ramos
  • 2008 : L'Autre, r. Patrick-Mario Bernard a Pierre Trividic
  • 2009 : Un homme d'honneur (TV), r. Laurent Heynemann
  • 2010 : Une vie de chat, r. Alain Gagnol a Jean-Loup Felicioli
  • 2011 : Alexandra David-Néel: J'irai au pays des neiges (TV), r. Joel Farges
  • 2014 : Versailles (TV)
  • 2014 : Spectrographies, r. Dorothée Smith

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dominique Blancová na českej Wikipédii.