Ivan Klíma (* 14. september 1931, Praha, rodným menom Ivan Kauders) je český spisovateľ a publicista. Klíma je osobnosťou českej literatúry druhej polovice 20. storočia. Jeho tvorba bola preložená do 31 jazykov vrátane exotických ako čínština, hindčina, gréčtina či estónčina.[1]

Ivan Klíma
český spisovateľ a publicista
český spisovateľ a publicista
Rod. menoIvan Kauders
Narodenie14. september 1931 (92 rokov)
Praha
PodpisIvan Klíma, podpis
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ivan Klíma

Biografia

upraviť

Počas druhej svetovej vojny Klíma ako dieťa prežil tri roky v koncentračnom tábore Terezín. V roku 1956 vyštudoval český jazyk a literárnu veda na filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. V rokoch 1963 – 1969 bol redaktorom časopisov Literární noviny, Literární listy a Listy. Po roku 1968 bo na zoznamu zakázaných autorov a pracoval ako zememerač, sanitár ale aj smetiar.

Bibliografie (výber)

upraviť
  • Bezvadný den, 1960
  • Mezi třemi hranicemi, 1960
  • Karel Čapek, 1962
  • Hodina ticha, 1963
  • Milenci na jednu noc, 1964
  • Návštěva u nesmrtelné tetky, 1965
  • Klára a dva páni, 1968
  • Loď jménem naděje, 1969
  • Ženich pro Marcelu, 1969
  • Milenci na jeden den, 1970
  • Soudce z milosti, samizdat 1976 (pod názvom Stojí, stojí šibenička),
  • Milostné léto, 1979
  • Má veselá jitra, 1979 (niekedy tiež Moje veselá jitra)
  • Už se blíží meče, 1983
  • Moje první lásky, 1985
  • Láska a smetí, samizdat 1987
  • Má zlatá řemesla, 1990 (niekedy tiež Moje zlatá řemesla)
  • Poslední stupeň důvěrnosti, 1996
  • Jak daleko je slunce, 1999
  • Ani svatí, ani andělé, 1999
  • Jak přežít blahobyt, 2001
  • Velký věk chce mít též velké mordy, 2001
  • Moje šílené století, 2009
  • Moje šílené století II., 2010

Dramatická tvorba

upraviť
  • Zámek, 1964
  • Mistr, 1967
  • Cukrárna Miriam, 1968
  • Porota, 1968
  • Amerika, 1974, adaptácia Kafkovho diela
  • Ženich pro Marcelu
  • Pokoj pro dva
  • Hromobití

Referencie

upraviť
  1. Ivan Klíma: Čapka som písal aj pre Ameriku[nefunkčný odkaz], sme.sk, 24. 5. 2001

Externé odkazy

upraviť