Otvoriť hlavné menu

Ivan Klíma (* 14. september 1931, Praha, rodným menom Ivan Kauders) je český spisovateľ a publicista. Klíma je osobnosťou českej literatúry druhej polovice 20. storočia. Jeho tvorba bola preložená do 31 jazykov vrátane exotických ako čínština, hindčina, gréčtina či estónčina.[1]

Ivan Klíma
český spisovateľ a publicista
český spisovateľ a publicista
Rod. menoIvan Kauders
Narodenie14. september 1931 (88 rokov)
Praha
PodpisIvan Klíma, podpis
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ivan Klíma

BiografiaUpraviť

Počas druhej svetovej vojny Klíma ako dieťa prežil tri roky v koncentračnom tábore Terezín. V roku 1956 vyštudoval český jazyk a literárnu veda na filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. V rokoch 1963 – 1969 bol redaktorom časopisov Literární noviny, Literární listy a Listy. Po roku 1968 bo na zoznamu zakázaných autorov a pracoval ako zememerač, sanitár ale aj smetiar.

Bibliografie (výber)Upraviť

PrózaUpraviť

  • Bezvadný den, 1960
  • Mezi třemi hranicemi, 1960
  • Karel Čapek, 1962
  • Hodina ticha, 1963
  • Milenci na jednu noc, 1964
  • Návštěva u nesmrtelné tetky, 1965
  • Klára a dva páni, 1968
  • Loď jménem naděje, 1969
  • Ženich pro Marcelu, 1969
  • Milenci na jeden den, 1970
  • Soudce z milosti, samizdat 1976 (pod názvom Stojí, stojí šibenička),
  • Milostné léto, 1979
  • Má veselá jitra, 1979 (niekedy tiež Moje veselá jitra)
  • Už se blíží meče, 1983
  • Moje první lásky, 1985
  • Láska a smetí, samizdat 1987
  • Má zlatá řemesla, 1990 (niekedy tiež Moje zlatá řemesla)
  • Poslední stupeň důvěrnosti, 1996
  • Jak daleko je slunce, 1999
  • Ani svatí, ani andělé, 1999
  • Jak přežít blahobyt, 2001
  • Velký věk chce mít též velké mordy, 2001
  • Moje šílené století, 2009
  • Moje šílené století II., 2010

Dramatická tvorbaUpraviť

  • Zámek, 1964
  • Mistr, 1967
  • Cukrárna Miriam, 1968
  • Porota, 1968
  • Amerika, 1974, adaptácia Kafkovho diela
  • Ženich pro Marcelu
  • Pokoj pro dva
  • Hromobití

ReferencieUpraviť

Externé odkazyUpraviť