Karel Plíhal (* 23. august 1958, Přerov) je česky gitarista, spevák, skladateľ, textár, hudobný režisér a aranžér.

Karel Plíhal

Základné informácie
Narodenie 23. august 1958 (65 rokov)
Přerov, Česko
Pôsobenie spevák, gitarista, skladateľ
Žáner Folk, Jazz
Webstránka karelplihal.cz

Vyštudoval Strednú priemyselnú školu strojnícku v Olomouci, potom pracoval ako konštruktér, kurič v olomouckom divadle a nakoniec sa stal pesničkárom (hoci nemá žiadne hudobné vzdelanie). Na gitaru hrá od 15 rokov. Najprv hral v olomouckých undergroundových country-swingových kapelách Hučka, Falešní hráči a Plíharmonyje. Prvé sólové vystúpenie mal v roku 1983. Medzi rokmi 19851993 spolupracoval s Emilom Pospíšilom a v rokoch 1995 – 1999 ho sprevádzal Petr Freund. Karel Plíhal je štvornásobný držiteľ ceny súťažného hudobného festivalu Porta.

Zložil hudbu k rade inscenácií Moravského divadla Olomouc, okrem iného Zlatovláska, Sluha dvou pánů, Láska dona Perlimplína, Manon Lescaut, Cyrano de Bergerac, Zimní pohádka, O umučení a slavném vzkříšení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista, Giroflé-Giroflá atď. Zhudobnil niektoré Kainarove básne, režíroval nahrávanie albumov napr. Jarka Nohavicu, Petra Fialu, bratov Ebenových alebo Bokomary.

V roku 2006 vydal výber svojich básničiek Jako cool v plotě doprevádzaný ilustráciami Miroslava Bartáka. Za svoj zatiaľ posledný album Vzduchoprázdniny, ktorý vyšiel v roku 2012, získal Cenu Anděl v kategórii Folk & Country.

Diskografia upraviť

Piesňou Vosa je tiež zastúpený na sampleri 50 miniatur (2007).

Bootleg upraviť

Externé odkazy upraviť

Zdroj upraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Karel Plíhal na českej Wikipédii.