Otvoriť hlavné menu

Terence Hill (vl. menom Mario Girotti, * 29. marec 1939, Benátky, Taliansko) je taliansky herec, filmový producent, scenárista a režisér.

Terence Hill
Preparati la bara! Terence Hill.png
Celé menoMario Girotti (rodné meno)
Narodenie 29. marec 1939 (80 rokov)
Benátky, Taliansko
Povolanieherec, filmový producent, scenárista,režisér

ŽivotopisUpraviť

Narodil sa ako Mario Girotti v Benátkach v Taliansku. Otec bol Talian a matka Nemka pochádzala z Drážďan. V roku 1943 sa rodina presťahovala do Lommatzschu pri Drážďanoch.

Meno Terence Hill si vybral z 20 možných mien navrhnutých producentmi.[chýba zdroj] Zmenil si ho v roku 1968. Je známy najmä filmami v ktorých hral vo dvojici s Budom Spencerom. 7. mája 2010 Terence Hill a Bud Spencer získali filmové ocenenie 'David Di Donatello' za celoživotné dielo.

FilmografiaUpraviť

FilmyUpraviť

  • 1951 Vacanze col gangster - (Prázdniny s gansterem (cz)
  • 1953 Il viale della speranza
    • Villa Borghese
  • 1954 Divisione Folgore
  • 1955 Gli sbandati (nem. Die Verirrten)
    • La vena d'oro
  • 1956 Mamma sconosciuta
  • 1957 Guaglione
    • La grande strada azzurra - (nem. Die Große blaue Straße)
    • Lazzarella
  • 1958 Anna di Brooklyn - (nem. Anna von Brooklyn)
    • La spada e la croce - (nem. Kreuz und Schwert)
  • 1959 Cerasella
    • Spavaldi e innamorati
    • Il padrone delle ferriere
      • Un militare e mezzo - (nem. Kasernengeflüster)
  • 1960 Annibale - (nem. Hannibal)
    • Giuseppe venduto dai fratelli
    • Cartagine in fiamme - (nem. Karthago in Flammen)
    • Maciste nella valle dei re
  • 1961 Le meraviglie di Aladino - (nem. Aladins Abenteuer)
    • Pecado de amor
  • 1962 Il dominatore dei sette mari - (nem. Pirat der sieben Meere)
    • Il giorno piu corto
  • 1963 Gepard, v origináli: Il Gattopardo
  • 1964 Vinnetou II - Červený gentleman (Winnetou II)
  • 1965 Petrolejový princ (cz) - (nem. Der ölprinz, angl. Rampage at apache wells)
    • Ruf der Wälder
    • Duell vor Sonnenuntergang
    • Schüsse im Dreivierteltakt
    • Old Surehand
    • Mezi Supy (cz) - (nem. Unter Geiern, angl. Frontier hellcat)
  • 1966 Die Nibelungen, 1.Diel: Siegfried
  • 1967 Die Nibelungen, 2.Diel: Kriemhilds Rache
    • Boh odpúšťa... Ja nie! (nem. Dio perdona… Io no!, nem. Gott vergibt… Django nie!)
    • Io non protesto, io amo (tal.)
    • La feldmarescialla (tal.) - (nem. Etappenschweine)
    • Rita nel West (cz) - ((tal. Rita nel West, nem. Blaue Bohnen für ein Halleluja)
  • 1968 Tromfové eso - (tal. I quattro dell'Ave Maria, nem. Vier Fäuste für ein Ave Maria)
    • Ať žije Django! (cz) - (tal. Preparati la bara! - , nem. Django und die Bande der Gehenkten, angl. Adios Django)
  • 1969 Barbagia(tal.) - (nem. Der blaublütige Bandit)
    • Zúčtovanie / Boot Hill - (tal. La Collina degli stivali, nem. Hügel der blutigen Stiefel)
  • 1970 Pravá a ľavá ruka diabla - (tal. Lo chiamavano Trinitá)
  • 1971 Pomsta Čierneho korzára - (tal. Il Corsaro Nero, nem. Freibeuter der Meere)
  • 1972 Malý unavený Joe - (tal. ...continuavano a chiamario Trinitá, nem. Vier Fäuste für ein Halleluja)
    • Podivné dedičstvo - (tal. E poi lo chiamarono il magnifico, nem. Verflucht, verdammt und Halleluja)
    • Dvaja machri medzi nebom a peklom - (tal. Più forte, ragazzi!, nem. Zwei Himmelhunde auf dem Weg zur Hölle)
  • 1973 Moje meno je Nikto - (tal. Il mio nome è Nessuno, nem. Mein Name ist Nobody
  • 1974 Ak sa nahneváme, budeme zlí - (tal. ...altrimenti ci arrabbiamo!, nem. Zwei wie Pech und Schwefel)
    • Dvaja misionári - (tal. Porgi l'altra guancia)
  • 1975 Un Genio, due compari, un pollo, Nobody ist der Größte
  • 1976
    • Dvaja policajti - (tal. I due superpiedi quasi piatti, nem. Zwei außer Rand und Band)
  • 1977
    • Pochoduj nebo zemři (cz) - (tal. March or Die, nem. Marschier oder stirb)
    • Pán Bilión - (tal. Mr. Billion, nem. Mister Billion)
  • 1978 Párna a nepárna - (tal. Pari e dispari, nem. Zwei sind nicht zu bremsen)
  • 1979 Hrochy v Afrike - (tal. Io sto con gli ippopotami)
  • 1980 Superpolicajt - (tal. Poliziotto superpiu, nem. Der Supercop)
  • 1981 Kto nájde priateľa, nájde poklad - (tal. Chi trova un amico, trova un tesoro, nem. Zwei Asse trumpfen auf)
  • 1983 Don Camillo - (angl. The World of Don Camillo, nem. Keiner haut wie Don Camillo)
    • Choď na to!' - (angl. Go for it, tal. Nati con la camicia, nem. Zwei bärenstarke Typen)
  • 1984 Dvojníci - (tal. Non c'è due senza quattro)
  • Superpolicajti z Miami - (angl. Miami Supercops, nem. Die Miami Cops), réžia: Bruno Corbucci, 1985
  • Dobrodruh - (tal. Renegade - Un osso troppo duro), 1987
  • Šťastný Luke (film), réžia: Terence Hill
  • Blb a blbec - (tal. Botte di Natale, nem. Die Troublemaker), réžia: Terence Hill, 1994
  • Tajná zbraň, réžia: Antonio Margheriti, 1997
  • Don Matteo (TV film), 2000
  • L' Uomo che sognava con le aquil (TV film), 2006
  • Il mio nome è Thomas, réžia: Terence Hill (2018)

SeriályUpraviť

RéžiaUpraviť

ScenárUpraviť

ProdukciaUpraviť

Pozri ajUpraviť

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Terence Hill

Externé odkazyUpraviť