Zoznam národných prírodných pamiatok v Česku

Nasledujúci zoznam národných prírodných pamiatok v Česku obsahuje všetky národné prírodné pamiatky (NPP), ktoré sa v júni roku 2017 nachádzali na území Česka. Celkovo sa jedná o 122 pamiatok.[1]

Zoznam pamiatokUpraviť

Kód Obrázok Názov Rozloha (ha) Galéria

Commons

Popis územia Kraj Súradnice
2402


  Americká zahrada 000000000000001.89000000001,89 Arborétum s drevinami najmä amerického pôvodu Plzenský kraj 49°27′42″S 13°09′30″V / 49,4616667°S 13,1583333°V / 49.4616667; 13.1583333
2404


  Babiččino údolí 000000000000334.2300000000334,23 Harmonická kultúrna krajina so zvyškami prirodzených porastov, dejisko Babičky Boženy Němcovej Královohradecký kraj 50°26′12″S 16°02′35″V / 50,4365314°S 16,043155°V / 50.4365314; 16.043155
752


  Barrandovské skály 000000000000011.570000000011,57 Medzinárodný stratotyp, geologický profil od spodného silúru po spodneý devon, paleontologické nálezy Praha 50°02′06″S 14°24′07″V / 50,035°S 14,4019444°V / 50.035; 14.4019444
2415


  Bílé stráně 000000000000000.99000000000,99 Teplomilné spoločenstvá na opuke Úsťanský kraj 50°33′30″S 14°07′55″V / 50,5583333°S 14,1319444°V / 50.5583333; 14.1319444
2416


  Bílichovské údolí 000000000000001.00000000001,00 Lokalita kýchavice čiernej vo fragmente okroticovej bučiny Stredočeský kraj 50°14′55″S 13°53′25″V / 50,2487003°S 13,8903147°V / 50.2487003; 13.8903147
1267


  Blanice 000000000000295.1300000000295,13 Europsky významné nálezisko perlorodky riečnej, vodné, lúčne, rašelinné a lesné spoločenstvá Juhočeský kraj 48°55′34″S 13°58′24″V / 48,9261111°S 13,9733333°V / 48.9261111; 13.9733333
2421


  Borečský vrch 000000000000011.230000000011,23 Ukážka mikroexhalacií vodných pár zo znelcovej sutiny Úsťanský kraj
1090


  Borový 000000000000036.840000000036,84 Skaly a skalky tvorené granodioritmi s výraznou blokovitou odlučnosťou, mineralogická lokalita Olomoucký kraj 50°18′59″S 17°06′48″V / 50,3163056°S 17,1133611°V / 50.3163056; 17.1133611
2065


  Bozkovské dolomitové jeskyně 000000000000005.54000000005,54 Krasové územia s komplexom Bozkovských dolomitových jaskýň a ďalšími krasovými javmi. Liberecký kraj 50°38′51″S 15°20′19″V / 50,6475556°S 15,3385556°V / 50.6475556; 15.3385556
2433


Březinské tisy 000000000000035.710000000035,71 Zmiešané porasty s vtrúseným Tisom, paleontologické náleziská "Bechlejovická stena" Úsťanský kraj 50°45′25″S 14°14′45″V / 50,7568378°S 14,2458814°V / 50.7568378; 14.2458814
1037


  Búrová 000000000000018.810000000018,81 Lokalita kýchavice čiernej, jediná na Morave Juhomoravský kraj 48°54′03″S 17°33′07″V / 48,9008028°S 17,5518111°V / 48.9008028; 17.5518111
811


  Ciboušov 000000000000004.96000000004,96 Náleziská drahokamových odrôd kremeňa (Svätováclavská kaplnka na Pražskom hrade) Úsťanský kraj 50°24′32″S 13°11′56″V / 50,4088447°S 13,1988111°V / 50.4088447; 13.1988111
1121


  Cikánka I 000000000000004.55000000004,55 Významná lokalita skalnej stepi Praha 50°00′02″S 14°18′56″V / 50,0005556°S 14,3155556°V / 50.0005556; 14.3155556
1052


  Cikánský dolík 000000000000000.52000000000,52 Nálezisko kriticky ohrozených druhov rastlín Stredočeský kraj 50°16′15″S 13°53′51″V / 50,2707847°S 13,8973792°V / 50.2707847; 13.8973792
2449


  Černé rokle 000000000000013.260000000013,26 Konkordantné uloženie hraničných vrstiev medzi silúrom a devónom Stredočeský kraj 49°59′26″S 14°20′21″V / 49,9905556°S 14,3391667°V / 49.9905556; 14.3391667
2462


  Čertova zeď 000000000000020.000000000020,00 Pozostatky skalnej steny tvorenej treťohornou čadičovou žilou, intrudovanou do druhohorných pieskovcov. Liberecký kraj 50°40′14″S 14°56′27″V / 50,6705556°S 14,9408333°V / 50.6705556; 14.9408333
2466


  Červený kopec 000000000000000.55000000000,55 Profil kvartérnymi sedimentmi, paleontologické nálezisko Juhomoravský kraj 49°10′33″S 16°35′09″V / 49,1758333°S 16,5857778°V / 49.1758333; 16.5857778
743


  Dalejský profil 000000000000023.780000000023,78 Významná geologická lokalita skalnej stepi s výskytom ohrozených druhov, nálezisko skamenelín Praha 50°01′57″S 14°19′56″V / 50,0324722°S 14,33235°V / 50.0324722; 14.33235
5978


  Dlouhopolsko 000000000000021.700000000021,70 Lesné porasty teplomilných dúbrav Stredočeský kraj 50°10′05″S 15°19′00″V / 50,1681594°S 15,3166928°V / 50.1681594; 15.3166928
812


  Doupňák 000000000000012.800000000012,80 Nálezisko drahokamových odrôd kremeňa Úsťanský kraj 50°24′36″S 13°10′53″V / 50,4099756°S 13,1813156°V / 50.4099756; 13.1813156
2487


  Dubí hora 000000000000000.09000000000,09 Ukážka bochníkovitého rozpadu čadiča a klenbovitého usporiadania stĺpcov Úsťanský kraj
1454


  Dunajovické kopce 000000000000107.1600000000107,16 Zachované stepné porasty s cennými druhmi rastlín Juhomoravský kraj 48°50′53″S 16°33′22″V / 48,8479778°S 16,5561361°V / 48.8479778; 16.5561361
5645


Hadce u Želivky 000000000000034.000000000034,00 Stredočeský kraj 49°41′19″S 15°06′23″V / 49,6886164°S 15,1062542°V / 49.6886164; 15.1062542
5874


Hodonínská Dúbrava 000000000000683.1800000000683,18 Juhomoravský kraj 48°52′50″S 17°05′30″V / 48,8805003°S 17,0916656°V / 48.8805003; 17.0916656
718


  Hojkovské rašeliniště 000000000000004.91000000004,91 Slatiny s typickou kvetenou Kraj Vysočina 49°22′55″S 15°24′47″V / 49,3820694°S 15,4131639°V / 49.3820694; 15.4131639
110


  Hojná voda 000000000000009.19000000009,19 Bukojedľový prales s výnimkou Žofínského pralesa najstaršia rezervácia v Česku (1838) Juhočeský kraj 48°42′19″S 14°45′12″V / 48,7052778°S 14,7533333°V / 48.7052778; 14.7533333
112


  Holý vrch 000000000000001.17000000001,17 Náleziská lykovca voňavého Stredočeský kraj 50°22′38″S 14°33′17″V / 50,3771847°S 14,5546286°V / 50.3771847; 14.5546286
118


  Hrabanovská černava 000000000000055.000000000055,00 Stredočeský kraj 50°13′03″S 14°50′03″V / 50,2175°S 14,8341667°V / 50.2175; 14.8341667
1252


  Hrdibořické rybníky 000000000000037.090000000037,09 Niekoľko rybníkov s porastami rákosia - refúgium obojživelníkov a avifauny Olomoucký kraj 49°29′05″S 17°13′26″V / 49,4846194°S 17,2239056°V / 49.4846194; 17.2239056
133


  Chropyňský rybník 000000000000024.090000000024,09 Rybník s výskytom kotvice plávajúcej, a bohatou avifaunou Zlínsky kraj 49°21′14″S 17°22′10″V / 49,3538889°S 17,3694444°V / 49.3538889; 17.3694444
136


  Chýnovská jaskyňa 000000000000000.09000000000,09 Najvýznamnejší krasový útvar južných Čiech Juhočeský kraj 49°25′47″S 14°49′44″V / 49,4297058°S 14,8288817°V / 49.4297058; 14.8288817
1528


  Jankovský potok 000000000000072.510000000072,51 Meandrující tok s brehovými porastami a lúčnymi a rašelinovými spoločenstvami, výskyt perlorodky Kraj Vysočina 49°26′26″S 15°22′16″V / 49,4404628°S 15,3711136°V / 49.4404628; 15.3711136
139


  Jánský vrch 000000000000011.900000000011,90 Lokalita stepnej flóry Úsťanský kraj 50°28′52″S 13°43′36″V / 50,4811111°S 13,7266667°V / 50.4811111; 13.7266667
5326


Javorový vrch 000000000000084.150000000084,15 Komplex bývalej stredovekej podpovrchovej rudnej bane Moravsko-sliezsky kraj 50°02′55″S 17°17′44″V / 50,0486111°S 17,2955556°V / 50.0486111; 17.2955556
649


  Jeskyně Na Pomezí 000000000000020.600000000020,60 Významné krasové sprístupnené územie s bohatou kvapľovou výzdobou Olomoucký kraj 50°14′46″S 17°08′18″V / 50,2461111°S 17,1383333°V / 50.2461111; 17.1383333
143


  Jaskyňa Pekárna 000000000000014.000000000014,00 Krasová jaskyňa s dokladmi starých kultúr Juhomoravský kraj 49°14′28″S 16°44′51″V / 49,2410278°S 16,7475°V / 49.2410278; 16.7475
5704


  Jestřebské slatiny 000000000000186.4000000000186,40 Slatinné a prechodové rašelinisko v nive Robečského potoka Liberecký kraj
2318


  Kalendář věků 000000000000000.45000000000,45 Stratotyp zvrchného pleistocénu vo fácii suchých spraší Juhomoravský kraj 48°53′12″S 16°39′15″V / 48,8866889°S 16,6541222°V / 48.8866889; 16.6541222
158


  Kamenná slunce 000000000000000.38000000000,38 Unikátny doklad sopečnej činnosti, ílovité jadrá s lúčovitými ružicami puklín Úsťanský kraj 50°26′03″S 13°53′15″V / 50,4340833°S 13,8875556°V / 50.4340833; 13.8875556
161


  Kaňk 000000000000000.53000000000,53 Klasická paleontologická lokalita Stredočeský kraj 49°58′09″S 15°17′19″V / 49,9691667°S 15,2886111°V / 49.9691667; 15.2886111
211


  Kaňkovy hory 000000000000224.3400000000224,34 Lesné ekosystémy bučinových lesov, mokraďových jelšín a lužných lesov Pardubický kraj 49°51′15″S 15°35′57″V / 49,8542058°S 15,5991953°V / 49.8542058; 15.5991953
1375


  Kaproun 000000000000002.92000000002,92 Prechodové rašelinisko s množstvom vstavačov, v rybníčku lekno jasnobiele Juhočeský kraj 49°04′50″S 15°11′24″V / 49,0806389°S 15,1900556°V / 49.0806389; 15.1900556
169


  Kleneč 000000000000005.35000000005,35 Nálezisko endemického druhu klinčeka piesočného českého Úsťanský kraj 50°23′20″S 14°15′23″V / 50,3888625°S 14,2562914°V / 50.3888625; 14.2562914
174


  Klokočka 000000000000003.00000000003,00 Slatinná lúka a mokraďová jelšina Stredočeský kraj 50°29′50″S 14°53′27″V / 50,4970944°S 14,8907583°V / 50.4970944; 14.8907583
639


  Klonk 000000000000008.91000000008,91 Klasická lokalita Barrandienu, svetovo uznávané rozhranie silúru a devónu Stredočeský kraj 49°54′03″S 14°03′41″V / 49,9008333°S 14,0613889°V / 49.9008333; 14.0613889
182


  Komorní hůrka 000000000000007.08000000007,08 Dobre zachovaná a preskúmaná treťohorná sopka historického významu Karlovarský kraj 50°06′03″S 12°20′11″V / 50,1008333°S 12,3363889°V / 50.1008333; 12.3363889
3383


  Kopičácký rybník 000000000000008.31000000008,31 Biotopy a populácie vzácnych a ohrozených druhov rastlín a živočíchov Stredočeský kraj 50°09′44″S 15°20′00″V / 50,1622517°S 15,3332703°V / 50.1622517; 15.3332703
6125


  Kosířské lomy 000000000000023.520000000023,52 Olomoucký kraj
1007


  Kotýz 000000000000031.000000000031,00 Vápencový ostroh s krasovými javmi Stredočeský kraj 49°55′00″S 14°02′48″V / 49,9166667°S 14,0466667°V / 49.9166667; 14.0466667
920


  Kozákov 000000000000162.8300000000162,83 Známe a hodnotné paleontologické a mineralogické nálezisko (Votrubcův lom) Liberecký kraj 50°35′38″S 15°15′48″V / 50,5938889°S 15,2633333°V / 50.5938889; 15.2633333
1734


Krvavý a Kačležský rybník 000000000000408.0600000000408,06 Prirodzené lesné porasty a letnené rybníky Juhočeský kraj 49°06′52″S 15°06′31″V / 49,1144033°S 15,1085614°V / 49.1144033; 15.1085614
197


  Křéby 000000000000004.73000000004,73 Stráň s teplomilnou kvetenou Zlínsky kraj 49°17′13″S 17°11′17″V / 49,2868147°S 17,1881486°V / 49.2868147; 17.1881486
198


  Křížky 000000000000004.02000000004,02 Hadcový kopček s vzácnou kvetenou Karlovarský kraj 50°03′56″S 12°45′00″V / 50,0655878°S 12,7500028°V / 50.0655878; 12.7500028
5783


Kukle 000000000000056.780000000056,78 Teplomilné dúbravy na spraši Juhomoravský kraj 48°58′14″S 16°47′27″V / 48,9705792°S 16,7908317°V / 48.9705792; 16.7908317
207


  Landek 000000000000085.530000000085,53 Ukážka prirodzeného odkryvu uhoľného sloja, ochrana celého súboru lesných porastov vrchu Landek Moravsko-sliezsky kraj 49°52′13″S 18°16′05″V / 49,870389°S 18,268000°V / 49.870389; 18.268000
2317


  Letiště Letňany 000000000000075.170000000075,17 Biotop a populácia kriticky ohrozeného sysľa obecného Praha 50°07′53″S 14°31′31″V / 50,1313889°S 14,5252778°V / 50.1313889; 14.5252778
1103


  Lochkovský profil 000000000000039.140000000039,14 Oporný geologický profil v lome na lochkovský mramor, skameneliny Praha 49°59′58″S 14°20′05″V / 49,9993806°S 14,3347111°V / 49.9993806; 14.3347111
1073


  Luční 000000000000001.01000000001,01 Významná mykologická lokalita na hrádzi rybníka Juhočeský kraj 49°22′25″S 14°44′38″V / 49,3735°S 14,7438333°V / 49.3735; 14.7438333
1167


  Lužní potok 000000000000123.0000000000123,00 Lužný potok a jeho široké okolie, veľmi bohatá lokalita perlorodky riečnej Karlovarský kraj 50°16′50″S 12°08′21″V / 50,2805172°S 12,1391758°V / 50.2805172; 12.1391758
702


  Malhotky 000000000000009.47000000009,47 Lesostepi prechádzajúce v teplú dúbravu, lokalita jasenca bieleho Juhomoravský kraj 49°08′54″S 17°03′17″V / 49,1484569°S 17,0547797°V / 49.1484569; 17.0547797
240


  Medník 000000000000019.020000000019,02 Známa lokalita kandíka psieho zuba, jediná v Česku Stredočeský kraj 49°52′16″S 14°27′03″V / 49,8712464°S 14,4509178°V / 49.8712464; 14.4509178
2265


  Miroslavské kopce 000000000000030.800000000030,80 Zriedkavé zvyšky druhovo bohatých rastlinných a živočíšnych spoločenstiev Juhomoravský kraj 48°56′07″S 16°18′37″V / 48,9352028°S 16,3103306°V / 48.9352028; 16.3103306
561


  Na Adamcích 000000000000007.48000000007,48 Bohatá lokalita teplomilnej kveteny Juhomoravský kraj 49°00′20″S 17°00′04″V / 49,0056028°S 17,0011389°V / 49.0056028; 17.0011389
1363


  Na požárech 000000000000078.880000000078,88 Nížinné rašeliniská takmer bez lesného porastu, veľká populácia tetrova Plzenský kraj 49°42′00″S 12°28′26″V / 49,7000833°S 12,4737778°V / 49.7000833; 12.4737778
645


  Na skále 000000000000004.56000000004,56 Zvyšok teplomilnej kveteny Olomoucký kraj 49°33′19″S 17°10′35″V / 49,5553667°S 17,1763444°V / 49.5553667; 17.1763444
268


  Na Špičáku 000000000000007.05000000007,05 Krasové územie s kvapľovou jaskyňou. Hojný výskyt porastov tisu Olomoucký kraj 50°17′07″S 17°15′02″V / 50,2851389°S 17,2506667°V / 50.2851389; 17.2506667
287


Odkryv v Kravařích 000000000000001.34000000001,34 Jedinečný profil potvrdzujúci saalske zaľadnenie Moravsko-sliezsky kraj 49°56′35″S 17°59′45″V / 49,9430278°S 17,9958889°V / 49.9430278; 17.9958889
618


  Odlezelské jezero 000000000000068.300000000068,30 Zosuvom vzniknuté hradené jazero Plzenský kraj 50°00′58″S 13°22′23″V / 50,0161111°S 13,3730556°V / 50.0161111; 13.3730556
6127


Olšina 000000000000083.630000000083,63 Územie s výskytom lesných a krovinných ekosystémov Juhočeský kraj 48°47′43″S 14°06′29″V / 48,7953461°S 14,1081458°V / 48.7953461; 14.1081458
300


  Panská skála 000000000000001.26000000001,26 Najznámejšia ukážka stĺpcovitého rozpadu čadiča Liberecký kraj 50°46′10″S 14°29′05″V / 50,7694444°S 14,4847222°V / 50.7694444; 14.4847222
302


Park v Bílé Lhotě 000000000000002.41000000002,41 Zámocký park s početnými exotickými i domácimi drevinami Olomoucký kraj 49°42′38″S 16°58′37″V / 49,710575°S 16,9769722°V / 49.710575; 16.9769722
1453


Pastvisko u Lednice 000000000000030.500000000030,50 Mokraďové lúky s bohatou avifaunou Juhomoravský kraj 48°48′44″S 16°47′49″V / 48,8123389°S 16,7970083°V / 48.8123389; 16.7970083
909


  Pastviště u Fínů 000000000000004.19000000004,19 Pastvina s výskytom pokruta jesenného Plzenský kraj 49°12′39″S 13°34′21″V / 49,2108833°S 13,5723861°V / 49.2108833; 13.5723861
304


  Peklo 000000000000043.730000000043,73 Geologicky cenné kaňonovité údolie Robečského potoka Liberecký kraj 50°39′19″S 14°30′44″V / 50,6552778°S 14,5122222°V / 50.6552778; 14.5122222
329


  Polabská černava 000000000000007.70000000007,70 Stredočeský kraj 50°20′51″S 14°33′13″V / 50,3475°S 14,5536111°V / 50.3475; 14.5536111
5325


  Polické stěny 000000000000685.7100000000685,71 Geomorfologicky ojedinelý útvar Královohradecký kraj 50°33′52″S 16°17′29″V / 50,5644444°S 16,2913889°V / 50.5644444; 16.2913889
334


  Pouzdřanská step-Kolby 000000000000157.1300000000157,13 Spoločenstvá úzkolistých a širokolistých trávnikov Juhomoravský kraj 48°57′05″S 16°38′28″V / 48,9512639°S 16,6411389°V / 48.9512639; 16.6411389
742


  Požáry 000000000000003.50000000003,50 Geologický profil medzinárodného významu Praha 50°01′43″S 14°19′29″V / 50,0286111°S 14,3248056°V / 50.0286111; 14.3248056
3411


  Prameniště Blanice 000000000000220.8800000000220,88 Biotop a populácia kriticky ohrozeného druhu perlorodky riečnej Juhočeský kraj 48°55′05″S 13°58′37″V / 48,9180556°S 13,9769444°V / 48.9180556; 13.9769444
339


  Pravčická brána 000000000000001.11000000001,11 Unikátna skalná brána vytvorená veternou a vodnou eróziou Úsťanský kraj 50°53′01″S 14°16′53″V / 50,8836367°S 14,2812808°V / 50.8836367; 14.2812808
345


Ptačí hora 000000000000017.460000000017,46 Zmiešaný porast s hojným zastúpením jesenického smrekovca Moravsko-sliezsky kraj 50°01′45″S 17°32′37″V / 50,0291667°S 17,5436111°V / 50.0291667; 17.5436111
359


  Radouč 000000000000001.47000000001,47 Lokalita teplomilných rastlín, hl. devätorky rozprestretej Stredočeský kraj 50°26′07″S 14°53′52″V / 50,4354064°S 14,8978283°V / 50.4354064; 14.8978283
370


  Rečkov 000000000000003.45000000003,45 Slatinné a bezkolencové lúky a prirodzené mokraďové jelšiny Stredočeský kraj 50°29′52″S 14°54′21″V / 50,497755°S 14,9059281°V / 50.497755; 14.9059281
1450


  Rendez-vous 000000000000023.737400000023,7374 Dubový porast v okolí kaštieľa Rendezvous, významná mykologická lokalita Juhomoravský kraj 48°44′55″S 16°47′27″V / 48,7485222°S 16,7909222°V / 48.7485222; 16.7909222
553


  Rovná 000000000000002.16000000002,16 Bohatá lokalita horca jarného Juhočeský kraj 49°17′17″S 13°56′49″V / 49,2880194°S 13,9469083°V / 49.2880194; 13.9469083
375


  Ruda 000000000000070.220000000070,22 Rašelinisko s hojným výskytom rosičky okrúhlolistej Juhočeský kraj 49°08′58″S 14°41′22″V / 49,149485°S 14,6893175°V / 49.149485; 14.6893175
1185


  Rudické propadání 000000000000004.40000000004,40 Systém ponorov jedovnického potoka, lokalita teplomilnej kveteny Juhomoravský kraj 49°20′00″S 16°44′02″V / 49,3333333°S 16,7338611°V / 49.3333333; 16.7338611
685


  Růžičkův lom 000000000000001.32000000001,32 Významná paleontologická lokalita Olomoucký kraj 49°31′41″S 17°05′07″V / 49,5280417°S 17,0853528°V / 49.5280417; 17.0853528
948


Rybníček u Hořan 000000000000002.01000000002,01 Posledná lokalita červenačky hustolistej Stredočeský kraj 49°58′06″S 15°13′56″V / 49,9683722°S 15,2321417°V / 49.9683722; 15.2321417
681


  Semínský přesyp 000000000000000.55000000000,55 Piesočná duna, jediná lokalita kozinca piesočného v Česku Pardubický kraj 50°03′27″S 15°31′21″V / 50,0575833°S 15,5224722°V / 50.0575833; 15.5224722
3375


  Skalická Morávka 000000000000101.9800000000101,98 Prirodzený divočiaci tok rieky Morávky so spoločenstvami mnohých ohrozených druhov Moravsko-sliezsky kraj 49°38′29″S 18°26′10″V / 49,6414694°S 18,436075°V / 49.6414694; 18.436075
676


  Skalky skřítků 000000000000008.50000000008,50 Pseudokrasové dutiny vytvorené vo vulkanických brekciách Karlovarský kraj 50°14′28″S 12°59′51″V / 50,2411672°S 12,9974561°V / 50.2411672; 12.9974561
567


  Slatinná louka u Velenky 000000000000001.04000000001,04 Zvyšok polabských lúk s bohatou kvetenou Stredočeský kraj 50°09′06″S 14°54′09″V / 50,1516667°S 14,9025°V / 50.1516667; 14.9025
684


  Státní lom 000000000000000.57000000000,57 Nálezisko devónskych fosílií Olomoucký kraj 49°31′53″S 17°05′08″V / 49,5312778°S 17,0856111°V / 49.5312778; 17.0856111
700


  Stránská skála 000000000000016.610000000016,61 Paleontologická lokalita Juhomoravský kraj 49°11′26″S 16°40′33″V / 49,19057°S 16,6757394°V / 49.19057; 16.6757394
417


  Strážník 000000000000001.50000000001,50 Výskyt unikátnej kryštalografickej formy kremeňa, tzv. hvezdovca Liberecký kraj 50°36′19″S 15°26′38″V / 50,6052778°S 15,4438889°V / 50.6052778; 15.4438889
1288


  Stročov 000000000000001.92000000001,92 Vlhká lúka s bohatou kvetenou, najmä však vstavačovca májového Juhočeský kraj 49°31′24″S 14°34′13″V / 49,5233333°S 14,5702778°V / 49.5233333; 14.5702778
427


  Suché skály 000000000000023.000000000023,00 Rozoklaný veľmi úzky hrebeň tvorený cenomanskými pieskovcami Liberecký kraj 50°38′07″S 15°12′49″V / 50,63525°S 15,2136361°V / 50.63525; 15.2136361
138


  Svatošské skály 000000000000002.01000000002,01 Geomorfologicky ojedinelé žulové skalné útvary Karlovarský kraj 50°11′36″S 12°49′16″V / 50,1933083°S 12,821°V / 50.1933083; 12.821
556


  Swamp 000000000000047.230000000047,23 Slatinnné a prechodové rašeliniská s početnými vodnými plochami Liberecký kraj 50°34′48″S 14°40′06″V / 50,5799503°S 14,6682542°V / 50.5799503; 14.6682542
435


  Šipka 000000000000024.610000000024,61 Moravsko-sliezsky kraj 49°35′12″S 18°07′04″V / 49,5865694°S 18,1178889°V / 49.5865694; 18.1178889
943


  Švařec 000000000000004.50000000004,50 Lokalita vstavačovitých Kraj Vysočina 49°31′28″S 16°21′07″V / 49,5245472°S 16,3519917°V / 49.5245472; 16.3519917
444


  Terčino údolí 000000000000138.2900000000138,29 Parkovo upravená krajina z 18. stor Juhočeský kraj 48°47′04″S 14°45′42″V / 48,7844444°S 14,7616667°V / 48.7844444; 14.7616667
452


Třesín 000000000000001.18000000001,18 Sprístupnené kvapľové jaskyne s nálezmi z obdobia paleolitu Olomoucký kraj 49°42′26″S 17°00′59″V / 49,7072703°S 17,0163425°V / 49.7072703; 17.0163425
1575


  U Hajnice 000000000000000.46000000000,46 Bezlesá enkláva, lokalita trčníčka jednolistého Juhočeský kraj 49°04′23″S 13°53′55″V / 49,0731861°S 13,8984944°V / 49.0731861; 13.8984944
745


  U Nového mlýna 000000000000012.700000000012,70 Významné geologické profily a nálezisko skamenelín Praha 50°02′02″S 14°21′14″V / 50,0339722°S 14,3537778°V / 50.0339722; 14.3537778
1261


  Upolínová louka pod Křížky 000000000000017.770000000017,77 Mokraďová lúka s bohatou kvetenou Karlovarský kraj 50°03′56″S 12°44′39″V / 50,0655808°S 12,7440781°V / 50.0655808; 12.7440781
1056


  V jezírkách 000000000000002.89000000002,89 Najbohatšia Polabská lokalita vstavača močiarneho Stredočeský kraj 50°04′59″S 15°06′46″V / 50,0829889°S 15,112825°V / 50.0829889; 15.112825
1494


  Váté písky 000000000000095.410000000095,41 Cenná rastlinné aj živočíšne spoločenstvá piesočných dún Juhomoravský kraj
502


  Velký Roudný 000000000000081.000000000081,00 Tvarovo dokonale vyvinutý stratovulkán Moravsko-sliezsky kraj 49°53′24″S 17°31′24″V / 49,8900889°S 17,5234722°V / 49.8900889; 17.5234722
1183


  Velký vrch u Vršovic 000000000000023.280000000023,28 Nízky kopec s teplomilnou flórou Úsťanský kraj 50°22′44″S 13°50′28″V / 50,3789553°S 13,8410894°V / 50.3789553; 13.8410894
545


  Venušiny misky 000000000000003.90000000003,90 Typicky vyvinuté skalné misy a kreslá v žulovom plutóne Olomoucký kraj 50°20′06″S 17°08′50″V / 50,3348889°S 17,1473611°V / 50.3348889; 17.1473611
1371


  Vizír 000000000000010.220000000010,22 Lesný rybník, hniezdisko vodných vtákov a bociana čierneho Juhočeský kraj 48°57′48″S 14°53′12″V / 48,9632442°S 14,8866611°V / 48.9632442; 14.8866611
1162


  Vosek 000000000000074.000000000074,00 Nálezisko kremenných konkrécií so skamenelinami (český Ordovik) Plzenský kraj 49°45′36″S 13°35′30″V / 49,7600444°S 13,5915389°V / 49.7600444; 13.5915389
518


  Vrkoč 000000000000001.42000000001,42 Ukážka stĺpcovitého vejárového rozpadu čadiča Úsťanský kraj 50°37′48″S 14°02′37″V / 50,63°S 14,0436111°V / 50.63; 14.0436111
523


Za hrnčířkou 000000000000005.62000000005,62 Spoločenstvá acidofilných suchých trávnikov Olomoucký kraj 49°29′15″S 16°59′23″V / 49,4875983°S 16,9898286°V / 49.4875983; 16.9898286
2231


  Zbrašovské aragonitové jeskyně 000000000000007.74000000007,74 Krasové územie s komplexom Zbrašovských aragonitových jaskýň s krasovými javmi Olomoucký kraj 49°31′54″S 17°44′45″V / 49,5316667°S 17,7458333°V / 49.5316667; 17.7458333
711


  Zhejral 000000000000146.5100000000146,51 Pomerne nenarušené rašeliniská s typickými spoločenstvami (Vyhl.MŽP zo dňa 14.1.2016 sa zmenila kategória zo NPR na NPP) Kraj Vysočina 49°13′20″S 15°18′35″V / 49,2221333°S 15,3098194°V / 49.2221333; 15.3098194
549


  Zlatý kůň 000000000000037.000000000037,00 Sústava kvapľových jaskýň s fosíliamj a zvyškom penězokazeckej dielne Stredočeský kraj 49°54′57″S 14°04′09″V / 49,9158333°S 14,0691667°V / 49.9158333; 14.0691667
533


  Zlatý vrch 000000000000003.60000000003,60 Ukážka stĺpcovitého rozpadu čadiča Úsťanský kraj 50°49′19″S 14°27′54″V / 50,8219444°S 14,465°V / 50.8219444; 14.465
540


  Žehuňský rybník 000000000000511.0000000000511,00 Královohradecký kraj 50°08′51″S 15°18′48″V / 50,1475944°S 15,3132944°V / 50.1475944; 15.3132944
543


  Železná hůrka 000000000000003.50000000003,50 Zvyšok treťohornej sopky Karlovarský kraj 49°59′32″S 12°26′36″V / 49,9921256°S 12,4432253°V / 49.9921256; 12.4432253

ReferencieUpraviť

  1. Prehľad za celú ČR [online]. Agentúra ochrany prírody a krajiny ČR, [cit. 2017-07-01]. Dostupné online}

Pozri ajUpraviť

Iné projektyUpraviť

ZdrojUpraviť