Staré Město (Praha)

Staré Město (po slovensky Staré Mesto; pôvodný názov Staré Město pražské) je historické mesto, mestská štvrť a katastrálne územie Prahy.

Staré mesto pri Vltave

Umiestnenie upraviť

Nachádza sa na pravom brehu Vltavy, má rozlohu 129,03 ha, 10 531 obyvateľov (údaj z roku 2001) a patrí k mestskej časti Praha 1. Staré Město svojím územím celkom obklopuje miniatúrnu štvrť Josefov. Súčasťou Starého Města je i Strelecký ostrov. Do roku 1784 bolo Staré Město samostatným mestom, ktoré bolo od 12. februára 1784 súčasťou Kráľovského hlavného mesta Prahy.

Dejiny mesta upraviť

Staré Město je najstaršou časťou Prahy. V 14. storočí rozšíril český kráľ Karol IV. Prahu založením Nového Města pražského, ktoré je oddelené od Starého Města ulicami Národní a Na Příkopě.

Pamiatky upraviť

K najväčším pamätihodnostiam Starého Města patrí Staromestské námestie, na ktorom sa nachádza Staromestská radnica so známym Pražským orlojom, súsoším Jána Husa a Týnsky chrám, ale aj Josefov a napr. jeho Starý židovský cintorín, či Klementinum, Rudolfinum a Kláštor sv. Anežky Českej. Staré Město spája s Malou Stranou Karlov most.

Iné projekty upraviť