Zoznam španielskych kráľovien

zoznamový článok projektov Wikimedia
Španielsky kráľovský pár Filip II. a Alžbeta z Valois

Zoznam španielskych kráľovien zahŕňa manželky panovníkov Španielskeho kráľovstva, ktorým patril titul kráľovná, začínajúc rokom 1556 kedy na španielsky trón nastúpil prvý kráľ zjednotených kráľovstiev, Karol I., patriaci k Habsburskej dynastii. Tieto ženy samy nevládli, maximálne boli regentkami za svoje neplnoleté deti.

Pre prehľadnosť sú kráľovné radené podľa vládnucích dynastií, ku ktorým patrili ich manželia.

Na španielskom tróne sa vystriedali štyri vládnuce dynastie:

Habsburgovci (1516 – 1700)Upraviť

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Izabela Portugalská Avisovci 1503 – 1539 10. marec 1526 1526 – 1539 Karol I.
(cisár Karol V.)
  Mária I. Tudorovci 1516 – 1558 25. júl 1554 1556 – 1558 Filip II.
  Alžbeta z Valois Valois-Angoulême 1545 – 1568 2. február 1560 1560 – 1568 Filip II.
  Anna Habsburská Habsburgovci 1549 – 1580 4. máj 1570 1570 – 1580 Filip II.
  Margaréta Habsburská Habsburgovci 1584 – 1611 18. apríl 1599 1599 – 1611 Filip III.
  Izabela Bourbonská Bourbonovci 1603 – 1644 25. november 1615 1621 – 1644 Filip IV.
  Mária Anna Habsburská Habsburgovci 1634 – 1696 8. november 1649 1649 – 1665
1665 – 1675 regentka
Filip IV.
  Mária Lujza Orleánska Orleánski 1662 – 1689 19. november 1679 1679 – 1689 Karol II.
  Mária Anna Falcká Wittelsbachovci 1667 – 1740 4. máj 1690 1690 – 1700 Karol II.

Bourbonovci (1700 – 1808)Upraviť

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Mária Lujza Savojská Savojskí 1688 – 1714 2. november 1701 1701 – 1714 Filip V.
  Alžbeta Farnese 1692 – 1766 24. december 1714 1714 – 1724 Filip V.
  Lujza Alžbeta Orléanská Orléanskí 1709 – 1742 20. január 1722 1724 – 1724 Ľudovít I.
  Alžbeta Farnese 1692 – 1766 24. december 1714 1724 – 1746 Filip V.
  Barbora Portugalská Braganz 1711 – 1758 1729 1746 – 1758 Ferdinand VI.
  Mária Amália Saská Wettinovci 1724 – 1760 19. júna 1738 1759 – 1760 Karol III.
  Mária Lujza Bourbon-Parmská Bourbonovci 1751 – 1819 4. septembra 1765 1788 – 1808 Karol IV.

Bonapartové (1808 – 1813)Upraviť

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Mária Júlia Claryová 1771 – 1845 1794 1808 – 1813 Jozef I.

Bourbonovci (1813 – 1870)Upraviť

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Mária Izabela Portugalská Braganz 1797 – 1818 1816 1816 – 1818 Ferdinand VII.
  Maria Jozefa Saská Wettinovci 1803 – 1829 20. október 1819 1819 – 1829 Ferdinand VII.
  Mária Kristína Neapolsko-Sicílska Bourbonovci 1806 – 1878 11. december 1829 1829 – 1833
1833 – 1840 regentka
Ferdinand VII.
  Izabela II. Bourbonovci 1830 – 1868 10. október 1846 1833 – 1868 vládnuca kráľovná, manžel František Asis Bourbonský

Savojskí (1870 – 1873)Upraviť

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Mária Viktória al Pozzo della Cisterna 1847 – 1876 1863 1870 – 1873 Amadeus I.

Bourbonovci (1875 – 1931) a od roku 1975Upraviť

Portrét Meno Dynastia Narodenie – úmrtie Sobáš Kráľovnou od – do Manžel
  Marie de las Mercedes de Orleans Orléanskí 1860 – 1878 1878 1878 – 1878 Alfonz XII.
  Mária Kristína Habsbursko-lotrinská Habsbursko-lotrinská dynastia 1858 – 1929 1879 1879 – 1885
1885 – 1902 regentka
Alfonz XII.
  Viktória z Battenbergu Battenbergovci 1887 – 1969 1906 1931 – 1941 Alfonz XIII.
  Sofia Grécka Oldenburgovci * 1938 1962 1975 – súčasnosť Juan Carlos I.

Pozri ajUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam španělských královen na českej Wikipédii.