Otvoriť hlavné menu

Zoznam manželiek a manželov sicílskych panovníkov

zoznamový článok projektov Wikimedia
Sicílske kráľovstvo

Zoznam manželiek a manželov sicílskych panovníkov obsahuje mená žien, ktoré sa po sobáši s neapolským panovníkom stali kráľovnami. Nikdy však samostatne nevládli. Počas obdobia existencie Sicílskeho kráľovstva existoval iba jediný kráľovský manžel, a to Martin I. Sicílsky, manžel Márie Sicílskej, ktorá bola vládnucou kráľovnou. Až po smrti svojej manželky sa stal kráľom.

História Neapolského kráľovstva je úzko spojená s dejinami Sicílskeho kráľovstva. Do roku 1282 existovalo tzv. Kráľovstvo oboch Sicílií. Prvým kráľom Kráľovstva oboch Sicílií sa stal v roku 1130 Roger II. V roku 1282 sa pre veľké nepokoje v krajine za vlády Karola I. z Anjou kráľovstvo rozpadlo na dve časti. Sicílsky trón získal aragónsky kráľ Peter III. a Karolovi pripadlo Neapolské kráľovstvo. Kráľovstvo oboch Sicílií sa ešte obnovilo v rokoch 1816 – 1861 za vlády Ferdinanda I., ktorý v Neapolskom kráľovstve vládol ako Ferdinand IV. a v sicílskom ako Ferdinand III..

Sicílske grófstvoUpraviť

Hautevilleská dynastiaUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Judita Évreuxská Dynastia Évreux 1050 – 1076 1061 január 1072 – 1076 Roger I.
  Eremburga Mortainská ? – 1087 1077 1077 – 1087
  Adelaida del Vastoová Dynastia Aleramici-Vasto 1075 – 16. apríl 1118 1089 1089 – 22. jún 1101
  Elvíra Kastílska Jiménezska dynastia 1100 – 8. február 1135 1117 28. september 1105 – 27. september 1130 Roger II.
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Sicílske kráľovstvoUpraviť

Hautevilleská dynastiaUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Elvíra Kastílska Jiménezska dynastia 1100 – 8. február 1135 1117 27. september 1130 – 1135 Roger II.
  Sibyla Burgundská Kapetovci 1126 – 1150 1149 1149 – 1150
  Beatrix z Rethelu Rethelská dynastia asi 1130 – 1185 1151 1151 – 1154
  Margaréta Navarrská Jimenézska dynastia 1128 – 1182 1150 1154 – 1166 Viliam I.
  Jana Anglická Anjuovci 1165 – 1199 13. február 1177 1177 – 1189 Viliam II.
  Sibyla z Acerra Dynastia Medania 1153 – 1205 asi 1174 1189 – 1194 Tankred I.
  Irena Byzantská Angelovci asi 1177/1181 – 1208 1193 1193 – 1193 [1] Roger III.
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Hohenstaufenská dynastiaUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Konstancia Sicílská 1154 – 1198 1186 1194 – 1198 Henrich I.
(cisár Henrich VI.)
  Konstancia Aragónska Dynastia Barcelona 1179 – 1222 1210 1210 – 1222 Fridrich I.
(cisár Fridrich II.)
  Jolanda Jeruzalemská Dynastia Brienne 1212 – 1228 1225 1225 – 1228
  Blanka Lanciová asi 1200 – 1233 asi 1233 [2] 1233 – 1233
  Izabela Anglická Plantagenetovci 1214 – 1241 1235 1235 – 1241
  Alžbeta Bavorská Wittelsbachovci asi 1227 – 1273 1246 1250 – 1254 Konrád IV.
  Helena Angelina Doukainaská Dynastia Doukas asi 1242 – 1271 1257 1258 – 1266 Manfréd
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Dynastia Kapetovcov – vetva AnjouovciUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Beatrix Provensalská Dynastia Barcelona 1234 – 1267 1246 1266 – 1267 Karol I.
  Margaréta Burgundská Burgundská dynastia 1250 – 1308 1268 1268 – 1282
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Dynastia Barcelona (Vládcovia Aragónska)Upraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Konstancia Sicílska Hohenstaufovci 1249 – 1302 13. jún 1262 1282 – 1285 Peter I.
  Izabela Kastílska Anscaridovci 1283 – 1328 1. december 1291 1291 – 1295 Jakub II.
  Blanka z Anjou Kapetovsko-anjouovská dynastia 1280 – 1310 29. október 1295 1295 – 1296
  Mária Lusignanská Lusignanovci 1273 – september 1322 27. november 1315 27. november 1315 – september 1322
  Elisenda Montcadaská Dynastia Montcada 1273 – 19. jún 1364 25. december 1322 25. december 1322 – 25. jún 1337
  Eleonóra z Anjou Kapetovsko-anjouovská dynastia 1289 – 1341 17. máj 1302 1302 – 1337 Fridrich II.
  Alžbeta Korutanská Gorizialsko-tirolská 1298 – po 1347 23. apríl 1322 1337 – 1342 Peter II.
  Konstanza Aragónska Dynastia Barcelona 1343 – 1363 11. apríl 1361 1361 – 1363 Fridrich III.
  Antónia z Balzi Dynastia Baux asi 1355 – 1374 17. január 1372 1372 – 1374
  Martin I. Mladý Dynastia Barcelona 1343 – 25. júl 1409 1384 1384 – 25. máj 1401 Mária Sicílska
  Blanka Navarrská Dynastia Evreux 1385 – 1441 21. máj 1402 1402 – 1409 Martin I. Mladý
  Margaréta Aragónsko-pradeská Dynastia Barcelona 1395 – 1422 17. september 1409 1409 – 1410 Martin II. Súcitný
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Trastamárska dynastiaUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Eleonóra Alburquerqueová Anscaridovci 1374 – 1435 1394 1412 – 1416 Ferdinand I. Spravodlivý
  Mária Kastílska Trastamárska dynastia 1401 – 1458 12. október 1415 1416 – 1458 Alfonz V.
  Blanka I. Navarrská Évreuxovci 6. júl 1387 – 1. apríl 1441 6. november 1419 8. september 14251. apríl 1441 Ján II.
  Jana Enríquezová Enríquezska dynastia 1425 – 1468 1447 1458 – 1468
  Izabela I. Kastílska Trastamárska dynastia 1451 – 1504 19. október 1469 1469 – 1504 Ferdinand II.
  Germaine z Foixu Foixovci 1488 – 1538 1505 1505 – 1516
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Habsburská dynastiaUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Izabela Portugalská Avizovci 1503 – 1539 10. marec 1526 1526 – 1539 Karol II.
(cisár Karol V.)
  Mária I. Tudorovci 1516 – 1558 25. júl 1554 1556 – 1558
  Alžbeta Valois Dynastia Valois-Angoulême 1545 – 1568 1559 1559 – 1568
  Anna Habsburská Habsburgovci 1549 – 1580 4. máj 1570 1570 – 1580
  Margaréta Habsburská Habsburgovci 1584 – 1611 18. apríl 1599 1598 – 1611 Filip II.
(V Španielsku ako Filip III.)
  Izabela Bourbonská Bourbonovci 1602 – 1644 25. november 1615 1621 – 1644 Filip III.
(V Španielsku ako Filip IV.)
  Mária Anna Habsburská Habsburgovci 1634 – 1696 8. november 1649 1649 – 1665
  Mária Lujza Orleánska Orleánska dynastia 1662 – 1689 19. november 1679 1679 – 1689 Karol V.
(V Španielsku ako Karol II.)
  Mária Anna Falcká Wittelsbachovci 1667 – 1740 4. máj 1690 1690 – 1700
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Dynastia BourbonovcovUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Mária Lujza Savojská Savojskí 1688 – 1714 2. november 1701 1700 – 1713 Filip IV.

Savojská dynastiaUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Mária Anna Orleánska Orleánska dynastia 1669 – 1728 10. apríl 1684 1713 – 1720 Viktor Amadeus II.
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Habsburská dynastiaUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Alžbeta Kristína Brunšvicko-wolfenbüttelská Welfovci 1691 – 1750 1. august 1708 1713 – 1734 Karol VI. Habsburský
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
 – do
Manžel

Dynastia BourbonovcovUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Mária Amália Saská Wettinovci 1724 – 1760 1738 1738 – 1759 Karol VII.
  Mária Karolína Rakúska Habsbursko-lotrinská dynastia 1752 – 1814 12. máj 1768 1768 – 1806 Ferdinand IV.
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

PoznámkyUpraviť

  1. Kráľ Tankred I. dal svojho syna Rogera III. v roku 1193 korunovať, no ten krátko na to zomrel.
  2. Blanka Lanciová bola milenkou cisára Fridricha II. a údajne sa stala jeho manželkou na smrteľnej posteli.

Pozri ajUpraviť

ZdrojUpraviť