Zoznam manželiek a manželov sicílskych panovníkov

zoznamový článok projektov Wikimedia

Zoznam manželiek a manželov sicílskych panovníkov obsahuje mená žien, ktoré sa po sobáši s neapolským panovníkom stali kráľovnami. Nikdy však samostatne nevládli. Počas obdobia existencie Sicílskeho kráľovstva existoval iba jediný kráľovský manžel, a to Martin I. Sicílsky, manžel Márie Sicílskej, ktorá bola vládnucou kráľovnou. Až po smrti svojej manželky sa stal kráľom.

Sicílske kráľovstvo

História Neapolského kráľovstva je úzko spojená s dejinami Sicílskeho kráľovstva. Do roku 1282 existovalo tzv. Kráľovstvo oboch Sicílií. Prvým kráľom Kráľovstva oboch Sicílií sa stal v roku 1130 Roger II. V roku 1282 sa pre veľké nepokoje v krajine za vlády Karola I. z Anjou kráľovstvo rozpadlo na dve časti. Sicílsky trón získal aragónsky kráľ Peter III. a Karolovi pripadlo Neapolské kráľovstvo. Kráľovstvo oboch Sicílií sa ešte obnovilo v rokoch 1816 – 1861 za vlády Ferdinanda I., ktorý v Neapolskom kráľovstve vládol ako Ferdinand IV. a v sicílskom ako Ferdinand III..

Sicílske grófstvoUpraviť

Hautevilleská dynastiaUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Judita Évreuxská Dynastia Évreux 1050 – 1076 1061 január 1072 – 1076 Roger I.
  Eremburga Mortainská ? – 1087 1077 10771087
  Adelaida del Vastoová Dynastia Aleramici-Vasto 107516. apríl 1118 1089 108922. jún 1101
  Elvíra Kastílska Jiménezska dynastia 11008. február 1135 1117 28. september 110527. september 1130 Roger II.
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Sicílske kráľovstvoUpraviť

Hautevilleská dynastiaUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Elvíra Kastílska Jiménezska dynastia 11008. február 1135 1117 27. september 11301135 Roger II.
  Sibyla Burgundská Kapetovci 11261150 1149 11491150
  Beatrix z Rethelu Rethelská dynastia asi 11301185 1151 11511154
  Margaréta Navarrská Jimenézska dynastia 11281182 1150 11541166 Viliam I.
  Jana Anglická Anjuovci 11651199 13. február 1177 11771189 Viliam II.
  Sibyla z Acerra Dynastia Medania 11531205 asi 1174 11891194 Tankred I.
  Irena Byzantská Angelovci asi 1177/11811208 1193 11931193 [1] Roger III.
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Hohenstaufenská dynastiaUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Konstancia Sicílská 11541198 1186 11941198 Henrich I.
(cisár Henrich VI.)
  Konstancia Aragónska Dynastia Barcelona 11791222 1210 12101222 Fridrich I.
(cisár Fridrich II.)
  Jolanda Jeruzalemská Dynastia Brienne 12121228 1225 12251228
  Blanka Lanciová asi 12001233 asi 1233 [2] 12331233
  Izabela Anglická Plantagenetovci 12141241 1235 12351241
  Alžbeta Bavorská Wittelsbachovci asi 12271273 1246 12501254 Konrád IV.
  Helena Angelina Doukainaská Dynastia Doukas asi 12421271 1257 12581266 Manfréd
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Dynastia Kapetovcov – vetva AnjouovciUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Beatrix Provensalská Dynastia Barcelona 12341267 1246 12661267 Karol I.
  Margaréta Burgundská Burgundská dynastia 12501308 1268 12681282
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Dynastia Barcelona (Vládcovia Aragónska)Upraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Konstancia Sicílska Hohenstaufovci 12491302 13. jún 1262 12821285 Peter I.
  Izabela Kastílska Anscaridovci 12831328 1. december 1291 12911295 Jakub II.
  Blanka z Anjou Kapetovsko-anjouovská dynastia 12801310 29. október 1295 12951296
  Mária Lusignanská Lusignanovci 1273 – september 1322 27. november 1315 27. november 1315 – september 1322
  Elisenda Montcadaská Dynastia Montcada 127319. jún 1364 25. december 1322 25. december 132225. jún 1337
  Eleonóra z Anjou Kapetovsko-anjouovská dynastia 12891341 17. máj 1302 13021337 Fridrich II.
  Alžbeta Korutanská Gorizialsko-tirolská 1298 – po 1347 23. apríl 1322 13371342 Peter II.
  Konstanza Aragónska Dynastia Barcelona 13431363 11. apríl 1361 13611363 Fridrich III.
  Antónia z Balzi Dynastia Baux asi 13551374 17. január 1372 13721374
  Martin I. Mladý Dynastia Barcelona 134325. júl 1409 1384 138425. máj 1401 Mária Sicílska
  Blanka Navarrská Dynastia Evreux 13851441 21. máj 1402 14021409 Martin I. Mladý
  Margaréta Aragónsko-pradeská Dynastia Barcelona 13951422 17. september 1409 14091410 Martin II. Súcitný
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Trastamárska dynastiaUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Eleonóra Alburquerqueová Anscaridovci 13741435 1394 14121416 Ferdinand I. Spravodlivý
  Mária Kastílska Trastamárska dynastia 14011458 12. október 1415 14161458 Alfonz V.
  Blanka I. Navarrská Évreuxovci 6. júl 13871. apríl 1441 6. november 1419 8. september 14251. apríl 1441 Ján II.
  Jana Enríquezová Enríquezska dynastia 14251468 1447 14581468
  Izabela I. Kastílska Trastamárska dynastia 14511504 19. október 1469 14691504 Ferdinand II.
  Germaine z Foixu Foixovci 14881538 1505 15051516
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Habsburská dynastiaUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Izabela Portugalská Avizovci 15031539 10. marec 1526 15261539 Karol II.
(cisár Karol V.)
  Mária I. Tudorovci 15161558 25. júl 1554 15561558 Filip I.
(V Španielsku ako Filip II.)
  Alžbeta Valois Dynastia Valois-Angoulême 15451568 1559 15591568
  Anna Habsburská Habsburgovci 15491580 4. máj 1570 15701580
  Margaréta Habsburská Habsburgovci 15841611 18. apríl 1599 15981611 Filip II.
(V Španielsku ako Filip III.)
  Izabela Bourbonská Bourbonovci 16021644 25. november 1615 16211644 Filip III.
(V Španielsku ako Filip IV.)
  Mária Anna Habsburská Habsburgovci 16341696 8. november 1649 16491665
  Mária Lujza Orleánska Orleánska dynastia 16621689 19. november 1679 16791689 Karol V.
(V Španielsku ako Karol II.)
  Mária Anna Falcká Wittelsbachovci 16671740 4. máj 1690 16901700
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Dynastia BourbonovcovUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Mária Lujza Savojská Savojskí 16881714 2. november 1701 17001713 Filip IV.

Savojská dynastiaUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Mária Anna Orleánska Orleánska dynastia 1669 – 1728 10. apríl 1684 1713 – 1720 Viktor Amadeus II.
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

Habsburská dynastiaUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Alžbeta Kristína Brunšvicko-wolfenbüttelská Welfovci 1691 – 1750 1. august 1708 1713 – 1734 Karol VI. Habsburský
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
 – do
Manžel

Dynastia BourbonovcovUpraviť

Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel
  Mária Amália Saská Wettinovci 1724 – 1760 1738 1738 – 1759 Karol VII.
  Mária Karolína Rakúska Habsbursko-lotrinská dynastia 1752 – 1814 12. máj 1768 1768 – 1806 Ferdinand IV.
Portrét Meno Dynastia Roky života Dátum svadby Kráľovnou bola
od – do
Manžel

PoznámkyUpraviť

  1. Kráľ Tankred I. dal svojho syna Rogera III. v roku 1193 korunovať, no ten krátko na to zomrel.
  2. Blanka Lanciová bola milenkou cisára Fridricha II. a údajne sa stala jeho manželkou na smrteľnej posteli.

Pozri ajUpraviť

ZdrojUpraviť