Zoznam staníc parížskeho metra

zoznamový článok projektov Wikimedia

Nasledujúci zoznam zahŕňa všetky stanice parížskeho metra, zoradené podľa liniek.

Stanice Parížskeho metra
Parížska verejná doprava
Linky metra
1 7bis
2 8
3 9
3bis 10
4 11
5 12
6 13
7 14
CDGVAL Orlyval
Plánované
15 17
16 18
Linky RER
A D
B E
C
Predmestská železnica (Transilien)
H N
J P
K R
L U
Autobusy
20 72
21 73
22 74
24 75
25 76
26 77
27 80
28 82
29 83
30 84
31 85
32 86
35 87
38 88
39 89
40 91
42 92
43 93
45 94
46 95
47 96
48 PC
52 138
54 140
56 163
57 173
58 174
59 201
60 215
61 237
62 274
63 325
64 340
66 341
67 350
68 Les Traverses
69 OrlyBus
70 RoissyBus
71
Nočné
N11 N61
N12 N62
N13 N63
N14 N66
N15 N71
N16 N122
N21 N130
N22 N131
N23 N132
N24 N133
N31 N134
N32 N135
N33 N140
N34 N141
N35 N142
N41 N143
N42 N144
N43 N145
N44 N150
N45 N151
N51 N152
N52 N153
N53 N154
Električky
1 5
2 6
3a 7
3b 8
4 11
Plánované
9 12
10 13

Linka 1Upraviť

Bližšie informácie v hlavnom článku: Linka 1 (parížske metro)
Stanica Spojenia Poznámky
La Défense - Grande Arche RER A
Električka T2
Transilien Saint-Lazare
pod Grande Arche v La Défense
Esplanade de la Défense v La Défense
Pont de Neuilly
Les Sablons
Porte Maillot RER C
Argentine pomenované po Argentíne; starší názov bol Obligado, pomenované po bitke Vuelta de Obligado
Charles de Gaulle - Étoile Linky 2 a 6
RER A
na Place Charles de Gaulle / Place de l'Étoile
George V na priesečníku Champs-Élysées a Rue George V
Franklin D. Roosevelt Linka 9 na Rond Points des Champs Élysées, prienik Champs-Élysées a Rue Franklin D. Roosevelt
Champs-Élysées - Clemenceau Linka 13 na Place Clemenceau v Champs-Élysées
Concorde Linky 8 a 12 pri Place de la Concorde
Tuileries v Záhradách Tuileries
Palais Royal - Musée du Louvre Linka 7 pri Palais Royal a hlavnom vchode do Louvre
Do 90. rokov sa stanica volala iba Palais Royal; bola premenovaná, keď bol postavený nový úsek do podzemných častí múzea Louvre.
Louvre - Rivoli na uliciach Rue du Louvre a Rue de Rivoli, pomenovaná po bitke pri Rivoli.
Châtelet Linky 4, 7, 11 a 14
RER A, B a D
pri námestí Place du Châtelet
Hôtel de Ville Linka 11 pri Hôtel de Ville
Saint-Paul v okolí štvrte Marais
Bastille Linky 5 and 8 na Place de la Bastille blízko niekdajšieho miesta väznice Bastille
Gare de Lyon Linka 14
RER A a D
Transilien Lyon
Gare de Lyon (národné železnice)
vlaková stanica ide hlavným smerom z mesta Lyon
Reuilly — Diderot Linka 8 pomenovaná po Denisovi Diderotovi
Nation Linky 2, 6 a 9
RER A
Porte de Vincennes na hranici medzi Parížom a Vincennes
Saint-Mandé umiestnené v magistráte obce Saint-Mandé
Bérault
Château de Vincennes blízko rovnomenného zámku

Linka 2Upraviť

Bližšie informácie v hlavnom článku: Linka 2 (parížske metro)
Stanica Spojenia Poznámky
Porte Dauphine
Victor Hugo pomenované po Victorovi Hugovi
Charles de Gaulle - Étoile Linky 1 a 6
RER A
pomenované po Charlesovi de Gaulleovi a Place de l'Étoile
Ternes
Courcelles
Monceau
Villiers Linka 3
Rome pomenované po Ríme (fr.: Rome)
Place de Clichy Linka 13
Blanche
Pigalle Linka 12 pomenované po Jeanovi-Baptistovi Pigalleovi
Anvers francúzsky názov pre Antverpy
Barbès - Rochechouart Linka 4 pomenované po Armandovi Barbèsovi a opátke Marguerite de Rochechouart
La Chapelle RER B, D a E
Transilien Nord
Gare du Nord (národné železnice)
Stalingrad Linky 5 a 7 pomenované po Bitke o Stalingrad
Jaurès Linky 5 a 7bis pomenované po Jeanovi Jaurèm od 1914
bývalý názov bol Allemagne, čo je francúzsky názov pre Nemecko
Colonel Fabien
Belleville Linka 11
Couronnes
Ménilmontant
Père Lachaise Linka 3 blízko Cintorína Père Lachaise
Philippe Auguste pomenované po Filipovi II.)
Alexandre Dumas pomenované po Alexandrovi Dumasovi st.
Avron
Nation Linky 1, 6 a 9
RER A

Linka 3Upraviť

Bližšie informácie v hlavnom článku: Linka 3 (parížske metro)
Stanica Spojenia Poznámky
Pont de Levallois - Bécon
Anatole France
Louise Michel pomenované po Louisovi Michelovi (pred rokom 1946 sa táto stanica volala Vallier)
Porte de Champerret
Pereire RER C
Wagram pomenované po Bitke pri Wagrame
Malesherbes pomenované po Guillaumovi-Chrétienovi de Lamoignonovi de Malesherbesovi
Villiers Linka 2
Europe pomenované po Európe (fr.: Europe)
Saint-Lazare Linky 9, 12, 13 a 14
RER E
Transilien Saint-Lazare
Gare Saint-Lazare (národné železnice)
Havre - Caumartin Linka 9
RER A
Opéra Linky 7 a 8
RER A
Quatre-Septembre 4. september 1870 - zvrhnutie vládcu Napoleona III., deklarácia Tretej republiky
Bourse
Sentier
Réaumur - Sébastopol Linka 4 pomenované po Reném-Antoinovi Ferchaultovi de Réamurovi a sídle Sevastopoľ)
Arts et Métiers Linka 11
Temple
République Linky 5, 8, 9 a 11
Parmentier pomenované po Antoinovi-Augustinovi Parmentierovi
Rue Saint-Maur
Père Lachaise Linka 2 blízko Cintorína Père Lachaise
Gambetta Linka 3bis pomenované po Léonovi Gambettovi
Porte de Bagnolet
Gallieni pomenované po Josephovi Gallienovi