Allan Mikušek

Allan Mikušek (* 30. október 1967, Trnava) je slovenský country spevák, hudobný skladateľ, textár, gitarista a producent.

Allan Mikušek
Základné informácie
Narodenie 30. október 1967 (53 rokov)
Trnava, Slovensko
Pôsobenie spevák, gitarista, skladateľ, textár, producent
Žáner country, folk, rock, blues,
Hrá na nástroje gitara
Vydavateľstvá Monti Records, Relax Music, Sony Music Bonton,
Súvisiace
články
Natália Mikušková, Peter Mikušek
Webstránka allanmikusek.com

Zo životaUpraviť

Začínal v skupine Podkova,[1] kam nastúpil v auguste 1988. V roku 1993 odišiel zo skupiny a venoval sa sólovej kariére. V auguste 2008 vytvoril spoločný projekt so skupinou GrassCountry, s ktorou vystupoval napr. vo Francúzsku, Švajčiarsku, Maďarsku, Poľsku, Nemecku, Česku.[2] Vyšlo im CD Allan Mikušek and Grasscountry. V tejto skupine spievala aj jeho dcéra, ktorá po skončení projektu zostala v skupine na poste speváčky.[3] Okrem toho, že vystupuje samostatne, hrá aj s kapelou AM Band.[4]

RodinaUpraviť

Dcéra Natália Mikušková (* 1989) je speváčka. V roku 1994, keď mala päť rokov, na albume Stále hrám... nahrala s otcom pieseň Deduško Sen. Spevácky účinkovala na koncertoch spolu s otcom. V roku 2008 začala spievať ako hosť v skupine Allan Mikušek and GrassCountry, neskôr bola hlavnou speváčkou.[5] Syn Peter Mikušek (* 1991) je bubeník. Hral v skupinách The Downhill, Metropolis, MindStorm, Beans & Bullets, Status Euphoria, spolupracoval s Allanom Mikušekom, Zuzanou Smatanovou, Ivanom Mihokom, Hell's Gang.[6]. V skupine The Downhill hral medzi rokmi 2009 a 2012.[7]

Známe hityUpraviť

  • „Hviezda na tričku“
  • „Modré nebo“ (+ František Nedvěd)
  • „Len chcieť/Vždyť víš“ (+ Michal Tučný)
  • „Krídla“
  • „Kráska s mobilom“
  • „Stádo“

DiskografiaUpraviť

  • 1992 Allan – Monti Records, CD singel – (na albume sú tri piesne[8])
  • 1992 Allan – Monti Records, LP, MC, CD EAN 8588001 251406 (reedícia na CD v roku 2007)
  • 1994 Stále hrám... – Relax Music, CD (reedícia 1997 Sony Music 487499 2)
  • 1998 Hviezda na tričku – Sony Music Bonton COL 491300 2, EAN 5099749 130029, CD
  • 2000 Krídla – Sony Music Bonton COL 495356 2, EAN 5099749 535626, CD
  • 2001 Šesť strún – Sony Music Bonton, CD EPC 501836 2, EAN 5099750 183625
  • 2003 To najlepšie naživo – Sony Music Bonton, CD EPC 513454 2, EAN 5099751 345428
  • 2008 Allan Mikušek and GrassCountry - Diskus SK 2108 d0789, CD [9]
  • 2015 Košeľa – singel, CD [10]

KompilácieUpraviť

  • spev alebo gitara alebo produkcia
  • 1990 Keď vchádza ráno – (country výber) – Opus
  • 1994 Šťastné staré slunce – Michal Tučný – Elton Music, CD
  • 1995 Adios, Last Cowboy – Rattlesnake Annie – Sony, CD
  • 2005 Michal Tučný & přátelé – Supraphon SU5628 – 2, EAN 0099925 562823, CD – 21. Michal Tučný a Allan Mikušek – „Len chcieť/Vždyť víš“
  • 1995 Kovbojská svadba – Hana Horecká – Tommü Records, CD – „Co nám brání“ – Hana Horecká a Allan Mikušek
  • 1996 Fanny – Denisa Marková – Sony, CD – 04. „Při hvězdách“ – Denisa Marková a Allan Mikušek + autor hudby: 03. „Tajemný hrad“, 04. „Při hvězdách“ (autor hudby aj textu), 06. „Píseň podzimní“, 08. „Zamilovaná“, 09. „Vítr v zádech“, 10. „Pane můj“, 11. „Odešla láska“, 12. „Hotel“, 13. „Pár tónů“, 14. „Fanny“,
  • 1997 Country dálnice II – Venkow Records, CD
  • 1997 Spovedaj ma zo spomienok – Vašo Patejdl – Polygram, CD
  • 1997 Zmier sa s tým – Martina Habová – Monti Records, CD
  • 1998 Domáce Vianoce – Bonton Muisc – 04. „Biely sen“
  • 1998 Ty a Ja – Martina Habová – Monti Records, CD
  • 2003 Je tu nádej – Country team – CD
  • 2006 ME & MY Music – Barbara – Monti Records, CD
  • 2006 Richard Rikon uvádza – Monti Records, CD – 07. „Poznám ťa málo“, spev + akustická gitara

VideoklipyUpraviť

  • Big Star Of Moon, výroba: Monti Records
  • 2015 Košeľa[11]
  • 2015 Ježiško je v každom z nás, duet s Beátou Dubasovou, výroba: Roman Klistinec
  • 2016 Viem, že..., kamera, strih: Peoproduction

ReferencieUpraviť

  1. Podkova trnavská country skupina
  2. GrassCountry nově s Allanem Mikuškem - BlueGrass.cz
  3. Country nie je len to, čo sa hrá pri táborákoch - trnavskyhlas.sk
  4. Allan Mikušek: privezieme vám príjemnú akustickú country - casopisfolk.wz.cz
  5. Dobrofest.sk - Natália Mikušková
  6. Peter Mikušek - slovakdrummer.sk
  7. The Downhill - bandzone.cz
  8. http://www.montirecords.sk/allan_mikusek.html
  9. http://www.grasscountry.net/diskografia.php
  10. Rozhovor s Allanom Mikušekom o jeho novom singli, návrate na scénu, ale aj o tom, či musí žena vedieť variť segedín
  11. Allan Mikušek predstavil nový videoklip

Externé odkazyUpraviť