PhDr. Václav Sukdol senior (* 2. august 1882, Úsilné – † 2. apríl 1951, Písek) bol stredoškolský profesor a amatérsky entomológ, hlavne koleopterológ.

Václav Sukdol
český entomológ a koleopterológ
Narodenie2. august 1882
Úsilné, Česko
Úmrtie22. apríl 1951 (68 rokov)
Písek, Česko

Životopis upraviť

Po skončení štúdií pôsobil v juhočeskom Písku na štátnej reálke Adolfa Heyduka. Dňa 30. apríla roku 1939 odišiel do dôchodku. Za jeho dlhoročné a veľmi úspešné pôsobenie v školskej službe mu bolo udelené vtedajším ministrom školstva zvláštne uznanie. Zomrel 2. apríla v roku 1951 v Písku.

V entomológii sa zaoberal štúdiom a zberom chrobákov (Coleoptera). Svoje zbery hmyzu prevádzal hlavne v južných Čechách, predovšetkých v okolí Písku a na Šumave v okolí Lenory. Zberateľské cesty podnikal i na Slovensko, kde tieto svoje údaje zistených vzácnejších a významných druhov chrobákov poskytol k publikovaniu prof. Janovi Roubalovi do jeho "Katalogu Coleopter (brouků) Slovenska a Podkarpatska".

Zdroje upraviť

  • Koleška, Z.: 1993, Seznam biografii čs. entomologů. 14. [Seidl, W. - Szentivanyi, M.]. In: Klapalekiana, Supplementum, 29: p. 553.
  • Groll, E. K. [ed.]: 2006, Entomologen der Welt (Biografien, Sammlungsverbleib). Datenbank, DEI Eberswalde im ZALF e. V.: „Sukdol, Václav sen.“: (internet).