Zoznam Raffaelových diel

zoznamový článok projektov Wikimedia

Zoznam Raffaelových diel je súborom výtvarných prác renesančného umelca Raffaela Santiho namaľovaných v rozpätí rokov 1500 – 1520. Napriek krátkemu obdobiu ide o rozsah prác pozoruhodný svojím množstvom i umeleckou kvalitou.

Autopotrét, 1506, olej na dreve, Galleria degli Uffizi, Florencia

Prvé diela namaľoval ako osemnásťročný, posledné na samom sklonku života v roku 1520. Zomrel ako 37-ročný a zanechal po sebe dielo, ktoré je právom považované za jeden z vrcholných umeleckých prejavov talianskej renesancie.

Z umelecko-kompozičného hľadiska možno Raffaelove obrazy rozdeliť na tri veľké skupiny. Prvé dve, monumentálne veľkoplošné fresky vytvorené pre objednávateľa, pápeža Júliusa II. pre Apoštolský palác vo Vatikáne, a obrazy s náboženskou tematikou s námetmi svätej rodiny, Panny Márie a svätíc, tvoria dominantnú časť Raffaelovej tvorby. Rozsahom síce menšia, no kvalitou porovnateľná, je tretia skupina diel – portrétne maľby.

Okrem toho možno Raffaelovo dielo rozdeliť podľa miesta vzniku prác na rané obdobie, obdobie pôsobenia v Urbine, vo Florencii a v Ríme.

Náhľad Názov Vytvorené Technika Galéria
Raná tvorba
Rafael - Bandeira processional 2.jpg
Zrodenie Evy z Adama okolo 1500 olej na plátne Pinacoteca Comunale, Città di Castello
Rafael - S. Sebastião.jpg
Svätý Šebestián 1501 – 1502 olej na dreve Accademia Carrara, Bergamo
Raffaello Angelo 2 (frammento pala Baronci).jpg
Anjel (fragment z Oltára Baronci) 1500 – 1501 olej na dreve Musée du Louvre, Paríž
Raffaello Angelo 1 (frammento pala Baronci).jpg
Anjel (fragment z Oltára Baronci) 1500 – 1501 olej na dreve Pinacoteca Tosio Martinengo, Brescia
Raffaello Maria, Kind und Hieronymus und Franziskus.jpg
Madona s Dieťaťom a svätými okolo 1502 olej na dreve Berlínske štátne múzeá, Berlín
Raffael - Madonna Solly.jpg
Madona Solly okolo 1502 olej na dreve Berlínske štátne múzeá, Berlín
Crocifissione gavari.jpg
Ukrižovaný 1502 – 1503 olej na dreve Národná galéria, Londýn
PalaOddiRaffaello.jpg
Korunovanie Panny Márie (oltárny obraz Oltára Oddiovcov) 1502 – 1504 olej na plátne Vatikánske múzeá, Vatikán
Raphael - The Annunciation (Oddi altar).jpg
Zvestovanie (predela z Oltára Oddiovcov) 1502 – 1504 olej na plátne Vatikánske múzeá, Vatikán
The Adoration of the Magi - Rafael.jpg
Klaňanie troch kráľov (predela z Oltára Oddiovcov) 1502 – 1504 olej na plátne Vatikánske múzeá, Vatikán
Raphael Presentation in the Temple.jpg
Predstavenie v chráme (predela z Oltára Oddiovcov) 1502 – 1504 olej na plátne Vatikánske múzeá, Vatikán
Raphaelportraityoungman.jpg
Portrét mladého muža okolo 1502 olej na dreve Galleria Borghese, Rím
Raffaello - ElisabettaGonzaga.jpg
Portrét Eleonóry Gonzaga okolo 1503 olej na dreve Galleria degli Uffizi, Florencia
Raffael - Madonna Diotalevi.jpg
Madona Diotalevi okolo 1503 olej na dreve Berlínske štátne múzeá, Berlín
Raphael Madonna and Child with Book.jpg
Madona a Dieťa s knihou okolo 1503 olej na plátne Norton Simon Museum of Art, Pasadena
Madonna and Child Enthroned with Saints.jpg
Tróniaca Madona a Dieťa so svätcami 1504 – 1505 olej a zlato na dreve Metropolitan Museum of Art, New York
Raffael 047.jpg
Portrét Pietra Bemba okolo 1504 olej na dreve Múzeum výtvarných umení, Budapešť
Raphael Marriage of the Virgin.jpg
Zasľúbenie Panny Márie 1504 olej na dreve Pinacoteca di Brera, Miláno
Florencia 1505 – 1506 a 1507 – 1508
Three Graces.jpg
Tri Grácie 1504 – 1505 olej na dreve Musée Condé, Chantilly
Raffaello Il sogno del cavaliere.jpg
Rytierov sen okolo 1504 olej na dreve Národná galéria, Londýn
Raphael Madonna dell Granduca.jpg
Madona Granduca 1504 olej na dreve Palazzo Pitti, Florencia
Raffaello Madonna Connestabile.jpg
Madona Conestabile okolo 1504 olej na plátne (prenesené z dreva) Ermitáž, Sankt Peterburg
Raffaello Madonna Cowper.jpg
Madona a Dieťa (Malá Cowperova Madona) 1504 – 1505 olej na dreve Národná galéria umenia, Washington
Raphael - Saint George and the Dragon - Google Art Project.jpg
Svätý Juraj a drak 1505 – 1506 olej na dreve Národná galéria umenia, Washington
St Michael Raphael.jpg
Svätý Michal a drak 1503 – 1505 olej na dreve Musée du Louvre, Paríž
Raphael - Saint George Fighting the Dragon.jpg
Svätý Juraj zápasí s drakom 1503 – 1505 olej na dreve Musée du Louvre, Paríž
Young Man Apple.jpg
Portrét mladého muža s jablkom 1505 olej na dreve Galleria degli Uffizi, Florencia
Madona Terranova.jpg
Madona Terranuova okolo 1505 olej na dreve Berlínske štátne múzeá, Berlín
Raphael-LaDonnaGravida(1505-1506).jpg
La Donna Gravida 1505 – 1506 olej na dreve Palazzo Pitti, Florencia
Lady with unicorn by Rafael Santi.jpg
Dáma s jednorožcom okolo 1505 olej na dreve Galleria Borghese, Rím
CristoRaffaello.jpg
Žehnajúci Kristus 1505 – 1506 olej na dreve Pinacoteca Tosio Martinengo, Brescia
Raffaello Sanzio.jpg
Autoportrét 1506 olej na dreve Galleria degli Uffizi, Florencia
Raffaello Ritratto di Agnolo Doni.jpg
Portrét Agnola Doniho 1506 olej na dreve Palazzo Pitti, Florencia
Ritratto di maddalena strozzi.jpg
Portrét Maddaleny Doniovej 1506 olej na dreve Palazzo Pitti, Florencia
Raphael Madonna of the Pinks.jpg
Madona s klinčekmi 1506 – 1507 olej na dreve Národná galéria, Londýn
Raffaello belvedere madonna.jpg
Belvederská Madona (Madona del Prato) 1506 olej na dreve Umeleckohistorické múzeum, Viedeň
Madonna del cardellino (Raffaello).jpg
Madona del Cardellino 1507 olej na dreve Galleria degli Uffizi, Florencia
La-belle-jardiniere.jpg
La Belle Jardinière (Panna s Dieťaťom a svätým Jánom Krstiteľom) okolo 1507 olej na plátne potiahnutom na dreve Musée du Louvre, Paríž
Raphael - Madonna Bridgewater.JPG
Madona a Dieťa (Madonna Bridgewater) okolo 1507 olej na dreve Škótska národná galéria, Edinburgh
Rafael - Sagrada Família Canigiani.jpg
Svätá rodina (Madona Canigiani) 1507 olej na dreve Alte Pinakothek, Mníchov
Raffaello, la muta.jpg
Portrét ženy (La Muta) 1507 olej na dreve Galleria Nazionale delle Marche, Urbino
Guidobaldo montefeltro.jpg
Portrét Guidobalda da Montefeltra okolo 1507 olej na dreve Galleria degli Uffizi, Florencia
Madonna del Baldacchino.jpg
Madona del Baldacchino 1507 – 1508 olej na plátne Palazzo Pitti, Florencia
TheHolyFamilyWithTheLamb.jpg
Svätá rodina s baránkom 1507 olej na dreve Museo del Prado, Madrid
Grande madonna cowper.jpg
Madona a Dieťa (Veľká Cowperova Madona) 1508 olej na dreve Národná galéria umenia, Washington
Tempi Madonna by Raffaello Sanzio - Alte Pinakothek - Munich - Germany 2017.jpg
Madona Tempi 15 olej na dreve Alte Pinakothek, Mníchov
Raffael 020.jpg
Svätá Katarína Alexandrijská 1508 olej na dreve Národná galéria, Londýn
Raffael 029.jpg
Madona a Dieťa s malým Jánom Krstiteľom (Esterházyho Madona) okolo 1508 tempera a olej na dreve Múzeum výtvarných umení, Budapešť
Umbria 1505 – 1508
PalaAnsidei.jpg
Madona a Dieťa (Pala Ansidei) okolo 1505 olej na dreve Národná galéria, Londýn
Raphael Madonna with Beardless St. Joseph.jpg
Madona so svätým Jozefom 1506 tempera na plátne, prenesené z dreva Ermitáž, Sankt Peterburg
Raffael 004.jpg
Ukladanie do hrobu 1507 olej na dreve Galleria Borghese, Rím
Raffaello Sanzio - Theological Virtues - WGA18669.jpg
Teologické Cnosti 1507 olej na dreve Vatikánske múzeá, Vatikán
Rím 1509 – 1520
Madonna Colonna by Rafael - Gemäldegalerie - Berlin - Germany 2017.jpg
Madona Colonna okolo 1508 olej na dreve Berlínske štátne múzeá, Berlín
Raffaello Loreto.jpg
Loretánska Madona (Madona del Velo) 1509 – 1510 olej na dreve Musée Condé, Chantilly
The Aldobrandini Madonna.jpg
Madona Aldobrandini (Madona Garvagh) 1510 olej na dreve Národná galéria, Londýn
Madonna with the Blue Diadem.jpg
Madona s modrým diadémom 1510 – 1511 olej na dreve Musée du Louvre, Paríž
Raffael 048.jpg
Portrét kardinála 1510 – 1511 olej na dreve Museo del Prado, Madrid
Portrait of a Youth.jpg
Portrét mladého muža 1509 – 1511 olej na dreve Múzeum Czartoryskich, Krakov
Raffael 012.jpg
Triumf Galatey 1511 freska Villa Farnesina, Rím
Raffael 023.jpg
Madona Alba 1511 olej na plátne Národná galéria umenia, Washington
MadonnaDiFoligno.jpg
Madona Foligno 1511 – 1512 olej na plátne Vatikánske múzeá, Vatikán
Raffaello, profeta isaia.jpg
Prorok Izaiáš 1511 – 1512 freska Bazilika Sant’Agostino, Rím
Pope Julius II.jpg
Portrét pápeža Júliusa II. 1511 – 1512 olej na dreve Národná galéria, Londýn
Raffaello - Papa Giulio II - Uffizi.jpg
Portrét pápeža Júliusa II. 1512 tempera na dreve Galleria degli Uffizi, Florencia
Raffaello Sanzio - Ritratto di Bindo Altoviti.jpg
Portrét Binda Altovitiho 1512 – 1515 olej na dreve Národná galéria umenia, Washington
La Virgen del pez (Raffaello).jpg
Madona s rybou 1512 – 1514 olej na plátne, prenesené z dreva Museo del Prado, Madrid
Raffael 051.jpg
Sixtínska Madona 1513 – 1514 olej na plátne Galéria starých majstrov, Drážďany
Madonna Impannata.jpg
Madonna dell'Impannata 1513 – 1514 olej na dreve Palazzo Pitti, Florencia
Raphael The Sibyls.jpg
Sibyly 1514 freska Kostol Santa Maria della Pace, Rím
Raphael St Cecilia.jpg
Svätá Cecília 1514 olej na plátne, prenesené z dreva Pinacoteca Nazionale, Bologna
Raphael Madonna della seggiola.jpg
Madona della Seggiola 1514 olej na dreve Palazzo Pitti, Florencia
Raffaello, madonna della tenda 01.jpg
Madonna della Tenda 1514 olej na dreve Alte Pinakothek, Mníchov
Baldassare Castiglione, by Raffaello Sanzio, from C2RMF retouched.jpg
Portrét Baldassara Castigioneho 1514 – 1515 olej na plátne Musée du Louvre, Paríž
Raphael Portrait of a Young Man.jpg
Portrét mladého muža okolo 1515 olej na dreve Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid
Rafael - Tommasso Inghirami, Boston.jpg
Portrét Tomassa Inghiramiho 1510 – 1514 olej na dreve Palazzo Pitti, Florencia
Raphael.woman.600pix.jpg
Dáma so závojom (La Donna Velata) 1516 olej na plátne Palazzo Pitti, Florencia
Bernardo Dovizi.jpg
Portrét kardinála Bibbienu okolo 1516 olej na plátne Palazzo Pitti, Florencia
Double Raphael.jpg
Dvojportrét okolo 1516 olej na plátne Galleria Doria-Pamphilj, Rím
Christ Falling on the Way to Calvary - Raphael.jpg
Kristus na ceste na Kalváriu 1517 olej na plátne, prenesené z dreva Museo del Prado, Madrid
The Holy Family - Rafael.jpg
Svätá rodina 1518 olej na plátne, prenesené z dreva Musée du Louvre, Paríž
Raphael - Holy Family below the Oak.jpg
Svätá rodina pod dubom 1518 olej na dreve Museo del Prado, Madrid
Rafael - La Perla.JPG
Svätá rodina 1518 – 1520 olej na dreve Museo del Prado, Madrid
Salon de Mercure-SAINT MICHEL.jpg
Svätý Michal a diabol 1518 olej na plátne, prenesené z dreva Musée du Louvre, Paríž
Portrait de l'artiste avec un ami, by Raffaello Sanzio, from C2RMF retouched.jpg
Dvojportrét 1518 olej na plátne Musée du Louvre, Paríž
Portrait of Dona Isabel de Requesens.jpg
Portrét Doni Izabely de Requesens 1518 olej na plátne, prenesené z dreva Musée du Louvre, Paríž
Fornarina.jpg
Portrét mladej ženy (La Fornarina) 1518 – 1519 olej na dreve Galleria Nazionale d’Arte Antica, Rím
Rafael - São João Batista.jpg
Svätý Ján Krstiteľ na púšti okolo 1518 olej na plátne Galleria degli Uffizi, Florencia
Raffaello Sanzio - The Vision of Ezekiel - WGA18874.jpg
Ezechielove videnie 1518 olej na dreve Palazzo Pitti, Florencia
Raffael 040.jpg
Pápež Lev X. s kardinálmi Giuliom de’ Medici a Luigim de’ Rossi 1518 olej na dreve Galleria degli Uffizi, Florencia
Transfiguration Raphael.jpg
Premenenie Pána 1517 – 1520 olej na dreve Vatikánske múzeá, Vatikán
Fresky v Apoštolskom paláci (Lodžia Leva X.)
Sanzio, Raffaello - The Separation of Land and Water - 1518-19.JPG
Oddelenie zeme od vôd 1518 – 1519 freska Apoštolský palác, Vatikán
Loggia di raffaello 02.jpg
Stvorenie zvierat 1518 – 1519 freska Apoštolský palác, Vatikán
Loggia di raffaello 03.jpg
Mojžišova záchrana 1518 – 1519 freska Apoštolský palác, Vatikán
Loggia di raffaello 05.jpg
Stretnutie Jákoba a Ráchel 1518 – 1519 freska Apoštolský palác, Vatikán
Loggia di raffaello 06.jpg
Šalamúnov súd 1518 – 1519 freska Apoštolský palác, Vatikán
Loggia di raffaello 07.jpg
Izák a Rebeka sledovaní Abimelechom 1518 – 1519 freska Apoštolský palác, Vatikán
Loggia di raffaello 08.jpg
Jákobov sen 1518 – 1519 freska Apoštolský palác, Vatikán
Fresky vo Villa Farnesina (Lodžia Psyché)
Psyche Received on Olympus 1517 RAFFAELLO Sanzio.jpg
Porada bohov 1517 – 1518 freska Villa Farnesina, Rím
Raffaello, banchetto nuziale 01.jpg
Svadobná hostina Kupida a Psyché 1517 – 1518 freska Villa Farnesina, Rím
Raffael, Loggia di Psiche, Villa Farnesina, Rome 12.jpg
Venuša a Kupid 1517 – 1518 freska Villa Farnesina, Rím
Raffael, Loggia di Psiche, Villa Farnesina, Rome 05.jpg
Merkúr 1517 – 1518 freska Villa Farnesina, Rím
Raffael, Loggia di Psiche, Villa Farnesina, Rome 13.jpg
Venuša na koči ťahanom holubicou 1517 – 1518 freska Villa Farnesina, Rím
Raffael, Loggia di Psiche, Villa Farnesina, Rome 11.jpg
Venuša a Jupiter 1517 – 1518 freska Villa Farnesina, Rím
Raffael, Loggia di Psiche, Villa Farnesina, Rome 09.jpg
Kupid a tri grácie 1517 – 1518 freska Villa Farnesina, Rím
Giovanni da Udine Venus, Ceres and Juno 01.jpg
Venuša, Ceres a Juno 1517 – 1518 freska Villa Farnesina, Rím
Raffael, Loggia di Psiche, Villa Farnesina, Rome 08.jpg
Venuša a Psyché 1517 – 1518 freska Villa Farnesina, Rím
Raffael, Loggia di Psiche, Villa Farnesina, Rome 07.jpg
Psyché prináša Venuši nádobu 1517 – 1518 freska Villa Farnesina, Rím
Raffael, Loggia di Psiche, Villa Farnesina, Rome 08.jpg
Psyché podáva Venuši nádobu 1517 – 1518 freska Villa Farnesina, Rím
Raffael, Loggia di Psiche, Villa Farnesina, Rome 10.jpg
Kupid prosí za Psyché u Jupitera 1517 – 1518 freska Villa Farnesina, Rím
Raffael, Loggia di Psiche, Villa Farnesina, Rome 06.jpg
Merkúr nesie Psyché na Olymp 1517 – 1518 freska Villa Farnesina, Rím
Fresky v Apoštolskom paláci (Raffaelove siene)
Raphael School of Athens.jpg
Aténska škola 1508 – 1509 freska Vatikánske múzeá, Vatikán
Dispute.jpg
Dišputa o Najsvätejšej sviatosti 1508 – 1509 freska Vatikánske múzeá, Vatikán
Raffael 072.jpg
Parnas 1509 – 1511 freska Vatikánske múzeá, Vatikán
Raffael 054.jpg
Cnosti teologické 1511 freska Vatikánske múzeá, Vatikán
Raphael Heliodorus.jpg
Vyhnanie Heliodora z chrámu 1511 – 1512 freska Vatikánske múzeá, Vatikán
Massatbolsena.jpg
Bolsenská omša 1512 freska Vatikánske múzeá, Vatikán
Leoattila-Raphael.jpg
Stretnutie pápeža Leva I. Veľkého s Attilom 1514 freska Vatikánske múzeá, Vatikán
Deliveranceofstpeter.jpg
Oslobodenie svätého Petra 1514 freska Vatikánske múzeá, Vatikán