Otvoriť hlavné menu

Zoznam medailistov na Letných olympijských hrách v behu na 200 m

zoznamový článok projektov Wikimedia

Historický prehľad medailistov v behu na 200 metrov na letných olympijských hrách:

MužiUpraviť

Muži - od roku 1900

Rok Dejisko OH Zlato Čas (s) Striebro Bronz
1900 Paríž   John Tewksbury (USA) 22,2   Norman Pritchard (India)   Stanley Rowley (Austrália)
1904 St. Louis   Archie Hahn (USA) 21,6   Nate Cartmell (USA)   William Hogenson (USA)
1908 Londýn   Bobby Kerr (Kanada) 22,6   Robert Cloughen (USA)   Nate Cartmell (USA)
1912 Štokholm   Ralph Craig (USA) 21,7   Donald Lippincott (USA)   William Applegarth (V. Británia)
1920 Antverpy   Allen Woodring (USA) 22,0   Charles Paddock (USA)   Harry Edward (V. Británia)
1924 Paríž   Jackson Scholz (USA) 21,6   Charles Paddock (USA)   Eric Liddell (V. Británia)
1928 Amsterdam   Percy Williams (Kanada) 21,8   Walter Rangeley (V. Británia)   Helmut Körnig (Nemecko)
1932 Los Angeles   Eddie Tolan (USA) 21,2   George Simpson (USA)   Ralph Metcalfe (USA)
1936 Berlín   Jesse Owens (USA) 20,7   Mack Robinson (USA)   Martinus Osendarp (Holandsko)
1948 Londýn   Melvin Patton (USA) 21,1   Barney Ewell (USA)   Lloyd LaBeach (Panama)
1952 Helsinky   Andy Stanfield (USA) 20,7   Thane Baker (USA)   James Gathers (USA)
1956 Melbourne   Bobby Morrow (USA) 20,6   Andy Stanfield (USA)   Thane Baker (USA)
1960 Rím   Livio Berrutti (Taliansko) 20,62   Lester Carney (USA)   Abdoulaye Seye (Senegal)
1964 Tokio   Henry Carr (USA) 20,36   Otis Drayton (USA)   Ed Roberts (Trinidad a Tobago)
1968 Mexico City   Tommie Smith (USA) 19,83   Peter Norman (Austrália)   John Carlos (USA)
1972 Mníchov   Valerij Borzov (ZSSR) 20,00   Larry Black (USA)   Pietro Mennea (Taliansko)
1976 Montreal   Donald Quarrie (Jamajka) 20,22   Millard Hampton (USA)   Dwayne Evans (USA)
1980 Moskva   Pietro Mennea (Taliansko) 20,19   Allan Wells (V. Británia)   Donald Quarrie (Jamajka)
1984 Los Angeles   Carl Lewis (USA) 19,80   Kirk Baptiste (USA)   Thomas Jefferson (USA)
1988 Soul   Joe DeLoach (USA) 19,75   Carl Lewis (USA)   Robson Caetano da Silva (Brazília)
1992 Barcelona   Michael Marsh (USA) 20,01   Frankie Fredericks (Namíbia)   Michael Bates (USA)
1996 Atlanta   Michael Johnson (USA) 19,32   Frankie Fredericks (Namíbia)   Ato Boldon (Trinidad a Tobago)
2000 Sydney   Konstantinos Kenteris (Grécko) 20,09   Darren Campbell (V. Británia)   Ato Boldon (Trinidad a Tobago)
2004 Atény   Shawn Crawford (USA) 19,79   Bernard Williams (USA)   Justin Gatlin (USA)
2008 Peking   Usain Bolt (Jamajka) 19,30     Shawn Crawford (USA)   Walter Dix (USA)
2012 Londýn   Usain Bolt (Jamajka) 19,32   Yohan Blake (Jamajka)   Warren Weir (Jamajka)

ŽenyUpraviť

Ženy - od roku 1948

Rok Dejisko OH Zlato Čas (s) Striebro Bronz
1948 Londýn   Fanny Blankers-Koenová (Holandsko) 24,4   Audrey Williamsonová (V. Británia)   Audrey Pattersonová (USA)
1952 Helsinky   Marjorie Jacksonová (Austrália) 23,7   Puck Brouwerová (Holandsko)   Nadežda Chnykinová (ZSSR)
1956 Melbourne   Betty Cuthbertová (Austrália) 23,4   Christa Stubnicková (NDR)   Marlene Matthewsová (Austrália)
1960 Rím   Wilma Rudolphová (USA) 24,0   Jutta Heineová (Nemecko)   Dorothy Hymanová (V. Británia)
1964 Tokio   Edith McGuireová (USA) 23,05   Irena Szewińska (Poľsko)   Marilyn Blacková (Austrália)
1968 Mexico City   Irena Szewińska (Poľsko) 22,58   Raelene Boyleová (Austrália)   Jenny Lamyová (Austrália)
1972 Mníchov   Renate Stecherová (NDR) 22,40   Raelene Boyleová (Austrália)   Irena Szewińska (Poľsko)
1976 Montreal   Bärbel Eckertová (NDR) 22,37   Annegret Richterová (Nemecko)   Renate Stecherová (NDR)
1980 Moskva   Bärbel Eckertová (NDR) 22,03   Natalja Botschina (ZSSR)   Merlene Otteyová (Jamajka)
1984 Los Angeles   Valerie Brisco-Hooksová (USA) 21,81   Florence Griffithová-Joynerová (USA)   Merlene Otteyová (Jamajka)
1988 Soul   Florence Griffithová-Joynerová (USA) 21,34     Grace Jacksonová (Jamajka)   Heike Drechslerová (NDR)
1992 Barcelona   Gwendolyn Torrenceová (USA) 21,81   Juliet Cuthbertová (Jamajka)   Merlene Otteyová (Jamajka)
1996 Atlanta   Marie-José Pérecová (Francúzsko) 22,12   Merlene Otteyová (Jamajka)   Mary Onyali-Omagbemi (Nigéria)
2000 Sydney   Marion Jonesová (USA) 21,84   Pauline Davisová (Bahamy)   Susanthika Jayasinghe (Srí Lanka)
2004 Atény   Veronica Campbellová (Jamajka) 22,05   Allyson Felixová (USA)   Debbie Fergusonová (Bahamy)
2008 Peking   Veronica Campbellová (Jamajka) 21,74   Allyson Felixová (USA)   Kerron Stewartová (Jamajka)
2012 Londýn   Allyson Felix (USA) 19,32   Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamajka)   Carmelita Jeter (USA)

Externé odkazyUpraviť