Zoznam minerálov W

zoznamový článok projektov Wikimedia

WaWeWhWiWoWrWuWy

Slovenský názov Anglický názov Chemický vzorec Trieda Sústava
Wa
Wadalit Wadalite Ca6Al5Si2O16Cl3 8/A.08-155 Kubická sústava
Wadeit Wadeite K2ZrSi3O9 8/E.01-40 Hexagonálna sústava
Wadsleyit Wadsleyite Mg2SiO4 8/A.06-10 Rombická sústava
Wagnerit Wagnerite Mg2(PO4)F 7/B.03-10 Monoklinická sústava
Wairakit Wairakite Ca(Si4Al2)O12·2H2O 8/J.27-30 Monoklinická sústava
Wairauit Wairauite CoFe 1/A.07-30 -
Wakabayashilit Wakabayashilite (As,Sb)6As4S14 2/F.03-20 Rombická sústava
Wakefieldit-(Ce) Wakefieldite-(Ce) CeVO4 7/A.14-40 Tetragonálna sústava
Wakefieldit-(La) Wakefieldite-(La) LaVO4 Tetragonálna sústava
Wakefieldit-(Nd) Wakefieldite-(Nd) NdVO4 Tetragonálna sústava
Wakefieldit-(Y) Wakefieldite-(Y) YVO4 7/A.14-30 Tetragonálna sústava
Walentait Walentaite H2Ca2Fe3+6(AsO4)5(PO4)3·14H2O 7/C.18-30 Rombická sústava
Walfordit Walfordite (Fe3+,Te6+,Ti4+,Mg)Te4+3O8 4/K.14-05 Kubická sústava
Walkerit Walkerite Ca16(Mg,Li)2[B13O17(OH)12]4Cl6·28H2O Rombická sústava
Wallisit Wallisite CuPbTlAs2S5 2/E.12-60 Triklinická sústava
Wallkilldellit-(Fe) Wallkilldellite-(Fe) Ca2Mn2+3(AsO4)2(OH)4·9H2O 7/D.52-05 Hexagonálna sústava
Wallkilldellit-(Mn) Wallkilldellite-(Mn) Ca2Fe2+3(AsO4)2(OH)4·9H2O 7/D.52-10 Hexagonálna sústava
Walpurgit Walpurgite Bi4O4(UO2)(AsO4)2·2H2O 7/E.10-20 Triklinická sústava
Walstromit Walstromite BaCa2Si3O9 8/E.02-10 Triklinická sústava
Walthierit Walthierite Ba0.5Al3(SO4)2(OH)6 6/B.11-45 Trigonálna sústava
Wardit Wardite NaAl3(PO4)2(OH)4·2H2O 7/D.51-10 Tetragonálna sústava
Wardsmithit Wardsmithite Ca5Mg(B4O7)6·30H2O 5/H.12-30 Hexagonálna sústava
Warikahnit Warikahnite Zn3(AsO4)2·2H2O 7/C.07-40 Triklinická sústava
Warwickit Warwickite (Mg,Ti,Fe,Cr,Al)2O(BO3) 5/G.03-10 Rombická sústava
Wassonit Wassonite TiS -
Watanabeit Watanabeite Cu4(As,Sb)2S5 2/C.12-05 Rombická sústava
Watatsumiit Watatsumiite LiNa2KMn2V2Si8O24 8/F.37-30 Monoklinická sústava
Waterhouseit Waterhouseite Mn7(PO4)2(OH)8 7/B.15-60 Monoklinická sústava
Watkinsonit Watkinsonite PbCu2Bi4(Se,S)8 2/E.34-90 Monoklinická sústava
Wattersit Wattersite Hg1+4Hg2+O2(CrO4) 6/F.02-03 Monoklinická sústava
Wavellit Wavellite Al3(PO4)2(OH)3·5H2O 7/D.13-10 Rombická sústava
Wawayandait Wawayandaite Ca6Be9Mn2+2BSi6O23(OH,Cl)15 8/D.19-20 Monoklinická sústava
Waylandit Waylandite BiAl3(PO4)2(OH)6 7/B.36-90 Trigonálna sústava
We
Weberit Weberite Na2MgAlF7 3/C.03-30 Rombická sústava
Weddellit Weddellite Ca(C2O4)·2H2O 9/A.01-20 Tetragonálna sústava
Weeksit Weeksite (K)2(UO2)2(Si5O13)·4H2O 8/H.37-10 Rombická sústava
Wegscheiderit Wegscheiderite Na5H3(CO3)4 5/B.01-60 Triklinická sústava
Weibullit Weibullite Ag0.33Pb5.33Bi8.33(S,Se)18 2/E.34-30 Rombická sústava
Weilerit Weilerite BaAl3(SO4)(AsO4)(OH)6 Ca(AsO3OH) -
Weilit Weilite Ca(AsO3OH) 7/A.12-20 Triklinická sústava
Weinebeneit Weinebeneite CaBe3(PO4)2(OH)2·4H2O 7/D.01-35 Monoklinická sústava
Weishanit Weishanite (Au,Ag)1.2Hg0.8 1/A.02-70 Hexagonálna sústava
Weissbergit Weissbergite TlSbS2 2/E.13-60 Triklinická sústava
Weissit Weissite Cu2-xTe 2/B.04-10 Hexagonálna sústava
Welinit Welinite Mn2+6(W6+,Mg)2(SiO4)2(O,OH)6 8/B.09-14 Trigonálna sústava
Weloganit Weloganite Na2Sr3Zr(CO3)6·3H2O 5/D.04-30 Triklinická sústava
Welshit Welshite Ca4[Mg9Sb5+3]O4[Si6Be3AlFe3+2O36] 8/F.14-70 Triklinická sústava
Wendwilsonit Wendwilsonite Ca2Mg(AsO4)2·2H2O 7/C.17-90 Monoklinická sústava
Wenkit Wenkite Ba4Ca6(Si,Al)20O41(OH)2(SO4)3·H2O 8/J.09-100 Hexagonálna sústava
Werdingit Werdingite Mg2Al14Si4B4O37 8/B.31-50 Triklinická sústava
Wermlandit Wermlandite Mg7Al2(OH)18[Ca(H2O)6](SO4)2·6H2O 6/D.14-25 Trigonálna sústava
Wernerbaurit Wernerbaurite {[Ca(H2O)7]2(H2O)2(H3O)2}{V10O28} Triklinická sústava
Wesselsit Wesselsite SrCuSi4O10 8/H.02-20 Tetragonálna sústava
Westerveldit Westerveldite FeAs 2/C.19-30 Rombická sústava
Wh
Wheatleyit Wheatleyite Na2Cu(C2O4)2·2H2O 9/A.01-100 Triklinická sústava
Whelanit Whelanite Cu2Ca6[Si6O17(OH)](CO3)(OH)3(H2O)2 8/D.07-20 Rombická sústava
Wherryit Wherryite Pb7Cu2(SO4)4(SiO4)2(OH)2 8/B.28-25 Monoklinická sústava
Whewellit Whewellite Ca(C2O4)·H2O 9/A.01-10 Monoklinická sústava
Whitecapsit Whitecapsite H16Fe2+5Fe3+14Sb3+6(AsO4)18O16·120H2O Hexagonálna sústava
Whiteit-(CaFeMg) Whiteite-(CaFeMg) CaFe2+Mg2Al2(PO4)4(OH)2·8H2O 7/D.29-10 Monoklinická sústava
Whiteit-(CaMnMg) Whiteite-(CaMnMg) CaMn2+Mg2Al2(PO4)4(OH)2·8H2O 7/D.29-20 Monoklinická sústava
Whiteit-(CaMnMn) Whiteite-(CaMnMn) CaMn2+Mn2+2Al2(PO4)4(OH)2·8H2O -
Whiteit-(MnFeMg) Whiteite-(MnFeMg) Mn2+Fe2+Mg2Al2(PO4)4(OH)2·8H2O 7/D.29-30 Monoklinická sústava
Whitlockit Whitlockite Ca9Mg(PO3OH)(PO4)6 7/A.05-50 Trigonálna sústava
Whitmoreit Whitmoreite Fe2+Fe3+2(PO4)2(OH)2·4H2O 7/D.08-20 Monoklinická sústava
Wi
Wickenburgit Wickenburgite Pb3CaAl2Si10O27·4H2O 8/H.38-90 Trigonálna sústava
Wickmanit Wickmanite Mn2+Sn4+(OH)6 4/F.16-30 -
Wicksit Wicksite NaCa2Fe2+2(Fe3+,Mn2+,Fe2+)4(PO4)6·2H2O 7/C.18-10 Rombická sústava
Widenmannit Widenmannite Pb2(OH)2[(UO2)(CO3)2] 5/F.07-10 Rombická sústava
Widgiemoolthalit Widgiemoolthalite Ni5(CO3)4(OH)2·4-5H2O 5/E.01-15 Monoklinická sústava
Wightmanit Wightmanite Mg5O(BO3)(OH)5·2H2O 5/G.06-20 Monoklinická sústava
Wilcoxit Wilcoxite MgAl(SO4)2F·17H2O 6/D.07-10 Triklinická sústava
Wilhelmkleinit Wilhelmkleinite ZnFe3+2(AsO4)2(OH)2 7/B.08-55 Monoklinická sústava
Wilhelmramsayit Wilhelmramsayite Cu3FeS3·2H2O 2/0.0- Rombická sústava
Wilhelmvierlingit Wilhelmvierlingite CaMn2+Fe3+(PO4)2(OH)·2H2O 7/D.28-30 Rombická sústava
Wilkinsonit Wilkinsonite Na4[Fe2+8Fe3+4]O4[Si12O36] 8/F.14-30 Triklinická sústava
Wilkmanit Wilkmanite Ni3Se4 2/D.05-20 Monoklinická sústava
Willemit Willemite Zn2SiO4 8/A.01-20 Trigonálna sústava
Willemseit Willemseite Ni3Si4O10(OH)2 8/H.09-60 Monoklinická sústava
Willhendersonit Willhendersonite KCa(Si3Al3)O12·5H2O 8/J.26-10 Triklinická sústava
Willyamit Willyamite CoSbS 2/D.18-30 -
Wiluit Wiluite Ca19(Al,Mg)13(B,☐,Al)5(SiO4)10(Si2O7)4(O,OH)10 8/C.26-20 Tetragonálna sústava
Winchit Winchite ☐(NaCa)(Mg4Al)Si8O22(OH)2 8/F.09-90 Monoklinická sústava
Windhoekit Windhoekite Ca2Fe3+3-x[Si8O20](OH)4·10H2O Monoklinická sústava
Winstanleyit Winstanleyite TiTe4+3O8 4/K.14-10 Kubická sústava
Wiserit Wiserite Mn2+14(B2O5)4(OH)8·(Si,Mg)(O,OH)4Cl 5/H.03-10 Tetragonálna sústava
Witherit Witherite BaCO3 5/B.04-30 Rombická sústava
Wittichenit Wittichenite Cu3BiS3 2/E.03-20 Rombická sústava
Witzkeit Witzkeite Na4K4Ca(NO3)2(SO4)4·2H2O Monoklinická sústava
Wo
Wodginit Wodginite Mn2+Sn4+Ta2O8 4/D.17-50 Monoklinická sústava
Wöhlerit Wöhlerite Na2Ca4Zr(Nb,Ti)(Si2O7)2(O,F)4 8/C.11-10 Monoklinická sústava
Wolfeit Wolfeite Fe2+2(PO4)(OH) 7/B.03-50 Monoklinická sústava
Wollastonit Wollastonite CaSiO3 8/F.18-10 Triklinická sústava
Wölsendorfit Wölsendorfite Pb7(UO2)14O19(OH)4·12H2O 4/H.06-40 Rombická sústava
Wonesit Wonesite (Na,K,☐)(Mg,Fe,Al)6(Si,Al)8O20(OH,F)4 8/H.13-10 Monoklinická sústava
Woodallit Woodallite Mg6Cr2(OH)16Cl2·4H2O Trigonálna sústava
Woodhouseit Woodhouseite CaAl3(SO4)(PO4)(OH)6 7/B.35-20 Trigonálna sústava
Woodruffit Woodruffite Zn2(Mn4+,Mn3+)5O10·4H2O 4/D.09-20 Monoklinická sústava
Woodwardit Woodwardite (Cu1-x Alx )(SO4)x/2(OH)2·n H2O (x<0.5, n<3x/2) 6/D.08-40 Trigonálna sústava
Wooldridgeit Wooldridgeite Na2CaCu2+2(P2O7)2·10H2O 7/C.35-20 Rombická sústava
Wopmayit Wopmayite Ca6Na3☐Mn(PO4)3(PO3OH)4 Cu4(SO4)(OH)6·2H2O Trigonálna sústava
Wr
Wroewolfeit Wroewolfeite Cu4(SO4)(OH)6·2H2O 6/D.03-30 Monoklinická sústava
Wu
Wulfenit Wulfenite PbMoO4 /G.01-30 Tetragonálna sústava
Wulffit Wulffite K3NaCu4O2(SO4)4 Rombická sústava
Wülfingit Wülfingite Zn(OH)2 4/F.03-80 Rombická sústava
Wupatkiit Wupatkiite CoAl2(SO4)4·22H2O 6/C.12-12 Monoklinická sústava
Wurtzit Wurtzite ZnS 2/C.13-10 Hexagonálna sústava
Wüstit Wüstite FeO 4/A.04-20 -
Wy
Wyartit Wyartite CaU5+(UO2)2(CO3)O4(OH)·7H2O 5/F.05-10 Rombická sústava
Wycheproofit Wycheproofite NaAlZr(PO4)2(OH)2·H2O 7/D.40-10 Triklinická sústava
Wyllieit Wyllieite (Na,Ca,Mn2+,☐)2Mn2+2Al(PO4)3 7/A.06-40

ReferencieUpraviť

Pozri ajUpraviť