Zoznam okresov na Slovensku

zoznamový článok projektov Wikimedia
Mapka okresov Slovenska

Toto je zoznam súčasných 79 okresov na Slovensku[1], vrátane skratiek pre potreby prideľovania EČV[2] a základných štatistických údajov (stav k 31. 12. 2019).[3]

ZoznamUpraviť

Okres EČV[pozn. 1]
Kód
Kraj
Počet obyvateľov
Z toho žien
[%]
Rozloha
[km²]
Hustota ob.
[obyv./km²]
Počet miest
a obcí
Z toho miest
Bánovce nad Bebravou BN 301 Trenčiansky 36 184 51,3 461,9 78 43 1
Banská Bystrica BB, BC, BK 601 Banskobystrický 110 716 52,4 809,4 137 42 1
Banská Štiavnica BS 602 Banskobystrický 16 069 51,7 292,3 55 15 1
Bardejov BJ 701 Prešovský 77 765 50,5 936,2 83 86 1
Bratislava I BA, BL, BT, BD, BE, BI 101 Bratislavský 41 893 53,8 9,6 4 368
Bratislava II 102 Bratislavský 116 223 54,2 92,5 1 257
Bratislava III 103 Bratislavský 69 479 53,7 74,7 930
Bratislava IV 104 Bratislavský 97 792 52,8 96,7 1 011
Bratislava V 105 Bratislavský 112 339 52,1 94,2 1 193
Brezno BR 603 Banskobystrický 61 269 51,3 1 265,2 48 30 1
Bytča BY 501 Žilinský 30 965 50,7 281,6 110 12 1
Čadca CA 502 Žilinský 89 952 50,2 760,6 118 23 3
Detva DT 604 Banskobystrický 31 967 51,2 449,2 71 15 2
Dolný Kubín DK 503 Žilinský 39 417 50,8 491,9 80 24 1
Dunajská Streda DS 201 Trnavský 122 825 51,4 1 074,6 114 67 4
Galanta GA 202 Trnavský 94 147 51,2 641,7 147 36 3
Gelnica GL 801 Košický 31 894 50,6 584,4 55 20 1
Hlohovec HC 203 Trnavský 44 943 50,8 267,2 168 24 2
Humenné HE 702 Prešovský 61 773 50,9 754,2 82 62 1
Ilava IL 302 Trenčiansky 59 075 51,0 358,5 165 21 3
Kežmarok KK 703 Prešovský 75 533 50,4 839,3 90 41 3
Komárno KN 401 Nitriansky 101 500 51,6 1 100,1 92 41 3
Košice I KE, KC, KI 802 Košický 67 484 52,9 85,4 790
Košice II 803 Košický 82 278 51,9 73,9 1 114
Košice III 804 Košický 28 687 51,4 16,9 1 702
Košice IV 805 Košický 60 144 52,7 60,9 988
Košice-okolie KS 806 Košický 130 132 50,5 1 541,3 84 114 2
Krupina KA 605 Banskobystrický 22 139 51,8 584,9 38 36 2
Kysucké Nové Mesto KM 504 Žilinský 32 890 50,7 173,7 189 14 1
Levice LV, LL 402 Nitriansky 110 523 52,0 1 551,1 71 89 4
Levoča LE 704 Prešovský 33 708 50,5 357,3 94 33 2
Liptovský Mikuláš LM 505 Žilinský 72 216 51,6 1 341,1 54 56 2
Lučenec LC 606 Banskobystrický 73 342 52,3 825,6 89 57 2
Malacky MA 106 Bratislavský 74 661 51,1 949,5 79 26 2
Martin MT 506 Žilinský 96 171 51,4 735,7 131 43 3
Medzilaborce ML 705 Prešovský 11 787 51,3 427,3 28 23 1
Michalovce MI 807 Košický 110 748 51,5 1 019,3 109 78 3
Myjava MY 303 Trenčiansky 26 256 51,5 327,4 80 17 2
Námestovo NO 507 Žilinský 62 879 49,6 690,5 91 24 1
Nitra NR, NI, NT 403 Nitriansky 161 679 51,7 870,7 186 62 2
Nové Mesto nad Váhom NM 304 Trenčiansky 62 575 51,5 580,0 108 34 2
Nové Zámky NZ, NC 404 Nitriansky 138 577 51,8 1 347,1 103 62 3
Partizánske PE 305 Trenčiansky 45 489 51,2 301,0 151 23 1
Pezinok PK 107 Bratislavský 65 593 51,6 375,5 175 17 3
Piešťany PN 204 Trnavský 62 726 51,9 381,1 165 27 2
Poltár PT 607 Banskobystrický 21 397 51,4 476,2 45 22 1
Poprad PP 706 Prešovský 104 990 51,4 1 105,4 95 29 3
Považská Bystrica PB 306 Trenčiansky 62 351 51,0 463,2 135 28 1
Prešov PO, PV, PS 707 Prešovský 176 181 51,3 933,7 189 91 2
Prievidza PD 307 Trenčiansky 133 721 50,8 959,8 139 52 4
Púchov PU 308 Trenčiansky 44 248 51,1 375,3 118 21 1
Revúca RA 608 Banskobystrický 39 537 51,1 730,3 54 42 3
Rimavská Sobota RS 609 Banskobystrický 84 048 51,6 1 471,1 57 107 3
Rožňava RV 808 Košický 62 131 51,7 1 173,3 53 62 2
Ružomberok RK 508 Žilinský 56 657 51,7 646,8 88 25 1
Sabinov SB 708 Prešovský 60 659 50,1 483,5 125 43 2
Senec SC 108 Bratislavský 91 612 51,4 359,9 255 29 1
Senica SE 205 Trnavský 60 419 51,1 683,5 88 31 2
Skalica SI 206 Trnavský 47 078 51,2 357,1 132 21 3
Snina SV 709 Prešovský 36 123 51,2 804,7 45 34 1
Sobrance SO 809 Košický 22 789 51,4 538,2 42 47 1
Spišská Nová Ves SN 810 Košický 99 878 50,6 587,4 170 36 3
Stará Ľubovňa SL 710 Prešovský 53 958 50,3 624,0 86 44 2
Stropkov SP 711 Prešovský 20 442 50,4 389,0 53 43 1
Svidník SK 712 Prešovský 32 484 51,0 549,8 59 68 2
Šaľa SA 405 Nitriansky 51 568 51,3 355,9 145 13 1
Topoľčany TO 406 Nitriansky 69 947 51,0 597,6 117 54 1
Trebišov TV 811 Košický 105 295 51,6 1 073,5 98 82 4
Trenčín TN, TC, TE 309 Trenčiansky 114 670 51,3 674,8 170 37 3
Trnava TT, TA, TB 207 Trnavský 132 779 51,3 741,3 179 45 1
Turčianske Teplice TR 509 Žilinský 15 880 51,0 392,8 40 26 1
Tvrdošín TS 510 Žilinský 36 203 50,0 478,9 76 15 2
Veľký Krtíš VK 610 Banskobystrický 43 263 51,6 848,2 51 71 2
Vranov nad Topľou VT 713 Prešovský 80 841 50,7 769,5 105 68 2
Zlaté Moravce ZM 407 Nitriansky 40 512 51,5 521,2 78 33 1
Zvolen ZV 611 Banskobystrický 68 685 52,1 759,0 90 26 2
Žarnovica ZC 612 Banskobystrický 26 112 51,0 425,3 61 18 2
Žiar nad Hronom ZH 613 Banskobystrický 46 732 51,8 517,7 90 35 2
Žilina ZA, ZI, ZL 511 Žilinský 158 279 51,4 815,1 194 53 3
Celkom: 79 5 457 873 51,4 49 036,4 111 2 890 140[pozn. 2]

PoznámkyUpraviť

  1. Mestá Bratislava a Košice a okresy Banská Bystrica, Nitra, Prešov, Trnava, Trenčín a Žilina majú pre potreby prideľovania EČV do budúcna vyhradené ďalšie kurzívou vyznačené skratky.[2][4]
  2. Mestá Bratislava a Košice nie sú zahrnuté v žiadnom jednotlivom riadku zoznamu, keďže ležia na území viacerých okresov, v celkovom počte obcí (2 890) a miest (140) už však zahrnuté sú.

ReferencieUpraviť

  1. Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 221/1996 Z. z. o územnom a správnom usporiadaní Slovenskej republiky [online]. Bratislava : Ministerstvo spravodlivosti SR, 1996-07-03, [cit. 2018-03-21]. Dostupné online.
  2. a b Vyhláška Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov : § 36 ods. 2 [online]. Bratislava : Ministerstvo spravodlivosti SR, 2008-12-20, [cit. 2019-01-30]. Dostupné online.
  3. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava : Štatistický úrad SR, rev. 2020-03-12, [cit. 2020-03-15]. Dostupné online.
  4. BREZÁK, Ctibor. Bratislava: Nové EČV budú mať skratku BT. sme.sk (Bratislava: Petit Press), 2018-11-22. Dostupné online [cit. 2019-01-30]. ISSN 1335-4418.

Pozri ajUpraviť

Iné projektyUpraviť