Zoznam miest na Slovensku

zoznamový článok projektov Wikimedia

Tento článok obsahuje zoznam všetkých 141 slovenských miest, zoradených podľa počtu obyvateľov v roku 2020. Zoznam je ale možné zoradiť podľa katastrálnej rozlohy, hustoty osídlenia a ostatných parametrov uvedených v hlavičke tabuľky.

Najmladším slovenským mestom sú Nesvady v okrese Komárno, ktoré štatút mesta získali k 1. januáru 2020.[1][2]

ZoznamUpraviť

Mesto Kraj Okres Rozloha
(km²)
Hustota
(obyv./km²)
Prvá pís.
zmienka
Mestské
práva
Počet obyvateľov
2011[3] 2020[4] Zmena
  Bratislava Bratislavský Bratislava I, II, III, IV, V 000000000000367.6600000000367,66 000000000001199.34000000001 199,34 907 1291 000000000411228.0000000000411 228 000000000440948.0000000000440 948 +7,23 % 
  Košice Košický Košice I, II, III, IV 000000000000237.0500000000237,05 000000000001004.59000000001 004,59 1230 1241 000000000240433.0000000000240 433 000000000238138.0000000000238 138 −0,95 % 
  Prešov Prešovský Prešov 000000000000070.430000000070,43 000000000001247.85000000001 247,85 1247 1299 000000000091782.000000000091 782 000000000087886.000000000087 886 −4,24 % 
  Žilina Žilinský Žilina 000000000000080.030000000080,03 000000000001004.45000000001 004,45 1208 1321 000000000081494.000000000081 494 000000000080386.000000000080 386 −1,36 % 
  Banská Bystrica Banskobystrický Banská Bystrica 000000000000103.3800000000103,38 000000000000751.7800000000751,78 1255 1255 000000000080003.000000000080 003 000000000077719.000000000077 719 −2,85 % 
  Nitra Nitriansky Nitra 000000000000100.4800000000100,48 000000000000756.6500000000756,65 826 1248 000000000078916.000000000078 916 000000000076028.000000000076 028 −3,66 % 
  Trnava Trnavský Trnava 000000000000071.540000000071,54 000000000000904.8800000000904,88 1211 1238 000000000066358.000000000066 358 000000000064735.000000000064 735 −2,45 % 
  Trenčín Trenčiansky Trenčín 000000000000082.000000000082 000000000000675.8000000000675,8 1111 1412 000000000055877.000000000055 877 000000000055416.000000000055 416 −0,83 % 
  Martin Žilinský Martin 000000000000067.740000000067,74 000000000000793.6700000000793,67 1264 1340 000000000057428.000000000057 428 000000000053763.000000000053 763 −6,38 % 
  Poprad Prešovský Poprad 000000000000063.110000000063,11 000000000000808.0800000000808,08 1256 1923 (?) 000000000052862.000000000052 862 000000000050998.000000000050 998 −3,53 % 
  Prievidza Trenčiansky Prievidza 000000000000043.060000000043,06 000000000001048.33000000001 048,33 1113 1383 000000000048978.000000000048 978 000000000045141.000000000045 141 −7,83 % 
  Zvolen Banskobystrický Zvolen 000000000000098.730000000098,73 000000000000426.3300000000426,33 1135 1238 000000000043318.000000000043 318 000000000042092.000000000042 092 −2,83 % 
  Považská Bystrica Trenčiansky Považská Bystrica 000000000000090.560000000090,56 000000000000429.9600000000429,96 1316 1384 000000000041241.000000000041 241 000000000038937.000000000038 937 −5,59 % 
  Michalovce Košický Michalovce 000000000000052.810000000052,81 000000000000728.0200000000728,02 1244 000000000040027.000000000040 027 000000000038447.000000000038 447 −3,95 % 
  Nové Zámky Nitriansky Nové Zámky 000000000000072.570000000072,57 000000000000512.5100000000512,51 1573 000000000039646.000000000039 646 000000000037193.000000000037 193 −6,19 % 
  Spišská Nová Ves Košický Spišská Nová Ves 000000000000066.670000000066,67 000000000000550.9100000000550,91 1268 000000000038045.000000000038 045 000000000036729.000000000036 729 −3,46 % 
  Komárno Nitriansky Komárno 000000000000103.1700000000103,17 000000000000325.0800000000325,08 1075 1265 000000000034349.000000000034 349 000000000033539.000000000033 539 −2,36 % 
  Humenné Prešovský Humenné 000000000000028.630000000028,63 000000000001134.86000000001 134,86 1317 pred 1490 000000000035053.000000000035 053 000000000032491.000000000032 491 −7,31 % 
  Levice Nitriansky Levice 000000000000061.000000000061 000000000000532.3000000000532,3 1156 1428 000000000034844.000000000034 844 000000000032470.000000000032 470 −6,81 % 
  Bardejov Prešovský Bardejov 000000000000072.390000000072,39 000000000000443.4200000000443,42 1241 1376 000000000033696.000000000033 696 000000000032099.000000000032 099 −4,74 % 
  Liptovský Mikuláš Žilinský Liptovský Mikuláš 000000000000070.110000000070,11 000000000000439.4200000000439,42 1286 000000000031921.000000000031 921 000000000030808.000000000030 808 −3,49 % 
  Lučenec Banskobystrický Lučenec 000000000000047.790000000047,79 000000000000576.1700000000576,17 1262 1327 000000000028475.000000000028 475 000000000027535.000000000027 535 −3,30 % 
  Piešťany Trnavský Piešťany 000000000000044.200000000044,2 000000000000614.0300000000614,03 1113 1945 000000000028268.000000000028 268 000000000027140.000000000027 140 −3,99 % 
  Ružomberok Žilinský Ružomberok 000000000000126.7200000000126,72 000000000000207.9800000000207,98 1233 1318 000000000028400.000000000028 400 000000000026355.000000000026 355 −7,20 % 
  Topoľčany Nitriansky Topoľčany 000000000000027.580000000027,58 000000000000886.0800000000886,08 1173 1271 000000000027177.000000000027 177 000000000024438.000000000024 438 −10,08 % 
  Trebišov Košický Trebišov 000000000000070.160000000070,16 000000000000349.8600000000349,86 1204 1439 000000000024401.000000000024 401 000000000024546.000000000024 546 +0,59 % 
  Čadca Žilinský Čadca 000000000000056.790000000056,79 000000000000417.3600000000417,36 1598 1778 000000000024969.000000000024 969 000000000023702.000000000023 702 −5,07 % 
  Rimavská Sobota Banskobystrický Rimavská Sobota 000000000000077.550000000077,55 000000000000303.8300000000303,83 1268 1278 000000000024640.000000000024 640 000000000023562.000000000023 562 −4,38 % 
  Dubnica nad Váhom Trenčiansky Ilava 000000000000049.140000000049,14 000000000000473.3200000000473,32 1193 000000000025305.000000000025 305 000000000023259.000000000023 259 −8,09 % 
  Pezinok Bratislavský Pezinok 000000000000072.760000000072,76 000000000000316.1600000000316,16 1208 1647 000000000021179.000000000021 179 000000000023004.000000000023 004 +8,62 % 
  Dunajská Streda Trnavský Dunajská Streda 000000000000031.450000000031,45 000000000000719.2400000000719,24 1254 1429 000000000022477.000000000022 477 000000000022620.000000000022 620 +0,64 % 
  Partizánske Trenčiansky Partizánske 000000000000022.310000000022,31 000000000000988.7000000000988,7 1260 1938 000000000024115.000000000024 115 000000000022058.000000000022 058 −8,53 % 
  Vranov nad Topľou Prešovský Vranov nad Topľou 000000000000034.360000000034,36 000000000000642.5800000000642,58 1270 1363 000000000023250.000000000023 250 000000000022079.000000000022 079 −5,04 % 
  Šaľa Nitriansky Šaľa 000000000000044.970000000044,97 000000000000477.5900000000477,59 1002 1536 000000000023554.000000000023 554 000000000021477.000000000021 477 −8,82 % 
  Hlohovec Trnavský Hlohovec 000000000000064.120000000064,12 000000000000328.5600000000328,56 1113 1362 000000000022701.000000000022 701 000000000021067.000000000021 067 −7,20 % 
  Brezno Banskobystrický Brezno 000000000000121.9600000000121,96 000000000000170.0200000000170,02 1265 1380 000000000021894.000000000021 894 000000000020736.000000000020 736 −5,29 % 
  Senica Trnavský Senica 000000000000050.290000000050,29 000000000000401.6300000000401,63 1217 1396 000000000020255.000000000020 255 000000000020198.000000000020 198 −0,28 % 
  Snina Prešovský Snina 000000000000050.290000000050,29 000000000000401.6300000000401,63 1317 000000000020723.000000000020 723 000000000020198.000000000020 198 −2,53 % 
  Nové Mesto nad Váhom Trenčiansky Nové Mesto nad Váhom 000000000000032.580000000032,58 000000000000616.2400000000616,24 1253 1550 000000000020415.000000000020 415 000000000020077.000000000020 077 −1,66 % 
  Senec Bratislavský Senec 000000000000038.710000000038,71 000000000000516.5800000000516,58 1251 1439 000000000017050.000000000017 050 000000000019997.000000000019 997 +17,28 % 
  Rožňava Košický Rožňava 000000000000045.620000000045,62 000000000000415.2100000000415,21 1230 1382 000000000019706.000000000019 706 000000000018942.000000000018 942 −3,88 % 
  Žiar nad Hronom Banskobystrický Žiar nad Hronom 000000000000039.090000000039,09 000000000000477.5900000000477,59 1075 1246 000000000019883.000000000019 883 000000000018669.000000000018 669 −6,11 % 
  Dolný Kubín Žilinský Dolný Kubín 000000000000055.050000000055,05 000000000000336.9700000000336,97 1235 1633 000000000019633.000000000019 633 000000000018550.000000000018 550 −5,52 % 
  Bánovce nad Bebravou Trenčiansky Bánovce nad Bebravou 000000000000026.550000000026,55 000000000000656.0100000000656,01 1232 1376 000000000019564.000000000019 564 000000000017417.000000000017 417 −10,97 % 
  Púchov Trenčiansky Púchov 000000000000041.500000000041,5 000000000000419.6400000000419,64 1243 000000000018168.000000000018 168 000000000017415.000000000017 415 −4,14 % 
  Malacky Bratislavský Malacky 000000000000027.170000000027,17 000000000000639.5300000000639,53 1206 1573 000000000017051.000000000017 051 000000000017376.000000000017 376 +1,91 % 
  Handlová Trenčiansky Prievidza 000000000000085.550000000085,55 000000000000194.7700000000194,77 1254 1839 000000000017766.000000000017 766 000000000016663.000000000016 663 −6,21 % 
  Kežmarok Prešovský Kežmarok 000000000000024.830000000024,83 000000000000655.1800000000655,18 1251 1269 000000000016832.000000000016 832 000000000016268.000000000016 268 −3,35 % 
  Stará Ľubovňa Prešovský Stará Ľubovňa 000000000000030.790000000030,79 000000000000528.0900000000528,09 1292 1364 000000000016341.000000000016 341 000000000016260.000000000016 260 −0,50 % 
  Sereď Trnavský Galanta 000000000000030.450000000030,45 000000000000503.3200000000503,32 1313 000000000016235.000000000016 235 000000000015326.000000000015 326 −5,60 % 
  Skalica Trnavský Skalica 000000000000060.010000000060,01 000000000000249.9600000000249,96 1217 1372 000000000014441.000000000014 441 000000000015000.000000000015 000 +3,87 % 
  Galanta Trnavský Galanta 000000000000033.910000000033,91 000000000000444.1200000000444,12 1237 000000000015138.000000000015 138 000000000015060.000000000015 060 −0,52 % 
  Kysucké Nové Mesto Žilinský Kysucké Nové Mesto 000000000000026.410000000026,41 000000000000561.7600000000561,76 1254 1325 000000000015699.000000000015 699 000000000014836.000000000014 836 −5,50 % 
  Levoča Prešovský Levoča 000000000000114.7700000000114,77 000000000000127.4400000000127,44 1249 1317 000000000014830.000000000014 830 000000000014626.000000000014 626 −1,38 % 
  Detva Banskobystrický Detva 000000000000068.090000000068,09 000000000000211.5600000000211,56 1638 1811 000000000015046.000000000015 046 000000000014405.000000000014 405 −4,26 % 
  Šamorín Trnavský Dunajská Streda 000000000000044.350000000044,35 000000000000301.9800000000301,98 1287 1405 000000000012726.000000000012 726 000000000013393.000000000013 393 +5,24 % 
  Sabinov Prešovský Sabinov 000000000000023.390000000023,39 000000000000543.0100000000543,01 1248 1299 000000000012710.000000000012 710 000000000012701.000000000012 701 −0,07 % 
  Stupava Bratislavský Malacky 000000000000067.500000000067,5 000000000000182.0400000000182,04 1269 000000000009282.00000000009 282 000000000012288.000000000012 288 +32,39 % 
  Revúca Banskobystrický Revúca 000000000000038.870000000038,87 000000000000302.8000000000302,8 1243 1557 000000000012828.000000000012 828 000000000011770.000000000011 770 −8,25 % 
  Veľký Krtíš Banskobystrický Veľký Krtíš 000000000000015.030000000015,03 000000000000769.5300000000769,53 1245 000000000012999.000000000012 999 000000000011566.000000000011 566 −11,02 % 
  Myjava Trenčiansky Myjava 000000000000048.540000000048,54 000000000000233.0700000000233,07 1262 000000000012330.000000000012 330 000000000011313.000000000011 313 −8,25 % 
  Zlaté Moravce Nitriansky Zlaté Moravce 000000000000027.150000000027,15 000000000000413.5500000000413,55 1113 000000000012337.000000000012 337 000000000011228.000000000011 228 −8,99 % 
  Bytča Žilinský Bytča 000000000000043.170000000043,17 000000000000263.3800000000263,38 1234 1378 000000000011318.000000000011 318 000000000011370.000000000011 370 +0,46 % 
  Moldava nad Bodvou Košický Košice-okolie 000000000000019.770000000019,77 000000000000571.6200000000571,62 1255 1345 000000000011068.000000000011 068 000000000011301.000000000011 301 +2,11 % 
  Holíč Trnavský Skalica 000000000000034.790000000034,79 000000000000319.8600000000319,86 1205 000000000011255.000000000011 255 000000000011128.000000000011 128 −1,13 % 
  Nová Dubnica Trenčiansky Ilava 000000000000011.250000000011,25 000000000000972.6200000000972,62 1555 1960 000000000011466.000000000011 466 000000000010942.000000000010 942 −4,57 % 
  Svidník Prešovský Svidník 000000000000020.200000000020,2 000000000000525.0500000000525,05 1355 1944 000000000011721.000000000011 721 000000000010606.000000000010 606 −9,51 % 
  Kolárovo Nitriansky Komárno 000000000000106.8200000000106,82 000000000000098.840000000098,84 1268 1551 000000000010696.000000000010 696 000000000010558.000000000010 558 −1,29 % 
  Fiľakovo Banskobystrický Lučenec 000000000000016.180000000016,18 000000000000651.7900000000651,79 1246 1423 000000000010817.000000000010 817 000000000010546.000000000010 546 −2,51 % 
  Stropkov Prešovský Stropkov 000000000000024.670000000024,67 000000000000419.6200000000419,62 1245 000000000010940.000000000010 940 000000000010352.000000000010 352 −5,37 % 
  Štúrovo Nitriansky Nové Zámky 000000000000013.440000000013,44 000000000000752.3800000000752,38 1075 000000000010919.000000000010 919 000000000010112.000000000010 112 −7,39 % 
  Banská Štiavnica Banskobystrický Banská Štiavnica 000000000000046.740000000046,74 000000000000212.2800000000212,28 1156 1238 000000000010409.000000000010 409 000000000009922.00000000009 922 −4,68 % 
  Šurany Nitriansky Nové Zámky 000000000000059.810000000059,81 000000000000160.1900000000160,19 1138 1832 000000000010177.000000000010 177 000000000009581.00000000009 581 −5,86 % 
  Tvrdošín Žilinský Tvrdošín 000000000000056.550000000056,55 000000000000162.0700000000162,07 1111 1369 000000000009355.00000000009 355 000000000009165.00000000009 165 −2,03 % 
  Modra Bratislavský Pezinok 000000000000049.620000000049,62 000000000000181.5600000000181,56 1158 1607 000000000008751.00000000008 751 000000000009009.00000000009 009 +2,95 % 
  Veľké Kapušany Košický Michalovce 000000000000029.620000000029,62 000000000000297.4300000000297,43 1211 1430 000000000009406.00000000009 406 000000000008810.00000000008 810 −6,34 % 
  Stará Turá Trenčiansky Nové Mesto nad Váhom 000000000000050.940000000050,94 000000000000170.4600000000170,46 1392 1467 000000000009404.00000000009 404 000000000008683.00000000008 683 −7,67 % 
  Krompachy Košický Spišská Nová Ves 000000000000022.890000000022,89 000000000000378.2400000000378,24 1246 1602 000000000008758.00000000008 758 000000000008658.00000000008 658 −1,14 % 
  Veľký Meder Trnavský Dunajská Streda 000000000000055.550000000055,55 000000000000154.4200000000154,42 1268 1466 000000000008859.00000000008 859 000000000008578.00000000008 578 −3,17 % 
  Vráble Nitriansky Nitra 000000000000038.310000000038,31 000000000000221.4000000000221,4 1265 000000000008970.00000000008 970 000000000008482.00000000008 482 −5,44 % 
  Sečovce Košický Trebišov 000000000000032.660000000032,66 000000000000262.8900000000262,89 1245 1414 000000000008236.00000000008 236 000000000008586.00000000008 586 +4,25 % 
  Svit Prešovský Poprad 000000000000004.50000000004,5 000000000001762.44000000001 762,44 1934 1962 000000000007608.00000000007 608 000000000007931.00000000007 931 +4,25 % 
  Krupina Banskobystrický Krupina 000000000000088.670000000088,67 000000000000088.810000000088,81 1135 1238 000000000008046.00000000008 046 000000000007875.00000000007 875 −2,13 % 
  Námestovo Žilinský Námestovo 000000000000044.450000000044,45 000000000000173.7500000000173,75 1558 1776 000000000007936.00000000007 936 000000000007723.00000000007 723 −2,68 % 
  Vrútky Žilinský Martin 000000000000018.660000000018,66 000000000000414.3100000000414,31 1255 1990 000000000007539.00000000007 539 000000000007731.00000000007 731 +2,55 % 
  Turzovka Žilinský Čadca 000000000000034.910000000034,91 000000000000214.1500000000214,15 1580 1873 000000000007802.00000000007 802 000000000007476.00000000007 476 −4,18 % 
  Kráľovský Chlmec Košický Trebišov 000000000000023.810000000023,81 000000000000309.4900000000309,49 1214 1561 000000000007698.00000000007 698 000000000007369.00000000007 369 −4,27 % 
  Hriňová Banskobystrický Detva 000000000000126.4900000000126,49 000000000000058.230000000058,23 1863 1989 000000000007814.00000000007 814 000000000007365.00000000007 365 −5,75 % 
  Hnúšťa Banskobystrický Rimavská Sobota 000000000000068.050000000068,05 000000000000108.3000000000108,3 1334 1960 000000000007781.00000000007 781 000000000007370.00000000007 370 −5,28 % 
  Hurbanovo Nitriansky Komárno 000000000000059.940000000059,94 000000000000122.1100000000122,11 1329 000000000007751.00000000007 751 000000000007319.00000000007 319 −5,57 % 
  Liptovský Hrádok Žilinský Liptovský Mikuláš 000000000000018.320000000018,32 000000000000401.4200000000401,42 1341 000000000007601.00000000007 601 000000000007354.00000000007 354 −3,25 % 
  Trstená Žilinský Tvrdošín 000000000000082.540000000082,54 000000000000088.530000000088,53 1371 1371 000000000007482.00000000007 482 000000000007307.00000000007 307 −2,34 % 
  Nová Baňa Banskobystrický Žarnovica 000000000000061.260000000061,26 000000000000118.9000000000118,9 1337 1345 000000000007551.00000000007 551 000000000007284.00000000007 284 −3,54 % 
  Šahy Nitriansky Levice 000000000000042.730000000042,73 000000000000166.7000000000166,7 1237 000000000007624.00000000007 624 000000000007123.00000000007 123 −6,57 % 
  Tornaľa Banskobystrický Revúca 000000000000057.760000000057,76 000000000000122.2600000000122,26 1245 1513 (?) 000000000007509.00000000007 509 000000000007062.00000000007 062 −5,95 % 
  Krásno nad Kysucou Žilinský Čadca 000000000000027.770000000027,77 000000000000243.1800000000243,18 1325 2001 000000000006920.00000000006 920 000000000006753.00000000006 753 −2,41 % 
  Želiezovce Nitriansky Levice 000000000000056.520000000056,52 000000000000119.1100000000119,11 1274 000000000007186.00000000007 186 000000000006732.00000000006 732 −6,32 % 
  Spišská Belá Prešovský Kežmarok 000000000000033.940000000033,94 000000000000198.8800000000198,88 1263 1965 000000000006387.00000000006 387 000000000006750.00000000006 750 +5,68 % 
  Lipany Prešovský Sabinov 000000000000012.650000000012,65 000000000000516.7600000000516,76 1328 16. stor. 000000000006427.00000000006 427 000000000006537.00000000006 537 +1,71 % 
  Medzilaborce Prešovský Medzilaborce 000000000000047.480000000047,48 000000000000136.9800000000136,98 1543 000000000006809.00000000006 809 000000000006504.00000000006 504 −4,48 % 
  Veľký Šariš Prešovský Prešov 000000000000025.730000000025,73 000000000000254.4900000000254,49 1217 000000000005292.00000000005 292 000000000006548.00000000006 548 +23,73 % 
  Nemšová Trenčiansky Trenčín 000000000000033.440000000033,44 000000000000192.1100000000192,11 1242 000000000006274.00000000006 274 000000000006424.00000000006 424 +2,39 % 
  Sobrance Košický Sobrance 000000000000010.680000000010,68 000000000000589.9800000000589,98 1334 1351 000000000005981.00000000005 981 000000000006301.00000000006 301 +5,35 % 
  Turčianske Teplice Žilinský Turčianske Teplice 000000000000033.480000000033,48 000000000000187.4300000000187,43 1281 000000000006694.00000000006 694 000000000006275.00000000006 275 −6,26 % 
  Žarnovica Banskobystrický Žarnovica 000000000000030.400000000030,4 000000000000201.5800000000201,58 1332 000000000006490.00000000006 490 000000000006128.00000000006 128 −5,58 % 
  Gelnica Košický Gelnica 000000000000057.650000000057,65 000000000000104.1300000000104,13 1246 1264 000000000006202.00000000006 202 000000000006003.00000000006 003 −3,21 % 
  Vrbové Trnavský Piešťany 000000000000013.970000000013,97 000000000000423.1900000000423,19 1332 1437 000000000006263.00000000006 263 000000000005912.00000000005 912 −5,60 % 
  Rajec Žilinský Žilina 000000000000031.460000000031,46 000000000000184.8400000000184,84 1193 000000000005860.00000000005 860 000000000005815.00000000005 815 −0,77 % 
  Svätý Jur Bratislavský Pezinok 000000000000039.870000000039,87 000000000000144.1400000000144,14 1209 1602 000000000005141.00000000005 141 000000000005747.00000000005 747 +11,79 % 
  Dobšiná Košický Rožňava 000000000000082.730000000082,73 000000000000068.980000000068,98 1326 15. stor. 000000000005702.00000000005 702 000000000005707.00000000005 707 +0,09 % 
  Poltár Banskobystrický Poltár 000000000000030.530000000030,53 000000000000180.1800000000180,18 1330 000000000005826.00000000005 826 000000000005501.00000000005 501 −5,58 % 
  Gabčíkovo Trnavský Dunajská Streda 000000000000052.400000000052,4 000000000000103.8000000000103,8 1102 2016 000000000005361.00000000005 361 000000000005439.00000000005 439 +1,45 % 
  Ilava Trenčiansky Ilava 000000000000024.300000000024,3 000000000000225.0200000000225,02 1229 14. stor. (?) 000000000005391.00000000005 391 000000000005468.00000000005 468 +1,43 % 
  Kremnica Banskobystrický Žiar nad Hronom 000000000000043.130000000043,13 000000000000121.3100000000121,31 1328 1328 000000000005601.00000000005 601 000000000005232.00000000005 232 −6,59 % 
  Sládkovičovo Trnavský Galanta 000000000000029.090000000029,09 000000000000178.0700000000178,07 1326 000000000005209.00000000005 209 000000000005180.00000000005 180 −0,56 % 
  Gbely Trnavský Skalica 000000000000059.950000000059,95 000000000000083.500000000083,5 1392 000000000005205.00000000005 205 000000000005006.00000000005 006 −3,82 % 
  Nesvady Nitriansky Komárno 000000000000057.860000000057,86 000000000000086.670000000086,67 1269 2020 000000000005068.00000000005 068 000000000005015.00000000005 015 −1,05 % 
  Bojnice Trenčiansky Prievidza 000000000000019.920000000019,92 000000000000252.1100000000252,11 1113 1366 000000000004992.00000000004 992 000000000005022.00000000005 022 +0,60 % 
  Šaštín-Stráže Trnavský Senica 000000000000041.950000000041,95 000000000000118.2600000000118,26 1294 2001 000000000005107.00000000005 107 000000000004961.00000000004 961 −2,86 % 
  Sliač Banskobystrický Zvolen 000000000000039.830000000039,83 000000000000123.9800000000123,98 1244 1969 000000000005117.00000000005 117 000000000004938.00000000004 938 −3,50 % 
  Brezová pod Bradlom Trenčiansky Myjava 000000000000041.080000000041,08 000000000000115.9200000000115,92 1262 1966 000000000005110.00000000005 110 000000000004762.00000000004 762 −6,81 % 
  Medzev Košický Košice-okolie 000000000000031.860000000031,86 000000000000141.4900000000141,49 1359 000000000004261.00000000004 261 000000000004508.00000000004 508 +5,80 % 
  Turany Žilinský Martin 000000000000046.750000000046,75 000000000000090.970000000090,97 1319 2016 000000000004395.00000000004 395 000000000004253.00000000004 253 −3,23 % 
  Strážske Košický Michalovce 000000000000024.770000000024,77 000000000000169.1200000000169,12 1337 1968 000000000004416.00000000004 416 000000000004189.00000000004 189 −5,14 % 
  Nováky Trenčiansky Prievidza 000000000000019.290000000019,29 000000000000216.3800000000216,38 1113 1961 000000000004269.00000000004 269 000000000004174.00000000004 174 −2,23 % 
  Trenčianske Teplice Trenčiansky Trenčín 000000000000010.450000000010,45 000000000000397.0300000000397,03 1379 000000000004197.00000000004 197 000000000004149.00000000004 149 −1,14 % 
  Leopoldov Trnavský Hlohovec 000000000000005.65000000005,65 000000000000727.0800000000727,08 1664 1712 000000000004162.00000000004 162 000000000004108.00000000004 108 −1,30 % 
  Giraltovce Prešovský Svidník 000000000000011.000000000011 000000000000372.9100000000372,91 1427 000000000004188.00000000004 188 000000000004102.00000000004 102 −2,05 % 
  Tisovec Banskobystrický Rimavská Sobota 000000000000123.4300000000123,43 000000000000032.860000000032,86 1334 16. stor. (?) 000000000004306.00000000004 306 000000000004056.00000000004 056 −5,81 % 
  Vysoké Tatry Prešovský Poprad 000000000000359.7900000000359,79 000000000000011.130000000011,13 1209 (1793) 1990 000000000004250.00000000004 250 000000000004003.00000000004 003 −5,81 % 
  Spišské Podhradie Prešovský Levoča 000000000000024.940000000024,94 000000000000159.3000000000159,3 1249 pred 1321 000000000004078.00000000004 078 000000000003973.00000000003 973 −2,57 % 
  Hanušovce nad Topľou Prešovský Vranov nad Topľou 000000000000014.370000000014,37 000000000000263.0500000000263,05 1332 000000000003741.00000000003 741 000000000003780.00000000003 780 +1,04 % 
  Čierna nad Tisou Košický Trebišov 000000000000009.37000000009,37 000000000000383.1400000000383,14 1828 000000000003885.00000000003 885 000000000003590.00000000003 590 −7,59 % 
  Tlmače Nitriansky Levice 000000000000004.64000000004,64 000000000000750.8600000000750,86 1075 1986 000000000003823.00000000003 823 000000000003484.00000000003 484 −8,87 % 
  Spišské Vlachy Košický Spišská Nová Ves 000000000000042.210000000042,21 000000000000081.500000000081,5 1243 1243 000000000003610.00000000003 610 000000000003440.00000000003 440 −4,71 % 
  Jelšava Banskobystrický Revúca 000000000000046.800000000046,8 000000000000070.770000000070,77 1243 1966 000000000003229.00000000003 229 000000000003312.00000000003 312 +2,57 % 
  Podolínec Prešovský Stará Ľubovňa 000000000000033.770000000033,77 000000000000093.190000000093,19 1244 1412 000000000003257.00000000003 257 000000000003147.00000000003 147 −3,38 % 
  Rajecké Teplice Žilinský Žilina 000000000000011.850000000011,85 000000000000254.5100000000254,51 1376 1989 000000000002833.00000000002 833 000000000003016.00000000003 016 +6,46 % 
  Spišská Stará Ves Prešovský Kežmarok 000000000000017.530000000017,53 000000000000127.9000000000127,9 1309 1399 000000000002264.00000000002 264 000000000002242.00000000002 242 −0,97 % 
  Modrý Kameň Banskobystrický Veľký Krtíš 000000000000019.640000000019,64 000000000000083.200000000083,2 1290 000000000001555.00000000001 555 000000000001634.00000000001 634 +5,08 % 
  Dudince Banskobystrický Krupina 000000000000006.85000000006,85 000000000000203.2100000000203,21 1284 000000000001475.00000000001 475 000000000001392.00000000001 392 −5,63 % 

MapaUpraviť

Mestá k 1. januáru 2020:   krajské mestá   okresné mestá   ostatné mestá

ReferencieUpraviť

  1. TASR. Z obce Nesvady by sa od 1. januára 2020 malo stať mesto. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2019-09-25. Dostupné online [cit. 2019-10-21].
  2. Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky č. 357/2019 Z. z. k návrhu na vyhlásenie obce Nesvady za mesto [online]. Bratislava: Ministerstvo spravodlivosti SR, 2019-10-15, [cit. 2020-02-11]. Dostupné online.
  3. Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2011 [online]. Bratislava: ŠÚ SR, [cit. 2020-10-05]. Dostupné online.
  4. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2021-03-21, [cit. 2021-03-30]. Dostupné online.

Pozri ajUpraviť

Externé odkazyUpraviť