Zoznam miest na Slovensku

zoznamový článok projektov Wikimedia

Tento článok obsahuje zoznam všetkých 141 slovenských miest, zoradených podľa počtu obyvateľov k 31. decembru 2021.[pozn. 1]

Najmladším slovenským mestom sú Nesvady v okrese Komárno, ktoré štatút mesta získali k 1. januáru 2020.[1][2]

ZoznamUpraviť

Mesto Kraj Okres Rozloha
(km²)
Hustota
(obyv./km²)
Prvá pís.
zmienka
Mestské
práva
Počet obyvateľov
2011[3] 2021[4] Zmena
  Bratislava Bratislavský Bratislava I, II, III, IV, V 000000000000367.6600000000367,66 000000000001293.52000000001 293,52 907 1291 000000000411228.0000000000411 228 000000000475577.0000000000475 577 +15,65 % 
  Košice Košický Košice I, II, III, IV 000000000000237.0500000000237,05 000000000000959.5400000000959,54 1230 1241 000000000240433.0000000000240 433 000000000227458.0000000000227 458 −5,40 % 
  Prešov Prešovský Prešov 000000000000070.430000000070,43 000000000001191.21000000001 191,21 1247 1299 000000000091782.000000000091 782 000000000083897.000000000083 897 −8,59 % 
  Žilina Žilinský Žilina 000000000000080.030000000080,03 000000000001023.87000000001 023,87 1208 1321 000000000081494.000000000081 494 000000000081940.000000000081 940 +0,55 % 
  Nitra Nitriansky Nitra 000000000000100.4800000000100,48 000000000000772.3900000000772,39 826 1248 000000000078916.000000000078 916 000000000077610.000000000077 610 −1,65 % 
  Banská Bystrica Banskobystrický Banská Bystrica 000000000000103.3800000000103,38 000000000000728.5500000000728,55 1255 1255 000000000080003.000000000080 003 000000000075317.000000000075 317 −5,86 % 
  Trnava Trnavský Trnava 000000000000071.540000000071,54 000000000000883.3400000000883,34 1211 1238 000000000066358.000000000066 358 000000000063194.000000000063 194 −4,77 % 
  Trenčín Trenčiansky Trenčín 000000000000082.000000000082 000000000000664.1200000000664,12 1111 1412 000000000055877.000000000055 877 000000000054458.000000000054 458 −2,54 % 
  Martin Žilinský Martin 000000000000067.740000000067,74 000000000000764.2300000000764,23 1264 1340 000000000057428.000000000057 428 000000000051769.000000000051 769 −9,85 % 
  Poprad Prešovský Poprad 000000000000063.110000000063,11 000000000000783.2400000000783,24 1256 1923 (?) 000000000052862.000000000052 862 000000000049430.000000000049 430 −6,49 % 
  Prievidza Trenčiansky Prievidza 000000000000043.060000000043,06 000000000001030.07000000001 030,07 1113 1383 000000000048978.000000000048 978 000000000044355.000000000044 355 −9,44 % 
  Zvolen Banskobystrický Zvolen 000000000000098.730000000098,73 000000000000407.5700000000407,57 1135 1238 000000000043318.000000000043 318 000000000040239.000000000040 239 −7,11 % 
  Považská Bystrica Trenčiansky Považská Bystrica 000000000000090.560000000090,56 000000000000420.9900000000420,99 1316 1384 000000000041241.000000000041 241 000000000038125.000000000038 125 −7,56 % 
  Nové Zámky Nitriansky Nové Zámky 000000000000072.570000000072,57 000000000000513.5700000000513,57 1573 000000000039646.000000000039 646 000000000037270.000000000037 270 −5,99 % 
  Michalovce Košický Michalovce 000000000000052.810000000052,81 000000000000686.4800000000686,48 1244 000000000040027.000000000040 027 000000000036253.000000000036 253 −9,43 % 
  Spišská Nová Ves Košický Spišská Nová Ves 000000000000066.670000000066,67 000000000000527.0400000000527,04 1268 000000000038045.000000000038 045 000000000035138.000000000035 138 −7,64 % 
  Komárno Nitriansky Komárno 000000000000103.1700000000103,17 000000000000316.4000000000316,4 1075 1265 000000000034349.000000000034 349 000000000032643.000000000032 643 −4,97 % 
  Levice Nitriansky Levice 000000000000061.000000000061 000000000000515.4100000000515,41 1156 1428 000000000034844.000000000034 844 000000000031440.000000000031 440 −9,77 % 
  Humenné Prešovský Humenné 000000000000028.630000000028,63 000000000001080.16000000001 080,16 1317 pred 1490 000000000035053.000000000035 053 000000000030925.000000000030 925 −11,78 % 
  Bardejov Prešovský Bardejov 000000000000072.390000000072,39 000000000000422.4200000000422,42 1241 1376 000000000033696.000000000033 696 000000000030579.000000000030 579 −9,25 % 
  Liptovský Mikuláš Žilinský Liptovský Mikuláš 000000000000070.110000000070,11 000000000000432.9600000000432,96 1286 000000000031921.000000000031 921 000000000030355.000000000030 355 −4,91 % 
  Piešťany Trnavský Piešťany 000000000000044.200000000044,2 000000000000617.8100000000617,81 1113 1945 000000000028268.000000000028 268 000000000027307.000000000027 307 −3,40 % 
  Ružomberok Žilinský Ružomberok 000000000000126.7200000000126,72 000000000000213.4100000000213,41 1233 1318 000000000028400.000000000028 400 000000000027043.000000000027 043 −4,78 % 
  Lučenec Banskobystrický Lučenec 000000000000047.790000000047,79 000000000000535.9700000000535,97 1262 1327 000000000028475.000000000028 475 000000000025614.000000000025 614 −10,05 % 
  Pezinok Bratislavský Pezinok 000000000000072.760000000072,76 000000000000341.3700000000341,37 1208 1647 000000000021179.000000000021 179 000000000024838.000000000024 838 +17,28 % 
  Topoľčany Nitriansky Topoľčany 000000000000027.580000000027,58 000000000000899.3500000000899,35 1173 1271 000000000027177.000000000027 177 000000000024804.000000000024 804 −8,73 % 
  Trebišov Košický Trebišov 000000000000070.160000000070,16 000000000000328.9200000000328,92 1204 1439 000000000024401.000000000024 401 000000000023077.000000000023 077 −5,43 % 
  Dunajská Streda Trnavský Dunajská Streda 000000000000031.450000000031,45 000000000000731.6100000000731,61 1254 1429 000000000022477.000000000022 477 000000000023009.000000000023 009 +2,37 % 
  Čadca Žilinský Čadca 000000000000056.790000000056,79 000000000000404.3500000000404,35 1598 1778 000000000024969.000000000024 969 000000000022963.000000000022 963 −8,03 % 
  Dubnica nad Váhom Trenčiansky Ilava 000000000000049.140000000049,14 000000000000453.5200000000453,52 1193 000000000025305.000000000025 305 000000000022286.000000000022 286 −11,93 % 
  Rimavská Sobota Banskobystrický Rimavská Sobota 000000000000077.550000000077,55 000000000000281.6500000000281,65 1268 1278 000000000024640.000000000024 640 000000000021842.000000000021 842 −11,36 % 
  Partizánske Trenčiansky Partizánske 000000000000022.310000000022,31 000000000000949.1700000000949,17 1260 1938 000000000024115.000000000024 115 000000000021176.000000000021 176 −12,19 % 
  Vranov nad Topľou Prešovský Vranov nad Topľou 000000000000034.360000000034,36 000000000000609.8700000000609,87 1270 1363 000000000023250.000000000023 250 000000000020955.000000000020 955 −9,87 % 
  Šaľa Nitriansky Šaľa 000000000000044.970000000044,97 000000000000462.9800000000462,98 1002 1536 000000000023554.000000000023 554 000000000020820.000000000020 820 −11,61 % 
  Hlohovec Trnavský Hlohovec 000000000000064.120000000064,12 000000000000316.1900000000316,19 1113 1362 000000000022701.000000000022 701 000000000020274.000000000020 274 −10,69 % 
  Senec Bratislavský Senec 000000000000038.710000000038,71 000000000000520.0500000000520,05 1251 1439 000000000017050.000000000017 050 000000000020131.000000000020 131 +18,07 % 
  Brezno Banskobystrický Brezno 000000000000121.9600000000121,96 000000000000163.6300000000163,63 1265 1380 000000000021894.000000000021 894 000000000019956.000000000019 956 −8,85 % 
  Senica Trnavský Senica 000000000000050.290000000050,29 000000000000390.1400000000390,14 1217 1396 000000000020255.000000000020 255 000000000019620.000000000019 620 −3,14 % 
  Nové Mesto nad Váhom Trenčiansky Nové Mesto nad Váhom 000000000000032.580000000032,58 000000000000598.1900000000598,19 1253 1550 000000000020415.000000000020 415 000000000019489.000000000019 489 −4,54 % 
  Malacky Bratislavský Malacky 000000000000027.170000000027,17 000000000000696.2500000000696,25 1206 1573 000000000017051.000000000017 051 000000000018917.000000000018 917 +10,94 % 
  Snina Prešovský Snina 000000000000058.610000000058,61 000000000000315.0500000000315,05 1317 000000000020723.000000000020 723 000000000018465.000000000018 465 −10,90 % 
  Dolný Kubín Žilinský Dolný Kubín 000000000000055.050000000055,05 000000000000325.4500000000325,45 1235 1633 000000000019633.000000000019 633 000000000017916.000000000017 916 −8,75 % 
  Rožňava Košický Rožňava 000000000000045.620000000045,62 000000000000380.2500000000380,25 1230 1382 000000000019706.000000000019 706 000000000017347.000000000017 347 −11,97 % 
  Púchov Trenčiansky Púchov 000000000000041.500000000041,5 000000000000415.7300000000415,73 1243 000000000018168.000000000018 168 000000000017253.000000000017 253 −5,04 % 
  Žiar nad Hronom Banskobystrický Žiar nad Hronom 000000000000039.090000000039,09 000000000000441.1900000000441,19 1075 1246 000000000019883.000000000019 883 000000000017246.000000000017 246 −13,26 % 
  Bánovce nad Bebravou Trenčiansky Bánovce nad Bebravou 000000000000026.550000000026,55 000000000000638.1500000000638,15 1232 1376 000000000019564.000000000019 564 000000000016943.000000000016 943 −13,40 % 
  Handlová Trenčiansky Prievidza 000000000000085.550000000085,55 000000000000187.1100000000187,11 1254 1839 000000000017766.000000000017 766 000000000016007.000000000016 007 −9,90 % 
  Stará Ľubovňa Prešovský Stará Ľubovňa 000000000000030.790000000030,79 000000000000514.1900000000514,19 1292 1364 000000000016341.000000000016 341 000000000015832.000000000015 832 −3,11 % 
  Sereď Trnavský Galanta 000000000000030.450000000030,45 000000000000509.0600000000509,06 1313 000000000016235.000000000016 235 000000000015501.000000000015 501 −4,52 % 
  Skalica Trnavský Skalica 000000000000060.010000000060,01 000000000000258.3100000000258,31 1217 1372 000000000014441.000000000014 441 000000000015501.000000000015 501 +7,34 % 
  Kežmarok Prešovský Kežmarok 000000000000024.830000000024,83 000000000000619.3700000000619,37 1251 1269 000000000016832.000000000016 832 000000000015379.000000000015 379 −8,63 % 
  Galanta Trnavský Galanta 000000000000033.910000000033,91 000000000000445.2400000000445,24 1237 000000000015138.000000000015 138 000000000015098.000000000015 098 −0,26 % 
  Kysucké Nové Mesto Žilinský Kysucké Nové Mesto 000000000000026.410000000026,41 000000000000549.3800000000549,38 1254 1325 000000000015699.000000000015 699 000000000014509.000000000014 509 −7,58 % 
  Levoča Prešovský Levoča 000000000000114.7700000000114,77 000000000000123.3000000000123,3 1249 1271 000000000014830.000000000014 830 000000000014151.000000000014 151 −4,58 % 
  Detva Banskobystrický Detva 000000000000068.090000000068,09 000000000000203.3600000000203,36 1638 1811 000000000015046.000000000015 046 000000000013847.000000000013 847 −7,97 % 
  Šamorín Trnavský Dunajská Streda 000000000000044.350000000044,35 000000000000306.7600000000306,76 1287 1405 000000000012726.000000000012 726 000000000013605.000000000013 605 +6,91 % 
  Stupava Bratislavský Malacky 000000000000067.500000000067,5 000000000000187.5400000000187,54 1269 000000000009282.00000000009 282 000000000012659.000000000012 659 +36,38 % 
  Sabinov Prešovský Sabinov 000000000000023.390000000023,39 000000000000525.3500000000525,35 1248 1299 000000000012710.000000000012 710 000000000012288.000000000012 288 −3,32 % 
  Zlaté Moravce Nitriansky Zlaté Moravce 000000000000027.150000000027,15 000000000000435.0300000000435,03 1113 000000000012337.000000000012 337 000000000011811.000000000011 811 −4,26 % 
  Bytča Žilinský Bytča 000000000000043.170000000043,17 000000000000264.8100000000264,81 1234 1378 000000000011318.000000000011 318 000000000011432.000000000011 432 +1,01 % 
  Revúca Banskobystrický Revúca 000000000000038.870000000038,87 000000000000290.0200000000290,02 1243 1557 000000000012828.000000000012 828 000000000011273.000000000011 273 −12,12 % 
  Holíč Trnavský Skalica 000000000000034.790000000034,79 000000000000319.8900000000319,89 1205 000000000011255.000000000011 255 000000000011129.000000000011 129 −1,12 % 
  Veľký Krtíš Banskobystrický Veľký Krtíš 000000000000015.030000000015,03 000000000000722.9500000000722,95 1245 000000000012999.000000000012 999 000000000010866.000000000010 866 −16,41 % 
  Myjava Trenčiansky Myjava 000000000000048.540000000048,54 000000000000223.3600000000223,36 1262 000000000012330.000000000012 330 000000000010842.000000000010 842 −12,07 % 
  Nová Dubnica Trenčiansky Ilava 000000000000011.250000000011,25 000000000000945.0700000000945,07 1555 1960 000000000011466.000000000011 466 000000000010632.000000000010 632 −7,27 % 
  Kolárovo Nitriansky Komárno 000000000000106.8200000000106,82 000000000000098.450000000098,45 1268 1551 000000000010696.000000000010 696 000000000010516.000000000010 516 −1,68 % 
  Moldava nad Bodvou Košický Košice-okolie 000000000000019.770000000019,77 000000000000516.4900000000516,49 1255 1345 000000000011068.000000000011 068 000000000010211.000000000010 211 −7,74 % 
  Svidník Prešovský Svidník 000000000000020.200000000020,2 000000000000498.6100000000498,61 1355 1944 000000000011721.000000000011 721 000000000010072.000000000010 072 −14,07 % 
  Stropkov Prešovský Stropkov 000000000000024.670000000024,67 000000000000403.4000000000403,4 1245 000000000010940.000000000010 940 000000000009952.00000000009 952 −9,03 % 
  Fiľakovo Banskobystrický Lučenec 000000000000016.180000000016,18 000000000000609.4600000000609,46 1246 1423 000000000010817.000000000010 817 000000000009861.00000000009 861 −8,84 % 
  Štúrovo Nitriansky Nové Zámky 000000000000013.440000000013,44 000000000000713.6200000000713,62 1075 000000000010919.000000000010 919 000000000009591.00000000009 591 −12,16 % 
  Banská Štiavnica Banskobystrický Banská Štiavnica 000000000000046.740000000046,74 000000000000202.7800000000202,78 1156 1238 000000000010409.000000000010 409 000000000009478.00000000009 478 −8,94 % 
  Šurany Nitriansky Nové Zámky 000000000000059.810000000059,81 000000000000158.4500000000158,45 1138 1832 000000000010177.000000000010 177 000000000009477.00000000009 477 −6,88 % 
  Modra Bratislavský Pezinok 000000000000049.620000000049,62 000000000000188.4100000000188,41 1158 1607 000000000008751.00000000008 751 000000000009349.00000000009 349 +6,83 % 
  Tvrdošín Žilinský Tvrdošín 000000000000056.550000000056,55 000000000000156.8500000000156,85 1111 1369 000000000009355.00000000009 355 000000000008870.00000000008 870 −5,18 % 
  Krompachy Košický Spišská Nová Ves 000000000000022.890000000022,89 000000000000379.6000000000379,6 1246 1602 000000000008758.00000000008 758 000000000008689.00000000008 689 −0,79 % 
  Veľké Kapušany Košický Michalovce 000000000000029.620000000029,62 000000000000293.0100000000293,01 1211 1430 000000000009406.00000000009 406 000000000008679.00000000008 679 −7,73 % 
  Stará Turá Trenčiansky Nové Mesto nad Váhom 000000000000050.940000000050,94 000000000000168.1400000000168,14 1392 1467 000000000009404.00000000009 404 000000000008565.00000000008 565 −8,92 % 
  Sečovce Košický Trebišov 000000000000032.660000000032,66 000000000000262.1900000000262,19 1245 1414 000000000008236.00000000008 236 000000000008563.00000000008 563 +3,97 % 
  Vráble Nitriansky Nitra 000000000000038.310000000038,31 000000000000221.5600000000221,56 1265 000000000008970.00000000008 970 000000000008488.00000000008 488 −5,37 % 
  Veľký Meder Trnavský Dunajská Streda 000000000000055.550000000055,55 000000000000150.2800000000150,28 1268 1466 000000000008859.00000000008 859 000000000008348.00000000008 348 −5,77 % 
  Svit Prešovský Poprad 000000000000004.50000000004,5 000000000001711.78000000001 711,78 1934 1962 000000000007608.00000000007 608 000000000007703.00000000007 703 +1,25 % 
  Námestovo Žilinský Námestovo 000000000000044.450000000044,45 000000000000171.3800000000171,38 1558 1776 000000000007936.00000000007 936 000000000007618.00000000007 618 −4,01 % 
  Krupina Banskobystrický Krupina 000000000000088.670000000088,67 000000000000084.890000000084,89 1135 1238 000000000008046.00000000008 046 000000000007527.00000000007 527 −6,45 % 
  Vrútky Žilinský Martin 000000000000018.660000000018,66 000000000000400.8600000000400,86 1255 1990 000000000007539.00000000007 539 000000000007480.00000000007 480 −0,78 % 
  Kráľovský Chlmec Košický Trebišov 000000000000023.810000000023,81 000000000000313.4000000000313,4 1214 1561 000000000007698.00000000007 698 000000000007462.00000000007 462 −3,07 % 
  Hurbanovo Nitriansky Komárno 000000000000059.940000000059,94 000000000000123.0400000000123,04 1329 000000000007751.00000000007 751 000000000007375.00000000007 375 −4,85 % 
  Šahy Nitriansky Levice 000000000000042.730000000042,73 000000000000167.5600000000167,56 1237 000000000007624.00000000007 624 000000000007160.00000000007 160 −6,09 % 
  Trstená Žilinský Tvrdošín 000000000000082.540000000082,54 000000000000086.310000000086,31 1371 1371 000000000007482.00000000007 482 000000000007124.00000000007 124 −4,78 % 
  Turzovka Žilinský Čadca 000000000000034.910000000034,91 000000000000203.9800000000203,98 1580 1873 000000000007802.00000000007 802 000000000007121.00000000007 121 −8,73 % 
  Hriňová Banskobystrický Detva 000000000000126.4900000000126,49 000000000000056.090000000056,09 1863 1989 000000000007814.00000000007 814 000000000007095.00000000007 095 −9,20 % 
  Liptovský Hrádok Žilinský Liptovský Mikuláš 000000000000018.320000000018,32 000000000000386.8400000000386,84 1341 000000000007601.00000000007 601 000000000007087.00000000007 087 −6,76 % 
  Nová Baňa Banskobystrický Žarnovica 000000000000061.260000000061,26 000000000000113.9900000000113,99 1337 1345 000000000007551.00000000007 551 000000000006983.00000000006 983 −7,52 % 
  Tornaľa Banskobystrický Revúca 000000000000057.760000000057,76 000000000000119.2300000000119,23 1245 1513 (?) 000000000007509.00000000007 509 000000000006887.00000000006 887 −8,28 % 
  Hnúšťa Banskobystrický Rimavská Sobota 000000000000068.050000000068,05 000000000000098.660000000098,66 1334 1960 000000000007781.00000000007 781 000000000006714.00000000006 714 −13,71 % 
  Želiezovce Nitriansky Levice 000000000000056.520000000056,52 000000000000118.6800000000118,68 1274 1960 000000000007186.00000000007 186 000000000006708.00000000006 708 −6,65 % 
  Spišská Belá Prešovský Kežmarok 000000000000033.940000000033,94 000000000000197.5300000000197,53 1263 1965 000000000006387.00000000006 387 000000000006704.00000000006 704 +4,96 % 
  Krásno nad Kysucou Žilinský Čadca 000000000000027.770000000027,77 000000000000238.2400000000238,24 1325 2001 000000000006920.00000000006 920 000000000006616.00000000006 616 −4,39 % 
  Veľký Šariš Prešovský Prešov 000000000000025.730000000025,73 000000000000256.3200000000256,32 1217 1989 000000000005292.00000000005 292 000000000006595.00000000006 595 +24,62 % 
  Lipany Prešovský Sabinov 000000000000012.650000000012,65 000000000000509.5700000000509,57 1328 16. stor. 000000000006427.00000000006 427 000000000006446.00000000006 446 +0,30 % 
  Nemšová Trenčiansky Trenčín 000000000000033.440000000033,44 000000000000188.9100000000188,91 1242 2001 000000000006274.00000000006 274 000000000006317.00000000006 317 +0,69 % 
  Turčianske Teplice Žilinský Turčianske Teplice 000000000000033.480000000033,48 000000000000188.5000000000188,5 1281 1964 000000000006694.00000000006 694 000000000006311.00000000006 311 −5,72 % 
  Svätý Jur Bratislavský Pezinok 000000000000039.870000000039,87 000000000000149.1100000000149,11 1209 1602 000000000005141.00000000005 141 000000000005945.00000000005 945 +15,64 % 
  Sobrance Košický Sobrance 000000000000010.680000000010,68 000000000000553.6500000000553,65 1334 1351 000000000005981.00000000005 981 000000000005913.00000000005 913 −1,14 % 
  Gelnica Košický Gelnica 000000000000057.650000000057,65 000000000000102.1000000000102,1 1246 1264 000000000006202.00000000006 202 000000000005886.00000000005 886 −5,10 % 
  Medzilaborce Prešovský Medzilaborce 000000000000047.480000000047,48 000000000000123.6700000000123,67 1543 000000000006809.00000000006 809 000000000005872.00000000005 872 −13,76 % 
  Rajec Žilinský Žilina 000000000000031.460000000031,46 000000000000186.2400000000186,24 1193 000000000005860.00000000005 860 000000000005859.00000000005 859 −0,02 % 
  Žarnovica Banskobystrický Žarnovica 000000000000030.400000000030,4 000000000000190.3300000000190,33 1332 000000000006490.00000000006 490 000000000005786.00000000005 786 −10,85 % 
  Vrbové Trnavský Piešťany 000000000000013.970000000013,97 000000000000407.8700000000407,87 1332 1437 000000000006263.00000000006 263 000000000005698.00000000005 698 −9,02 % 
  Ilava Trenčiansky Ilava 000000000000024.300000000024,3 000000000000230.0800000000230,08 1229 14. stor. (?) 000000000005391.00000000005 391 000000000005591.00000000005 591 +3,71 % 
  Sládkovičovo Trnavský Galanta 000000000000029.090000000029,09 000000000000185.2900000000185,29 1326 000000000005209.00000000005 209 000000000005390.00000000005 390 +3,47 % 
  Gabčíkovo Trnavský Dunajská Streda 000000000000052.400000000052,4 000000000000100.1900000000100,19 1102 2016 000000000005361.00000000005 361 000000000005250.00000000005 250 −2,07 % 
  Poltár Banskobystrický Poltár 000000000000030.530000000030,53 000000000000171.4700000000171,47 1330 1969 000000000005826.00000000005 826 000000000005235.00000000005 235 −10,14 % 
  Dobšiná Košický Rožňava 000000000000082.730000000082,73 000000000000062.000000000062 1326 15. stor. 000000000005702.00000000005 702 000000000005129.00000000005 129 −10,05 % 
  Nesvady Nitriansky Komárno 000000000000057.860000000057,86 000000000000086.210000000086,21 1269 2020 000000000005068.00000000005 068 000000000004988.00000000004 988 −1,58 % 
  Bojnice Trenčiansky Prievidza 000000000000019.920000000019,92 000000000000250.1500000000250,15 1113 1366 000000000004992.00000000004 992 000000000004983.00000000004 983 −0,18 % 
  Gbely Trnavský Skalica 000000000000059.950000000059,95 000000000000081.980000000081,98 1392 1989 000000000005205.00000000005 205 000000000004915.00000000004 915 −5,57 % 
  Šaštín-Stráže Trnavský Senica 000000000000041.950000000041,95 000000000000117.0000000000117 1294 2001 000000000005107.00000000005 107 000000000004908.00000000004 908 −3,90 % 
  Kremnica Banskobystrický Žiar nad Hronom 000000000000043.130000000043,13 000000000000112.9100000000112,91 1328 1328 000000000005601.00000000005 601 000000000004870.00000000004 870 −13,05 % 
  Sliač Banskobystrický Zvolen 000000000000039.830000000039,83 000000000000121.2200000000121,22 1244 1969 000000000005117.00000000005 117 000000000004828.00000000004 828 −5,65 % 
  Brezová pod Bradlom Trenčiansky Myjava 000000000000041.080000000041,08 000000000000115.7500000000115,75 1262 1966 000000000005110.00000000005 110 000000000004755.00000000004 755 −6,95 % 
  Strážske Košický Michalovce 000000000000024.770000000024,77 000000000000171.0900000000171,09 1337 1968 000000000004416.00000000004 416 000000000004238.00000000004 238 −4,03 % 
  Nováky Trenčiansky Prievidza 000000000000019.290000000019,29 000000000000216.0200000000216,02 1113 1961 000000000004269.00000000004 269 000000000004167.00000000004 167 −2,39 % 
  Turany Žilinský Martin 000000000000046.750000000046,75 000000000000089.010000000089,01 1319 2016 000000000004395.00000000004 395 000000000004161.00000000004 161 −5,32 % 
  Medzev Košický Košice-okolie 000000000000031.860000000031,86 000000000000129.3800000000129,38 1359 1966 000000000004261.00000000004 261 000000000004122.00000000004 122 −3,26 % 
  Trenčianske Teplice Trenčiansky Trenčín 000000000000010.450000000010,45 000000000000380.6700000000380,67 1379 1958 000000000004197.00000000004 197 000000000003978.00000000003 978 −5,22 % 
  Giraltovce Prešovský Svidník 000000000000011.000000000011 000000000000361.2700000000361,27 1427 1966 000000000004188.00000000004 188 000000000003974.00000000003 974 −5,11 % 
  Leopoldov Trnavský Hlohovec 000000000000005.65000000005,65 000000000000698.0500000000698,05 1664 1712 000000000004162.00000000004 162 000000000003944.00000000003 944 −5,24 % 
  Vysoké Tatry Prešovský Poprad 000000000000359.7900000000359,79 000000000000010.700000000010,7 1209 (1793) 1990 000000000004250.00000000004 250 000000000003851.00000000003 851 −9,39 % 
  Spišské Podhradie Prešovský Levoča 000000000000024.940000000024,94 000000000000151.3600000000151,36 1249 pred 1321 000000000004078.00000000004 078 000000000003775.00000000003 775 −7,43 % 
  Hanušovce nad Topľou Prešovský Vranov nad Topľou 000000000000014.370000000014,37 000000000000261.1000000000261,1 1332 000000000003741.00000000003 741 000000000003752.00000000003 752 +0,29 % 
  Tisovec Banskobystrický Rimavská Sobota 000000000000123.4300000000123,43 000000000000029.920000000029,92 1334 16. stor. (?) 000000000004306.00000000004 306 000000000003693.00000000003 693 −14,24 % 
  Tlmače Nitriansky Levice 000000000000004.64000000004,64 000000000000779.7400000000779,74 1075 1986 000000000003823.00000000003 823 000000000003618.00000000003 618 −5,36 % 
  Čierna nad Tisou Košický Trebišov 000000000000009.37000000009,37 000000000000376.0900000000376,09 1828 1956 000000000003885.00000000003 885 000000000003524.00000000003 524 −9,29 % 
  Spišské Vlachy Košický Spišská Nová Ves 000000000000042.210000000042,21 000000000000079.650000000079,65 1243 1992 000000000003610.00000000003 610 000000000003362.00000000003 362 −6,87 % 
  Jelšava Banskobystrický Revúca 000000000000046.800000000046,8 000000000000067.760000000067,76 1243 1966 000000000003229.00000000003 229 000000000003171.00000000003 171 −1,80 % 
  Podolínec Prešovský Stará Ľubovňa 000000000000033.770000000033,77 000000000000090.610000000090,61 1244 1412 000000000003257.00000000003 257 000000000003060.00000000003 060 −6,05 % 
  Rajecké Teplice Žilinský Žilina 000000000000011.850000000011,85 000000000000240.5900000000240,59 1376 1989 000000000002833.00000000002 833 000000000002851.00000000002 851 +0,64 % 
  Spišská Stará Ves Prešovský Kežmarok 000000000000017.530000000017,53 000000000000125.9600000000125,96 1309 1399 000000000002264.00000000002 264 000000000002208.00000000002 208 −2,47 % 
  Modrý Kameň Banskobystrický Veľký Krtíš 000000000000019.640000000019,64 000000000000083.100000000083,1 1290 1969 000000000001555.00000000001 555 000000000001632.00000000001 632 +4,95 % 
  Dudince Banskobystrický Krupina 000000000000006.85000000006,85 000000000000199.2700000000199,27 1284 1989 000000000001475.00000000001 475 000000000001365.00000000001 365 −7,46 % 

MapaUpraviť

Mestá k 1. januáru 2020:   krajské mestá   okresné mestá   ostatné mestá

PoznámkyUpraviť

  1. Zoznam je možné zoradiť podľa ľubovoľného stĺpca (názov, katastrálna rozloha, hustota osídlenia, atď.) kliknutím na bunku záhlavia tabuľky.

ReferencieUpraviť

  1. TASR. Z obce Nesvady by sa od 1. januára 2020 malo stať mesto. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2019-09-25. Dostupné online [cit. 2019-10-21].
  2. Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky č. 357/2019 Z. z. k návrhu na vyhlásenie obce Nesvady za mesto [online]. Bratislava: Ministerstvo spravodlivosti SR, 2019-10-15, [cit. 2020-02-11]. Dostupné online.
  3. Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2011 [online]. Bratislava: ŠÚ SR, [cit. 2020-10-05]. Dostupné online.
  4. Počet obyvateľov podľa pohlavia – obce (ročne) [online]. Bratislava: Štatistický úrad SR, rev. 2022-03-31, [cit. 2022-04-01]. Dostupné online.

Pozri ajUpraviť

Externé odkazyUpraviť